Οκτ 16 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι πόλεις «τρώνε» τις βιταμίνες μας

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Ελλειψη βιταμίνης D παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό στους κατοίκους των πόλεων, παρά την ηλιοφάνεια στη χώρα μας, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το ποσοστό έλλειψης της βιταμίνης D στην Ελλάδα σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών υπερβαίνει το 70% στις αστικές περιοχές, επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση ο καθηγητής Γεώργιος Π. Λυρίτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ). Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα εκτός του ότι προκαλεί οστική νόσο, δρα αρνητικά στη λειτουργία του μυϊκού ιστού, τόνισε ο καθηγητής.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καθώς και στην πρόληψη καταγμάτων (και επανακαταγμάτων), παίζει η λήψη της κατάλληλης θεραπείας, αλλά και η συμμόρφωση του ασθενούς με αυτή. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης είναι αποθαρρυντικά: 60% των ασθενών που λαμβάνουν εβδομαδιαία αγωγή με διφωσφονικά και 80% των ασθενών που λαμβάνουν ημερήσια αγωγή διακόπτουν τη θεραπεία τους μέσα σε έναν χρόνο. Στην Ελλάδα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία: 74% των γυναικών με διαγνωσμένη οστεοπόρωση διακόπτει τη θεραπεία για διάφορους λόγους.

Η νέα αγωγή με ζολεδρονικό οξύ, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεραπείες, χορηγείται με έγχυση μόνο μία φορά τον χρόνο, προσφέροντας 100% συμμόρφωση του ασθενή και κατά συνέπεια αυξημένη ασφάλεια από τα κατάγματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριετούς μελέτης, μειώνει τον κίνδυνο των κλινικών σπονδυλικών καταγμάτων σε ποσοστό που φτάνει το 75% και των καταγμάτων του ισχίου κατά 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των γυναικών που αναπτύσσουν κάταγμα ισχίου πεθαίνουν σε έναν χρόνο, ενώ οι θάνατοι ως συνέπεια καταγμάτων φαίνεται στατιστικά να είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι από καρκίνο του μαστού.

Μάλιστα, η πρόσφατη έγκριση για κάταγμα ισχίου μικρής βίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ διεύρυνε την ένδειξη της ετήσιας θεραπείας με την ουσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/10/2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση