Οκτ 13 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κίνδυνος κώφωσης από τα mp3 players

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

Η Κομισιόν προειδοποιεί

Όσοι ακούν μουσική με ακουστικά σε υψηλή ένταση κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη απώλεια ακοής, καταλήγει έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ ενδέχεται τώρα να κατεβάσει το ανώτατο όριο έντασης για τα mp3 players.

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν ότι μεταξύ των σημερινών Ευρωπαίων χρηστών τα 2,5 έως 10 εκατομμύρια θα πάθουν βαρηκοΐα λόγω των ακουστικών.

«Υπερβολική» θεωρείται η χρήση που υπερβαίνει τα 89 decibel για μία ώρα την ημέρα, επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι βλάβες προκαλούνται όταν τα ηχητικά κύματα είναι τόσο έντονα ώστε να καταστρέφουν τα μικροσκοπικά τριχίδια του κοχλία που αντιλαμβάνονται τις δονήσεις.

«Πρόκειται για βλάβες που μπορεί να στοιχειώσουν την υπόλοιπη ζωή σας» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Χέλεν Κίαρς, αναφερόμενη κυρίως στους νέους που δεν υποψιάζονται τον κίνδυνο.

H νομοθεσία της ΕΕ για τον περιορισμό της ηχορύπανσης θέτει το ανώτατο όριο έντασης για φορητές συσκευές μουσικής στα 100 decibel.

Το δημοφιλές iPod της Apple αρχικά υπερέβαινε το όριο αυτό και η εταιρεία αναγκάστηκε να το αποσύρει από τα καταστήματα της Γαλλίας και να τροποποιήσει το λογισμικό του.

Η συσκευασία κάθε iPod προειδοποιεί ότι «η χρήση ακουστικών σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής».

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση