Οκτ 12 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Το μυστήριο αποκαλύπτεται?

Κάτω από: ΕΚΘΕΣEΙΣ

Η πρώτη στην Ελλάδα έκθεση για το μυστηριώδη Μηχανισμό των Αντικυθήρων ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, με τη συνεργασία της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μελετά το θαυμαστό αντικείμενο.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα νεώτερα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύ κοινό.
Τα πρώτα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο αποτελείται από κορυφαίους έλληνες και ξένους ειδικούς, ανακοινώθηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2006 και προξένησαν διεθνές ενδιαφέρον που συνεχίζεται έως σήμερα.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μάθει λεπτομέρειες για τις μέχρι σήμερα άγνωστες χρήσεις του στα αρχαία ελληνικά ημερολόγια, στις κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης, καθώς και στην πρόγνωση των εκλείψεών.
Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δει το Μηχανισμό όπως τον βλέπουν οι επιστήμονες με τα σημερινά υπερσύγχρονα μέσα, να πειραματιστεί με τα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από το Ερευνητικό Πρόγραμμα και να λειτουργήσει το λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εμφάνιση των σβησμένων επιγραφών στην επιφάνειά του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμα οι απόπειρες ανακατασκευής του Μηχανισμού, όπως και προηγούμενα ιστορικά μοντέλα. Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
Η νεότερη ιστορία του εκπληκτικού αντικειμένου αρχίζει όταν στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. ένα πλοίο φορτωμένο με έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, που κατευθυνόταν μάλλον προς τη Ρώμη, βουλιάζει κοντά στα Αντικύθηρα.
Περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά, την άνοιξη του 1900, δύο καΐκια με σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακαλύπτουν έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της αρχαιότητας.
Επιφανείς επιστήμονες προσπαθούσαν επί έναν αιώνα να το κατανοήσουν, ωστόσο μόλις πριν από τρία χρόνια άρχισαν να «βλέπουν» το εσωτερικό του χάρη στη σύγχρονη φασματογραφική τεχνολογία.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται ο Μηχανισμός, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Η εφημερίδα Το Βήμα και το in.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή από 22 Οκτωβρίου ? 14 Δεκεμβρίου στο Iωνικό Kέντρο, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα, τηλέφωνο 210 3246614.
Ημέρες και ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα ? Παρασκεύη 11.00 πμ ? 7.00 μμ, Σάββατο & Κυριακή 11.00 πμ ? 3.00 μμ

Η ΕΡΕΥΝΑ 12 Οκτωβρίου 2008

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση