Οκτ 11 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η Μεσοχώρα και τα προβλήματά της στο Al Jazeera

Κάτω από: Οικολογικά

Σε πολλούς προκλήθηκε η απορία, πώς ξαφνικά ένα τηλεοπτικό και ειδησεογραφικό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας το Al Jazeera, ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα της «μικρής»  Μεσοχώρας.  Η απάντηση είναι απλή και δεν έχει να κάνει με τα σχέδια, τον τρόπο δουλειάς ή τις προθέσεις του μεγάλου καναλιού, αλλά με το πώς βλέπουμε εμείς τα ζητήματα που μας αφορούν και αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Για το δικό μας πολιτικοοικονομικοκατασκευαστικό κατεστημένο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποτάμιου συστήματος του Αχελώου, είναι απλά μια εξαγγελία, μια δοσοληψία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένα ακόμη «μεγάλο έργο» – βλέπε μεγάλο φαγοπότι. Για όλους τους παραπάνω αλλά και για τους κάθε είδους τοπικούς ατζέντηδες τους, ο αφανισμός ενός ζωντανού Χωριού με 1000 κατοίκους,  600 σπίτια και μεγάλη ιστορία, είναι απλά μια παράπλευρη μικρή απώλεια στον δρόμο για τον «αναπτυξιακό» παράδεισο. Για τα περισσότερα δε ελληνικά μμε, θέματα όπως η Μεσοχώρα, δεν πουλάνε?.

Στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο και όχι μόνο κόσμο, το περιβάλλον και η προστασία του είναι στην κορυφή της ατζέντας.  ?Έτσι, εδώ και δεκαετίες το μοντέλο ανάπτυξης αλλά ιδιαίτερα η φιλοσοφία γύρω από τα μεγάλα λεγόμενα κατασκευαστικά έργα έχει αλλάξει. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αλλά και της εκτέλεσης αυτών των έργων βρίσκεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Με βάση αυτή την προτεραιότητα και την παραδοχή, ο ανεπτυγμένος κόσμος κατέληξε ότι  τα «μεγάλα έργα» δεν είναι πλέον συμβατά με την σύγχρονη απαίτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.( ακύρωση της εκτροπής του ποταμού Ebro στην Ισπανία, γκρέμισμα φραγμάτων στις ΗΠΑ την Γαλλία και αλλού..).  Για τους λόγους αυτούς φράγματα και εκτροπές ποταμών, γίνονται πλέον μόνο σε χώρες όπως η Κίνα και οι Ινδίες που το αναπτυξιακό τους μοντέλο όχι μόνο δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια περιβαλλοντική ισορροπία.

Το Al Jazeera ετοιμάζει μια σειρά εκπομπών αναφορικά με την διαχείριση των νερών και την κλιματική αλλαγή.  Ως δείγμα κακής πρακτικής επιλέχθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας και ειδικότερα η «εκτροπή Αχελώου».  Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα του ΒΔ ημισφαιρίου, σίγουρα η μοναδική στην ΕΕ, που ακόμη δεν έχουμε σχεδιάσει σε εθνικό επίπεδο τρόπους σωστής διαχείρισης των νερών για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν σταματάμε όμως μόνο εδώ. Επιμένουμε ως χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων, σε πρακτικές διαχείρισης νερών, όπως αυτή της εκτροπής του Αχελώου, πού όχι μόνο δεν απαντούν στο υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, αλλά παραπέμπουν σε πρακτικές και αντιλήψεις της δεκαετίας του 50 και του 60.  Όσον αφορά δε τα μέτρα που παίρνει ή σχεδιάζει η χώρα μας για την κλιματική αλλαγή, σας παραπέμπουμε στην είδηση της τελευταίας στιγμής:  «Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιβολής του ΟΗΕ (CC-2007-1-10/Greece/EB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν κρίνονται επαρκείς οι πληροφορίες που κατέθεσε εκ νέου η Ελλάδα για το Εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, ύστερα από απαίτηση του ΟΗΕ. Το Τμήμα Επιβολής του ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως ένα αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος καταγραφής εκπομπών. Μέχρι τότε δεν αίρεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τον Απρίλιο του 2008, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών. Οι ευέλικτοι μηχανισμοί, που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα, δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών που υλοποιούν σε τρίτες χώρες. Σε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να μετέχει η Ελλάδα έως ότου ο ΟΗΕ άρει τον αποκλεισμό της».

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την καμπάνια που κάνει η Μεσοχώρα και οι φορείς της -Αχελώου Ρους, Σύνδεσμος Κατακλυζομένων –  για την δημοσιοποίηση του προβλήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έφεραν το μεγάλο δίκτυο Al Jazeera στη Μεσοχώρα, όπως παλιότερα το CNN κι άλλα. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για ενημέρωση με κάθε τρόπο, απαντώντας και με αυτό τον τρόπο στους λίγους μικρόψυχους «άρχοντες» μας που προσπαθούν να μας βγάλουν πρόωρα από το κάδρο.

Source:Αχελώου Ρους

URL: http://www.trikalacity.gr/news

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση