Οκτ 11 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Στον Μ. Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης

Κάτω από: ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχιτισάαρι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008 για τρεις δεκαετίες προσπαθειών να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη από το Ανατολικό Τιμόρ έως τα Βαλκάνια. Ο Μάρτι Αχτισάαρι έβαλε το 2007 ως μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών «σφραγίδα» στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο…
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση στον Μάρτι Αχτισάαρι ανάμεσα σε 197 υποψηφίους «για τις σημαντικές προσπάθειές του, σε πολλές ηπείρους και σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών, για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων».
Η μακρά θητεία του Μάρτι Αχτισάαρι στη διεθνή μεσολάβηση συνέβαλε, σύμφωνα «σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο και στην ‘αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών’ στο πνεύμα του Αλφρεντ Νόμπελ», αναφέρει η Επιτροπή, δίνοντας έμφαση στην ειρηνευτική συμφωνία του 2005 μεταξύ της κυβέρνησης της Ινδονησίας και των ανταρτών της επαρχίας Ατσέχ.
Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Μάρτι Αχτισάαρι σε Αφρική, Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή χαιρετίστηκαν θερμά από τη Νορβηγική Επιτροπή. «Τα τελευταία 20 χρόνια ήταν παρών σε προσπάθειες επίλυσης σοβαρών και μακροχρόνιων συγκρούσεων από τη Ναμίμπια και την Ατσέχ, έως το Κόσοβο και το Ιράκ.
Ο Φινλανδός πρώην πρόεδρος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων για την ύψιστη τιμή.
Τον Ιανουάριο του 2005 ο Μάρτι Αχτισάαρι ανέλαβε μεσολαβητική αποστολή στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και τους αυτονομιστές του Κινήματος του Ελεύθερου Ατσεχ, σε ένοπλη σύρραξη από το 1976. Εξι μήνες αργότερα υπεγράφη ειρήνη.
Το 2006, επέβλεψε εκ μέρους του ΟΗΕ την εξέλιξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα για τον καθορισμό των οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου. Διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση, καταθέτει την τελική του έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο 2007 και προτείνει την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του έναν χρόνο αργότερα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση