Οκτ 07 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Ιδια «γλώσσα» θα μιλούν οι υπολογιστές στην Υγεία

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Κοινό κώδικα επικοινωνίας θα χρησιμοποιούν στο μέλλον οι υπολογιστές του χώρου της Υγείας. Το HL7, που μας «συστήθηκε» ως το σύστημα «Δίας» της Ηλεκτρονικής Υγείας, είναι ο σύνδεσμος που θα επιτρέψει την ηλεκτρονική συνεργασία ανάμεσα στους φορείς Υγείας όλης της χώρας. Η εφαρμογή του ολοκληρώθηκε ήδη για τα 80 από τα 132 νοσοκομεία στη χώρα μας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσής τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το HL7 αποτελεί τον κεντρικό άξονα της Εθνικής Στρατηγικής στην Ηλεκτρονική Υγεία (e-Health). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο θα διευκολύνει νοσοκομεία, εργαστήρια, μονάδες διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Υγείας, αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο για σημαντικές δράσεις όπως ο Φάκελος Υγείας Πολιτών, η Κάρτα Υγείας και Ασφάλισης, η ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής, η δημιουργία Εθνικών Μητρώων.

Η συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες από τον πρόεδρο του HL7-Hellas και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, Γιώργο Κακουλίδη και τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας και συνεργάτη του υπουργείου Απασχόλησης, Θάνο Αθανασόπουλο, με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας HL7 που διοργανώνεται μαζί με το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο HL7-Hellas, 8-11 Οκτωβρίου, στην Κρήτη.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Health Level 7 (HL7) σχηματίστηκε στις ΗΠΑ με σκοπό την ανάπτυξη προτύπων για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 32 παραρτήματα του HL7 σε διάφορες χώρες. Για την εφαρμογή του μέσα από το έργο «IASIS», το κόστος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 20-25 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν θα εκταμιευτεί από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο της επέκτασης της Διαλειτουργικότητας που δρομολόγησε το υπουργείο.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση