Οκτ 04 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Εξαφάνιση 10 εκατ. είδών ζώων και φυτών ως το 2020»

Από δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της πανίδας και της χλωρίδας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, επισκιάζεται η παγκόσμια ημέρα των ζώων που τιμάται σήμερα Σάββατο (4/10/2008).

«Έως το 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανιστεί 10.000.000 είδη ζώων και φυτών αν δεν προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Γκλαβάκης.

Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) η οποία συντάχθηκε από 7.000 ειδικούς από όλο τον κόσμο, η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη κινδυνεύουν άμεσα, καθώς 16.119 είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην Ευρώπη, τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι τα ενδημικά πτηνά (42%), οι πεταλούδες (43%), τα αμφίβια (30%), τα ερπετά (45%) και τα ψάρια του γλυκού νερού (52%). Τα στοιχεία είναι το ίδιο απογοητευτικά και για τη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, φιλοξενεί στις θάλασσες, στις ακτές, στις λίμνες, στα ποτάμια και στα δάση της σπάνια ζώα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως το τσακάλι, το δελφίνι, η θαλάσσια χελώνα καρέτα, ο μαυρόγυπας, το αγριόγιδο, η μεσογειακή φώκια και η καφέ αρκούδα.

«Είναι λυπηρό το ότι ένα μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας της χώρας μας κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Εξαφανίζεται ένα πλούσιο κεφάλαιο και μια γνώση για τα ζώα της Ελλάδας που ξεκινά από πολύ παλιά, ουσιαστικά από τον Αριστοτέλη ο οποίος πριν από 2.300 χρόνια έγραψε το ‘Περί ζώων ιστορίαι’, περιγράφοντας με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τα σπάνια είδη ζώων της αρχαίας Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Γκλαβάκης.

Όπως σχολίασε, δύο φέρονται να είναι οι αιτίες της εξαφάνισης ζώων και φυτών: αφενός η κλιματική αλλαγή και αφετέρου η ανθρώπινη παρέμβαση.

Πηγή:

www.cosmo.gr

PS: «Χρόνια Πολλά  Foivo»

2 Σχόλια
2 Σχόλια προς “«Εξαφάνιση 10 εκατ. είδών ζώων και φυτών ως το 2020»”

  1.   sineστο 04 Οκτ 2008 στις 7:37 μμ     1

    Θα σας ενημερώνω για τα τεκταινόμενα στο χώρο της μοδός! Κατάλαβες γιατί δεν έβλεπες το Blog μου;

  2.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥστο 04 Οκτ 2008 στις 7:45 μμ     2

    Λιάνα,
    Ευχαριστούμε πολύ. Θέμα browser υποθέτω.

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση