Οκτ 02 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Σχολική εβδομάδα τεσσάρων ημερών!

Κάτω από: Εκπαιδευτικά

Το ‘πε και το ‘κάνε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί:έκοψε τα μαθήματα του Σαββάτου σε όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της Γαλλίας. Με δεδομένη την παραδοσιακά«χαλαρή» Τετάρτη,απομένουν τέσσερις ημέρες μαθημάτων.
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους περίπου 10 εκατομμύρια μαθητές της Γαλλίας οι οποίοι
επέστρεψαν την περασμένη Τρίτη στις αίθουσες: για αρκετούς από αυτούς η σχολική εβδομάδα είχε
μειωθεί σε τέσσερις ημέρες.
Με απόφαση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί οι μαθητές όλων των δημοτικών και των γυμνασίων απαλλάσσονται στο εξής από τις πρωινές τάξεις του Σαββάτου που λειτουργούσαν ως σήμερα. Ωστόσο καθώς στη Γαλλία τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι παραδοσιακά κλειστά τις Τετάρτες (ή ανοίγουν μόνο για αθλητικές, πολιτιστικές και εξωσχολικές δραστηριότητες), απομένουν πλέον μόνο η Δευτέρα, η Τρίτη, η Πέμπτη και η Παρασκευή.
Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση κάποια σχολεία στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο, η σχολική εβδομάδα δεν είναι τόσο μικρή. Από το μέτρο της κυβέρνησης Σαρκοζί εξαιρούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες των Λυκείων όπου θα εξακολουθήσουν να γίνονται μαθήματα το Σάββατο.
Παρά τη μείωση του αριθμού των σχολικών ημερών οι ώρες που περνούν οι γάλλοι μαθητές στην τάξη θα παραμείνουν ίδιες με αυτές του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι ειδικοί ωστόσο κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να «συμπιεστεί» σε τέσσερις ημέρες.
Οι μαθητές χρειάζονται ρυθμό και η τετραήμερη σχολική εβδομάδα δημιουργεί κενά, εκτιμά ο Φρανσουά Τεστού, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Τουρ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν στηρίχτηκε σε καμία επιστημονική έρευνα προτού λάβει το συγκεκριμένο μέτρο.
Η μείωση των σχολικών ημερών είχε γίνει δεκτή με ανακούφιση από κάποιους γονείς αλλά και δασκάλους όταν εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο πριν. Πολλοί γονείς σε διάσταση οι οποίοι έβλεπαν τα παιδιά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα ήταν αναγκασμένοι να περνούν λιγότερες ώρες μαζί τους, ενώ οι δύο ώρες σχολείου τα πρωινά του Σαββάτου θεωρούνταν «αγγαρεία» για κάποιους εκπαιδευτικούς.
Η πρόταση του υπουργού Εκπαίδευσης Χαβιέ Νταρκός για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών την Τετάρτη δεν έγινε τελικώς δεκτή.

Του Charles Bremner

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση