Οκτ 01 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Tο πολυχάπι του αιώνα

Κάτω από: ΥΓΕΙΑ

Τo πολυχάπι του αιώνα, η «Κόκκινη Καρδιά», όπως έχει ονομαστεί, το οποίο οι παρασκευαστές του ευελπιστούν ότι θα μειώσει κατά πολύ τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια και θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, πρόκειται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο.

Το χάπι «τέσσερα σε ένα» αποτελεί τη «φιλοσοφική λίθο» της σύγχρονης Ιατρικής εδώ και αρκετά χρόνια και το εκπληκτικό είναι ότι εμπεριέχει ήδη υπάρχοντα φάρμακα -μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένα-, γεγονός που το καθιστά οικονομικά προσβάσιμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το παρασκεύασαν, η δοσοληψία είναι μία φορά την ημέρα και το κόστος υπολογίζεται σε λιγότερο από ένα ευρώ τον μήνα (!), παράγοντες που εξηγούν το γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες-κολοσσοί δεν χρηματοδότησαν σχετικές έρευνες, με αποτέλεσμα η παρασκευή του να καθυστερήσει εξαιρετικά πολύ.

Η «Κόκκινη Καρδιά» είναι προϊόν της συνεργασίας αρκετών ερευνητικών ομάδων, του βρετανικού Wellcome Trust, της Βρετανικής Κοινότητας για τις Παθήσεις της Καρδιάς και της ινδικής φαρμακευτικής «Δρ Ρέντι».

Οπως έγινε γνωστό, το χάπι που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων, στο οποίο θα συμμετάσχουν 700 άτομα από 6 χώρες, θα περιέχει ασπιρίνη, στατίνη (ως αντιλιπιδαιμικό), μια αντιυπερτασική ουσία (ανταγωνιστής του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) και ένα θειαζιδικό διουρητικό (θειαζίδη). Αν όλα πάνε καλά στο πιλοτικό πρόγραμμα, οι υπεύθυνοι θα προχωρήσουν σε δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, όπου θα χρειαστούν 5.000 με 7.000 εθελοντές και οι οποίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, ενώ το 80% των θανάτων εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του πολυχαπιού υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μειωθούν έως και κατά το ήμισυ με την καθημερινή χρήση της «Κόκκινης Καρδιάς».

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση