Ο ρόλος των στατινών στην καταπολέμηση της χοληστερόλης και στην θεραπεία καρδιακών παθήσεων είναι γνωστή. Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι δεν είναι μόνο αυτό το όφελός τους.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Cambridge, οι στατίνες έχουν μια ακόμη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία ? βοηθούν στο να διατηρούνται αγγεία της καρδιάς «νέα».
Θεωρείται ότι στους καρδιοπαθείς οι αρτηρίες γερνούν με ταχύτερο ρυθμό από ότι το υπόλοιπο σώμα τους και η νέα έρευνα δίνει ελπίδες για την αναστροφή αυτής της διαδικασίας. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η καλή ιδιότητα των στατινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η φθορά και σε άλλα όργανα του σώματος.
Η διαδικασία της γήρανσης συντελείται καθώς τα κύτταρα του σώματος διαιρούνται ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό φορών. Στους καρδιοπαθείς αυτή η διαδικασία της διαίρεσης γίνεται ταχύτερα από αυτή των υγιών ατόμων ? συγκεκριμένα από 7 μέχρι 13 φορές πιο γρήγορα. Καθώς τα κύτταρα εξαντλούν τις διαιρέσεις που τους αντιστοιχούν παρουσιάζουν βλάβη στο DNA και δεν μπορούν πλέον να επιτελούν τη λειτουργία τους.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς βασική τους λειτουργία είναι να κρατούν καθαρές τις αρτηρίες από το λίπος, που προκαλεί θρομβώσεις και μπορεί να επιφέρει ακόμη και το έμφραγμα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι στατίνες ανεβάζουν τα ποσοστά μιας πρωτεΐνης με το όνομα NBS-1, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του DNA των κυττάρων. Έτσι γίνεται εφικτό να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσής τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Martin Bennett, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη. Βλέπουμε ότι οι στατίνες όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά βοηθούν τα κύτταρα να ανανεωθούν, ενισχύοντας την δράση του DNA τους και καθυστερώντας τη γήρανση των άρρωστων αρτηριών».
Επίσης εκτίμησε ότι η νεοανακαλυφθείσα ιδιότητα των στατινών μπορεί να επεκταθεί και στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα ενισχύοντας την ζημιά στο DNA των κυττάρων ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, ώστε να παρουσιάζονται λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.