* Πώς απάντησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την περίπτωση ελληνίδας πτυχιούχου η οποία ενημερώθηκε ότι τα μαθήματα τα οποία διδάχτηκε «δεν καλύπτουν ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις των ελληνικών Νομικών Σχολών»
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Οξφόρδη, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης. Ιατρικές και Νομικές Σχολές. Τίτλοι σπουδών που διεθνώς θεωρούνται «εισιτήρια πρώτης θέσης». Εντός των ορίων του ελληνικού κράτους, ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει. Στη χώρα μας διοικούν οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ, του διάδοχου του ΔΙΚΑΤΣΑ οργανισμού αναγνώρισης των ξένων πτυχίων. Εισηγητές οι οποίοι συχνά δεν ξέρουν καν να διαβάσουν τους τίτλους των ξένων πανεπιστημίων.
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις πτυχιούχων μεγάλων πανεπιστημίων της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής οι οποίοι περιμένουν επί χρόνια την αναγνώριση των πτυχίων τους. Η περίπτωση του πτυχιούχου της Οξφόρδης που ζει τα τελευταία χρόνια τη γραφειοκρατική παράνοια των υπηρεσιών του ΔΟΑΤΑΠ αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Οπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα, το πτυχίο του νεαρού δεν αναγνωρίστηκε επειδή δεν είχε διδαχτεί στην Οξφόρδη μαθήματα Κληρονομικού Δικαίου, οπότε δεν υπήρχε πλήρης αντιστοίχηση με τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται οι έλληνες φοιτητές των Νομικών Σχολών της χώρας. Ο νεαρός έλαβε την εντολή να γραφτεί στο έκτο εξάμηνο της Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου όπου θα έπρεπε να ολοκληρώσει τρία εξάμηνα σπουδών. Οταν έκανε αίτηση επανάκρισης της αίτησής του η «ποινή» μειώθηκε στα δύο εξάμηνα.
PS:
Το άρθρο αυτό , μου θύμισε την περίπτωση ελληνίδας πτυχιούχου του ΑΠΘ , η οποία τόλμησε να κάνει μεταπτυχιακό σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να πάρει την παρακάτω απάντηση από το ΔΙΚΑΤΣΑ:”Το μεταπτυχιακό σας είναι ισότιμο με το Πτυχίο σας.” Όσα δικαιολογητικά κιαν τους προσκόμησε δεν κατάφερε να τους πείσει. Αυτά έγιναν πριν 25 χρόνια. Ποιός θα την αποζημιώσει 1. Οικονομικά ( έχασε το μεταπτυχιακό επίδομα ), 2. Ηθικά ( της τσαλάκωσαν τα όνειρα ), 3. Επαγγελματικά ( έχασε ευκαιρίες να εξελιχθεί)….
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.