Μάι 15 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Διαθεματικό? αφιέρωμα στα γαϊδούρια!

Κάτω από: Οικολογικά

clip_image00214.jpg

Το θέμα το ξεκίνησε ο blogger :“SCHOOL-r-ΟΙΚΟΙ “με δύο άρθρα 1)Κι όμως μειώνονται?και 2)Διαθεματικό? αφιέρωμα στα γαϊδούρια (ή γαϊδουριών συνέχεια?). Στόχος του η “σωτηρία των γαϊδουριών ” Ακολούθησε ένα δικό μου σχόλιο και ήρθε η πρότασή του να κάνουμε μια διαθεματική παρουσίαση των γαϊδουριών.
Εγώ θα προσπαθήσω να “σκιαγραφήσω ” το γαϊδουράκι , έτσι όπως το έζησα απο κοντά στα παιδικά μου χρόνια.Το γαϊδουράκι είναι ένα συμπαθητικό τετράποδο ,έξυπνο αλλά και ταπεινό.Είναι τρυφερό , άκακο και παιχνιδιάρικο. Ο καλύτερος φίλος των παιδιών. Δέχεται τα χάδια τους και για αντάλλαγμα τους κάνει όλα τα χατήρια ( βόλτες) και ανταποδίδει την αγάπη που δέχεται. Ήταν άλλη η σχέση του με τα αφεντικά του και άλλη με τα παιδιά (εμένα). Όσο κουρασμένο κιαν ερχόταν απο τη δουλειά και το χωράφι , πάντα γκάριζε όταν πλησίαζε στο σπίτι για να αναγγείλει τον ερχομό του. Δεχότανε δε με μεγάλη χαρά τα χάδια μου και την περιποίησή μου. Με καταλάβαινε απο μακρυά όταν πήγαινα να το πάρω απο το λιβάδι που βοσκούσε και με υποδεχότανε με γκαρίσματα χαράς.

Στη δουλειά του ήταν και είναι υπομονετικό , δυνατό ζώο για κάθε μεταφορά φορτίου και πολύ ανθεκτικό στις κακουχίες ( κρύο, ζέστη , ανηφόρες).Όσο και αν το αγαπώ ,δεν θα σας κρύψω ότι μερικές φορές “πείσμωνε” και με το δίκιο του .Όταν το εξαντλούσανε απο το πρωϊ ως το βράδυ στη δουλειά και ενώ ήταν καταϊδρωμένο ,πεινασμένο ,διψασμένο και κουρασμένο και συνέχιζαν να το φορτώνουν ,τότε πείσμωνεκαι δεν έριχνε βήμα .Τι πιστεύευτε , αν μιλούσε δεν θα διεκδικούσε τα δικαιώματά του;

clip_image00215.jpg

Το γαϊδουράκι είναι το μοναδικό ζώο που υπηρετεί τα αφεντικά του με φοβερή υπακοή ,και αγάπη χωρίς να το φωνάζει;Τι ζητάει απο μας ως αντάλλαγμα; Αγάπη και προσοχή.Δηλαδή: αξιοπρεπή στέγη , φαγητό, νερό και περίθαλψη σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας.

Πριν λίγες δεκαετίες το γαϊδουράκι δεν έλλειπε απο κανένα σπίτι. Τώρα έχει εξαφανιστεί απο τα περισσότερα Ελληνικά χωριά . Είναι όμως αναντικατάστατο και απαραίτητο ακόμη και σήμερα στα δύσβατα ορεινά χωριά μας καθώς και σε ορισμένα νησιά με στενά δρομάκια όπως την Ύδρα , Σαντορίνη..

Στις χώρες του Γ΄κόσμου,χρησιμεύει και είναι απαραίτητο στον άνθρωπο. Στις ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύει να εξαφανιστεί ή να γίνει απλά αξιοθέατο για τα παιδιά.Ευτυχώς που υπάρχουν οικολογικές οργανώσεις και όχι μόνον ( βλέπε την ατομική πρασπάθεια) που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γαϊδουριών αλλά και τη διατήρησή τους.” Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε”λέει η σοφή μας παροιμία.

Δείτε τώρα δύο video απο το BBC ,όπου στο πρώτο απαγορεύεται δια νόμου σε υπέρβαρα παιδιά να καβαλήσουν τα γαϊδουράκια για να κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία.( ρατσιστικό;)

http://search.bbc.co.uk/cgi-bin/search/results.pl?uri=%2F&scope=all&go=toolbar&q=donkeys

Το δεύτερο αναφέρεται στην ανάγκη των κατοίκων ενός χωριού για ένα γαϊδουράκι..

http://search.bbc.co.uk

Προσωπικά πιστεύω οτι τα γαϊδουράκια πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της δουλείας τους πλάϊ στον άνθρωπο κια να ζήσουν ελεύθερα στη φύση.

clip_image00216.jpg

Λυπάμαι δεν μπόρεσα να ανεβάσω τα video.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση