Μάι 06 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο. Ας βγει και από τη ζωή μας!»

Κάτω από: Κοινωνικά

clip_image0021.jpg

Τρίτη 6 Μαίου και ακούω ,στο τοπικό ραδιόφωνο (FM 100) , την ακόλουθη είδηση: Πατέρας κακοποιούσε (έδερνε…) τον 13άχρονο θετό γιό του.Η είδηση θα φθάσει οσονούπω και στα Αθηναικά κανάλια.

Update: Η είδηση δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 7/5/2008.

Στο “μικροσκόπιο” της Εισαγγελίας Τρικάλων η υπόθεση κακοποίησης αγοριού στην Πύλη

7/5/2008 12:40

Στα χέρια του Εισαγγελέα Τρικάλων -ο οποίος εντός του πλαισίου της σχετικής δικογραφίας συγκεντρώνει κάθε αξιοποιήσιμο στοιχείο- είναι η υπόθεση της κακοποίησης 13χρονου αγοριού, γιου μιας 36χρονης από το Καζακστάν, από τον Έλληνα πατριό του.

Η είδηση έκανε τον “γύρο” του Νομού στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας (Μεγάλη Τρίτη) και προκάλεσε ισχυρό σοκ στην κοινωνία της Πύλης.

Η μητέρα του ανήλικου είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του τοπικού Α.Τ. διότι δεν προέβη στην αναζήτηση του τέκνου της, του οποίου είχε την επιμέλεια και προστασία, ούτε κατήγγειλε το γεγονός στις αρχές. Ο 13χρονος εγκατέλειψε, στις 18 Απριλίου 2008, το σπίτι του -έπειτα από επεισόδιο με τον πατριό του-και περιφέρονταν στην πόλη επί τέσσερις ημέρες, χωρίς στέγη και τροφή, ενώ έφθασε ακόμη και μέχρι την Τύρνα. Η 36χρονη -η οποία απέκτησε ένα ακόμη τέκνο με τον φερόμενο ως δράστη- καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση για έκθεση του παιδιού της σε κίνδυνο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν διώξεις κατά παντός υπευθύνου για κακοποίηση ανηλίκου. Όσο για τον 13χρονο, εξετάζονται δύο περιπτώσεις: Ή να μεταφερθεί σε ίδρυμα (σ.σ. προοπτική που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες διότι όλα είναι “συμπληρωμένα”), ή να τον αναλάβει ανάδοχη οικογένεια.

Πηγή:εφ “Πρωινός Λόγος”

Την Πέμπτη 8 Μαίου έφτασε η είδηση στα Αθηναικά κανάλια. Στην πρωινή  εκπομπή του Κου Παπαδάκη

και σε ζωντανή σύνδεση με τον Δήμαρχο Πύλης ,με την παρουσία της Ψυχολόγου Κας Καπάτου, και την μητέρα του παιδιού σε τηλεφωνική σύνδεση , έγινε μια προσέγγιση του θέματος.

Με εξόργισε η στάση της μάνας που ίσως για δικούς της λόγους κάλυπτε το περιστατικό.Δεν είναι δουλειά μου να εμβαθύνω στο θέμα.Αυτό που θέλω είναι να διαβάσουν την παρακάτω επιστολή περισσότεροι άνθρωποι. Update τέλος.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό συν το ότι η 30η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ,σας παραθέτω την επιστολή του “Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά”

clip_image0023.jpg

πηγή : www.somatikitimoria.gr

30 Απριλίου 2008

Αγαπητά παιδιά, αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί,

Με αφορμή την 30η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας, οι φορείς που συμμετέχουμε στο «Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά», Υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σας καλούμε να πάρετε μέρος στην προσπάθειά μας να βγάλουμε το ξύλο και κάθε μορφής βία από τη ζωή μας, να μάθουμε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με μη βίαιους τρόπους σε όλους τους χώρους όπου συνυπάρχουμε.

Οι σύγχρονες παιδαγωγικές επιστήμες τονίζουν ότι το ξύλο όπως και η χρήση βίας γενικότερα, δεν κάνει καλό στα παιδιά. Βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, δεν τα συνετίζει πραγματικά, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα μαθαίνει να χρησιμοποιούν και αυτά τη βία για να επιβληθούν και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους. Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια κίνηση για να εξαλειφθεί η βία από τη ζωή των παιδιών. Στην Ελλάδα πρόσφατος νόμος του 2006 για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, ξεκαθαρίζει ότι η σωματική τιμωρία σε βάρος των παιδιών δεν επιτρέπεται. Η χρήση της σωματικής τιμωρίας δεν επιτρέπεται ούτε στο σχολείο και στα ιδρύματα.

Ο νόμος όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται να αλλάξουν οι συνήθειές μας. Να δοκιμάσουμε άλλους τρόπους. Με διάλογο, κατανόηση, υπομονή και πειθώ. Με ξεκάθαρους κανόνες και συνέπειες, όταν αυτοί δεν τηρούνται, που όμως δεν προσβάλλουν την προσωπικότητα του παιδιού. Και κυρίως, με το παράδειγμά μας, να πείσουμε τη νεότερη γενιά ότι η χρήση βίας δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας και να επιβαλλόμαστε.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μας. Να κουβεντιάζουμε, να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και προπάντων να εξηγούμε το πώς θα συνυπάρχουμε ειρηνικά.

Οι μεγαλύτεροι με το παράδειγμά μας και οι μικρότεροι με τους τρόπους μας, να επιδιώκουμε την τήρηση των κανόνων και την επίλυση των προβλημάτων μας χωρίς να προσφεύγουμε στη βία, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλους.

Γιατί είναι δικαίωμα όλων των παιδιών αλλά και των μεγάλων να μπορούμε να μεγαλώνουμε και να ζούμε ειρηνικά, χωρίς βία.

Για πολλά χρόνια στη χώρα μας μάθαμε να λέμε ότι «το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». Σήμερα, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα νέο σύνθημα,

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο. Ας βγει και από τη ζωή μας!»

clip_image0024.jpg

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση