ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα θέμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σε γενικό βαθμό είναι το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Με την ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών στην Ευρώπη, η εγκληματικότητα σε όλα τα θέματα και επίπεδα αναπτύχθηκε και δραστηριοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Το 2010 η Ε.Ε. υιοθέτησε την πρώτη στρατηγική της για την εσωτερική ασφάλεια. Η στρατηγική αυτή επικεντρώνεται σε τομείς προτεραιότητας όπου με κοινή προσπάθεια μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα κυριότερα εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της. Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι οι οποίοι επιλέχθηκαν με την επιτυχία των οποίων θα μπορούσε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το έγκλημα ήταν:
1. Ο εντοπισμός σε αρχικό στάδιο και η εξουδετέρωση σε δεύτερο στάδιο των διεθνών εγκληματικών δικτύων
2. Με σωστότερη αστυνόμευση στα σύνορα των κρατών μελών να επιτευχθεί ενίσχυση της ασφάλειας
3. Να ληφθούν μέτρα ώστε η Ευρώπη να ενισχυθεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μεγάλων καταστροφών.
4. Να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών.
5. Με διάφορα μέτρα να επιτευχθεί η πρόληψη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας της ΕΕ βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι δείκτες της αγοράς εργασίας ενισχύθηκαν με σταθερούς ρυθμούς. Από τα μέσα του 2013 και μετά, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στην ΕΕ πριν από την κρίση (6,8% τον Ιούλιο του 2018). Παρά την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και τον θετικό της αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις στον τομέα της ανεργίας, ιδίως όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, την ανεργία των νέων και την μακροχρόνια ανεργία.
Από το 2014, έχουν καταβληθεί προσπάθειες σε μια σειρά τομέων, όπως, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας, στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και στη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βελτίωση των δεικτών της αγοράς εργασίας αντικατοπτρίζεται στη θετικότερη αξιολόγηση της συμμετοχής της ΕΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας εκ μέρους των πολιτών, εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι εξαιρετικά μεγάλη η ζήτηση για ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα περιβαλλοντικά πρότυπα που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θέσει σαφείς στόχους που καθοδηγούν την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική μέχρι το 2020, και έχουν διαμορφώσει ένα όραμα για τη συνέχεια, για το τι πρέπει δηλαδή να έχει γίνει έως το 2050, με τη στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, νομοθεσίας και χρηματοδότησης ειδικά για τον συγκεκριμένο τομέα:
- προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης
- μετατροπή της ΕΕ σε μια οικονομία αποδοτική ως προς τους πόρους, πράσινη, ανταγωνιστική και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών
- προστασία των πολιτών της ΕΕ έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία του.
Η περιβαλλοντική προστασία και καινοτομία συμβάλλουν στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης, γεγονός που τονώνει περαιτέρω τις επενδύσεις. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ΕΕ διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΠΗΓΗ:https://europa.eu/european-union/topics/environment_el
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το Εγχειρίδιο της ΕΕ για το ποδόσφαιρο αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε, λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων εμπειριών σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2012 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014, της ανάπτυξης καθιερωμένων ορθών πρακτικών στο πλαίσιο των εν λόγω διοργανώσεων, της εκτενούς αστυνομικής συνεργασίας σε σχέση με αγώνες εθνικών ομάδων και συλλόγων στην Ευρώπη γενικά, και των απόψεων που εξέφρασαν περισσότεροι από 300 επαγγελματίες στον τομέα της αστυνόμευσης από τις 25 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης στο πεδίο της αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών αγώνων την περίοδο 2011-2014.
Η ΕΕ έχει ρυθμίσει επίσης και άλλες πτυχές του όμορφου αυτού αθλήματος. Με μια απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της ΕΕ το 1995 οι παίκτες μπορούν να εγκαταλείψουν μια ομάδα, με ελεύθερη μεταγραφή, αμέσως μετά τη λήξη του συμβολαίου τους. Η ΕΕ υιοθέτησε ένα εγχειρίδιο συστάσεων για τη διεθνή αστυνομική συνεργασία όσον αφορά την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού και έθεσε σε λειτουργία μια σειρά μέτρων, με σκοπό την αποτροπή και τον έλεγχο της βίας που συνδέεται με διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες και του στησίματος των αγώνων. Όσον αφορά δε τους ποδοσφαιρόφιλους που θέλουν να διατηρηθούν σε φόρμα, το πρόγραμμα «Eurofit» προτρέπει τους οπαδούς του αθλήματος να πραγματοποιήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που ευνοούν την υγεία τους.
ΠΗΓΕΣ:https://what-europe-does-for-me.eu/el/portal/2/K19
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32016G1129%2801%29
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Τουλάχιστον 70 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Τα άτομα αυτά έρχονται συχνά αντιμέτωπα με εμπόδια που τα εμποδίζουν να συμμετέχουν στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα.
Η ΕΕ προωθεί την ένταξη και τη συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρίες μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει, τις δράσεις και τη νομοθεσία της. Ένα βασικό μέσο αποτελεί η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία για την περίοδο 2010-2020. Επιδιώκει να δώσει πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, να εξασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο δημόσιο βίο, να καταπολεμά τη διάκριση λόγω αναπηρίας, να βελτιώνει την κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, να προωθεί την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και τη δια βίου μάθηση για νέους με αναπηρία, να προωθεί την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και της δια βίου μάθησης για μαθητές και φοιτητές με αναπηρία να καταπολεμά τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μεταξύ των ατόμων με αναπηρία.
ΠΗΓΕΣ: https://what-europe-does-for-me.eu/el/portal/2/C22 https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1137&langId=el
ΝΕΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ
Έχεις αποφοιτήσει; Ή θα ήθελες να αποκτήσεις πρακτική εμπειρία σε άλλη χώρα; Εκτός από τις θέσεις εργασίας στη χώρα σου, γνώριζες ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη πολιτική της ΕΕ σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον; Μια πρακτική άσκηση με την ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομήσεις ένα διεθνές δίκτυο και να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.
Πέρα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το δίκτυο ErasmusIntern επιτρέπει την αναζήτηση πρακτικής εξάσκησης στο εξωτερικό και η πλατφόρμα Drop’pin βοηθά τους νέους Ευρωπαίους να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην αγορά εργασίας μέσω της κατάρτισης, της μαθητείας ή της πρακτικής άσκησης. Δύο επιπλέον πόροι σου επιτρέπουν να αναζητήσεις ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη: το Eurodesk και την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών θα λάβουν προσφορά εργασίας υψηλής ποιότητας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, από την στιγμή που θα μείνουν άνεργοι ή θα εγκαταλείψουν την επίσημη εκπαίδευση.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
- να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της καθώς και την ευημερία των πολιτών της
- να προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων
- να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση και τη σταθερότητα των τιμών, μια ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς με πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος
- να αγωνίζεται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων
- να προωθεί την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο
- να ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών
- να σέβεται την πλούσια πολιτιστική και γλωσσική της πολυμορφία
- να δημιουργήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση με νόμισμα το ευρώ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η χρηματοδότηση της ΕΕ καλύπτει μέρος των εξόδων ταξιδιού σας. Η οργάνωση ή η ομάδα που διαχειρίζεται την ανταλλαγή λαμβάνει ενίσχυση για έξοδα που καλύπτουν πρακτικές ανάγκες και έξοδα σχετικά με τη δραστηριότητα. Οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα ποσό ως μηνιαία επιχορήγηση ανάλογα με τη Χώρα υποδοχής.
Για τη συμμετοχή σας σε μια ανταλλαγή νέων: δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση απευθείας για χρηματοδότηση ως μεμονωμένο άτομο. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν από οργάνωση ή ομάδα νέων, η οποία με τη σειρά της θα επιλέξει τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να εντοπίσετε την κατάλληλη οργάνωση, ή αν έχετε απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο εθνικό γραφείο Erasmus+ της χώρας σας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας περιέχει πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους.
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ERASMUS
Οι ανταλλαγές νέων δίνουν σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες την ευκαιρία να συναντηθούν, να ζήσουν μαζί και να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, για ένα μικρό διάστημα. Οι ανταλλαγές νέων πραγματοποιούνται εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια ανταλλαγή, μπορείτε να αναμένετε ότι θα λάβετε μέρος σε δραστηριότητες όπως εργαστήρια, ασκήσεις, συζητήσεις, ερμηνεία ρόλων, δραστηριότητες στην ύπαιθρο κ.λ.π. Οι ανταλλαγές νέων και οι εμπειρίες που συλλέγουν οι συμμετέχοντες αναγνωρίζονται μέσω ενός πιστοποιητικού Youthpass. Οι ανταλλαγές νέων διαρκούν από 5 έως 21 ημέρες. Στο διάστημα αυτό δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος ταξιδιού.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ERASMUS
Το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.
Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες. Οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο έτος των σπουδών τους.
Οι επιλέξιμες χώρες για κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού είναι:
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
Αυστρία, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο
Χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν, Τουρκία, Ισλανδία, Νορβηγία
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Πρόσφατα σχόλια