header image
 

Συνέντευξη-ΝΟΥΜΑΣ

Η Συνέντευξη που έδωσα στη συγγραφέα Νίκη Σαλπαδήμου για την Εφημερίδα: ΝΟΥΜΑΣ

Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη Δήμου Αγίων Αναργύρων Νομού Καστοριάς
Συνέντευξη της Προέδρου της Βιβλιοθήκης Αρετής Κάρκου που παραχωρήθηκε στη συγγραφέα Νίκη Σαλπαδήμου και δημοσιεύθηκε στη λογοτεχνική εφημερίδα του Πύργου ΝΟΥΜΑΣ ( Μάιος-Ιούνιος 2009 τεύχος 122)

Ερώτηση: Κυρία Κάρκου, είστε πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης του Δ. Αγίων Αναργύρων;
Απάντηση: Είμαι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης από τον Ιανουάριο του 2007. Διανύω την τρίτη χρονιά. Η θέση μου δεν είναι αιρετή, αλλά ορισμένη από το Δημοτικό συμβούλιο. Το τωρινό συμβούλιο της βιβλιοθήκης και επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπακυριακίδη εκτός από μένα απαρτίζεται από τους: Γεωργία Γουγούση (αντιπρόεδρο) Βασίλειο Τσιτσιμίδη, Φώτιο Τσόπρα, Ιουλία Παπαγιαννάκου, Γεώργιο Κοζίνη, Στέφανο Δούα.
Ερώτηση: Θα ήθελα να μας πείτε την προέλευση του ονόματος «Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη».
Απάντηση: Η βιβλιοθήκη της Κορησού ιδρύθηκε το 1984 με την επωνυμία Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κορησού. Στεγάστηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου. Από το 1998, επί Δημαρχίας Αποστόλη Κιοσέ, ο κοινοτικός χαρακτήρας της βιβλιοθήκης αναβαθμίστηκε με την ίδρυση του δήμου Αγίων Αναργύρων, με έδρα την Κορησό και με την μετατροπή της σε Ν.Π.Δ.Δ. με την ονομασία «Κωνσταντινίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη». Ονομάστηκε «Κωνσταντινίδειος», για να τιμηθούν οι δωρητές της αδερφοί Κωνσταντινίδη. Συγκροτήθηκε το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο παλιό κτίριο του παλιού «Σπίτι παιδιού», πρώην κτίριο Κ.Ε.Φ.Ο. Εκεί άρχισε να λειτουργεί κανονικά από τον Αύγουστο του 2001.
Ερώτηση: Ποιος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης;
Απάντηση: Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι η βιβλιοθηκονόμος Πανδώρα Τζαχαλή, η oποία έχει μόνιμη θέση, και με σύμβαση η νηπιαγωγός Αμαλία Βραγκαλή.
Ερώτηση: Η Βιβλιοθήκη είναι σχετικά καινούργια, μ΄εντυπωσίασε όμως ο μεγάλος αριθμός βιβλίων που διαθέτει.
Απάντηση: Δεν είναι καινούργια, λειτουργεί 25 χρόνια. Ο αριθμός των βιβλίων είναι 6.600 τίτλοι, που καλύπτουν όλες τις θεματικές κατηγορίες: Ιστορία, Θρησκεία, Πολιτική, Ελληνική, Παγκόσμια, Παιδική και Εφηβική λογοτεχνία, Ποίηση, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Ιατρική, Τέχνη, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Φυτολογία, Ζωολογία, Κοινωνικές επιστήμες κ.α. Υπάρχουν επίσης πληροφοριακά βιβλία όπως λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, εφημερίδες, λεξικά, τα οποία διατίθενται για χρήση μόνο στο χώρο του αναγνωστηρίου. Υπάρχουν και υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο internet για εύρεση πληροφοριών.
Ερώτηση: Έχω την αίσθηση ότι η ίδια η βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος που σε προσκαλεί να μπεις, αλλά κυρίως να μείνεις, έχει μια ζεστασιά.
Απάντηση: Ακριβώς! Η Βιβλιοθήκη μας σε προδιαθέτει να μπεις, να μείνεις, να ψάξεις, να χαλαρώσεις. Αποπνέει ζεστασιά, πνευματικότητα, έχει μια θετική αύρα! Είναι η πέτρα (το κτίσμα είναι πετρόκτιστο), το τζάκι, η γωνιά των συγγραφέων με το παραδοσιακό καναπεδάκι, το μπαουλάκι-τραπέζι που υπόσχεται, με τα βιβλία που κρύβει και που δεν κρύβει, συγκινήσεις….
Ερώτηση: Για να γίνει όμως μια ζεστή φωλιά για τον αναγνώστη πρέπει κάποιος να δώσει τον εαυτό του, κι εσείς, νομίζω, δίνετε πολλή αγάπη.
Απάντηση: Αυτό είναι αλήθεια! Και, ξέρετε, η αγάπη είναι μεταδοτική… συνεπαίρνει όχι μόνο αυτόν που τη νιώθει, αλλά και τους γύρω του!
Μια Βιβλιοθήκη που προσκαλεί με τη ζεστασιά και τη ζωντάνια της
Ερώτηση: Τι τμήματα λειτουργούν στη βιβλιοθήκη σας, ποιο είναι περισσότερο επισκέψιμο;
Απάντηση: Αυτά που κινούνται περισσότερο είναι το παιδικό, το εφηβικό βιβλίο, αλλά και ελληνική και ξένη λογοτεχνία για ενηλίκους. Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση της Βιβλιοθήκης δημιουργήσαμε τρία τμήματα που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Είναι η γωνιά των παιδιών προσχολικής ηλικίας με χαμηλό τραπεζάκι και καρεκλίτσες και δίπλα τα βιβλία τους, αλλά και τα χρώματα και οι μαρκαδόροι, για να ζωγραφίσουν. Ο χώρος των εφήβων, σε άλλη πτέρυγα της Βιβλιοθήκης όπου μπορούν οι έφηβοι να διαβάσουν και να συζητήσουν. Όλα τα εφηβικά βιβλία ελληνικά και ξένα είναι σε προθήκες, πολλά κατά συγγραφείς. Και τέλος η γωνιά των συγγραφέων. Είναι η παραδοσιακή μας γωνιά δίπλα στο τζάκι με επιλογές από βιβλία στον καναπέ και στο τραπεζάκι.
Ερώτηση: Διάβασα στα δελτία τύπου για ομάδες βιβλιοθήκης. Πώς λειτουργούν αυτές οι ομάδες και πώς δημιουργήθηκαν;
Απάντηση: Οι ομάδες Βιβλιοθήκης είναι τρεις. Η μία αποτελείται από παιδιά του Δημοτικού, η άλλη από παιδιά Γυμνασίου και η τρίτη από ενηλίκους.
Η Ομάδα του Δημοτικού αποτελείται από παιδιά που είναι αναγνώστες της Βιβλιοθήκης και την επισκέπτονται συχνά, ενημερώνονται προσωπικά για τις εκδηλώσεις, δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης και συμμετέχουν σε αυτές.
Η Ομάδα Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου είναι και η Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου στην οποία είμαι και η υπεύθυνη καθηγήτρια. Υπηρετώ από το 1997 στο Γυμνάσιο Κορησού ως καθηγήτρια φιλόλογος και για πολλά χρόνια συγκροτώ Πολιτιστική Ομάδα.
Τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της θέσης μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζουμε τις δράσεις της Ομάδας όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στη Βιβλιοθήκη.
Η Ομάδα Ανάγνωσης Ενηλίκων είναι νεοσύστατη.
Ερώτητση: Από τα δελτία τύπου της Βιβλιοθήκης είδα ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες. Ποιος οργανώνει αυτές τις ωραίες εκδηλώσεις;
Απάντηση: Η Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικη και πασχαλινή γιορτή με θεατρικά δρώμενα. Στους μικρούς αναγνώστες μοιράζονται βιβλία. Δεν ξέρω, αν γίνεται κάπου αλλού αυτό και νομίζω ότι είναι σπουδαία προσφορά για τα παιδιά. Επίσης, καλούμε, κυρίως την άνοιξη, συγγραφείς που διαβάσαμε κι ετοιμάσαμε κάποιο βιβλίο τους για παράσταση στο κοινό και ενώπιον του συγγραφέα. Έτσι, το βιβλίο ζωντανεύει, διαβάζεται, διασκευάζεται, παίζεται. Αυτή η διαδικασία δίνει χαρά στα παιδιά, αλλά και σε μένα. Στην τελευταία παράσταση που παίξαμε το «Ονόματα δε λέμε» της Αργυρώς Κοκορέλη όλοι χορέψαμε πάνω στη σκηνή, γελάσαμε, αυτοσχεδιάσαμε, ήταν πολύ όμορφα. Αυτά τα τρία χρόνια καλέσαμε τους εξής συγγραφείς με τη σειρά που ήρθαν: Ελένη Χωρεάνθη, Ελένη Δικαίου, Σοφία Μαντουβάλου, Ναννίνα Σακκά, Πόλυ Βασιλάκη, Φίλιππο Μανδηλαρά, Νίκο Θεοδοσίου, Αργυρώ Κοκορέλη, Χαρά Γιαννακοπούλου και Φιλομήλα Βακάλη Συρογιαννοπούλου, Ζαχαρούλα Καραβά, Λένα Μερίκα, Γιολάντα Πατεράκη, Σούλα Ροδοπούλου, Νίκη Σαλαπαδήμου, Πόπη Σπιτά Μπαλαμώτη, Ελένη Τσιάλτα, Γιολάντα Τσορώνη, Γιώτα Φώτου, Ελένη Πριοβόλου (2010).
Ερώτηση: Πραγματοποιήσατε και διήμερο κινηματογράφου στις αρχές του 2009, ομολογώ ότι από βιβλιοθήκη δεν περίμενα κάτι τέτοιο.
Απάντηση: Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και τα παιδιά της Ομάδας μου με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκου Θεοδοσίου πήραν μία γεύση από τα μυστικά του κινηματογράφου και μάλιστα δημιούργησαν τη δική τους ταινία μικρού μήκους: «Το ανυποψίαστο πορτοκάλι» που μπορείτε να τη βρείτε και στο διαδίκτυο στο youtube.com. Επίσης η Βιβλιοθήκη μας σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το πρόγραμμα του Υπουργείου Νέας Γενιάς «Μαθήματα στο σκοτάδι» διοργάνωσε δύο κινηματογραφικές βραδιές. Τη μία βραδιά προβάλαμε την ταινία «Βάλο» του Κάγια Γιουρικάλ κυρίως για τους μικρούς μας φίλους και την άλλη την ταινία «Ξύλινη κάμερα» του Ντσαβένι Γουά Λουρούλι για τα πιο μεγάλα παιδιά. Το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλη προσέλευση. Άλλωστε ήταν εκδήλωση πρωτόγνωρη για το Δήμο μας.
Ερώτηση: Το 2008 η βιβλιοθήκη είχε επισκεφτεί τη διεθνή έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν και γονείς εκτός από παιδιά. Ποιος σας στηρίζει σε τέτοιου είδους μακρινές εξορμήσεις;
Απάντηση: Η περσινή εμπειρία της επίσκεψής μας στη Θεσσαλονίκη είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε προγραμματισμένες τις συναντήσεις μας και πήραμε μέρος σε διάφορα δρώμενα. Γονείς και παιδιά φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στη συγκεκριμένη εκδρομή είχαμε ένα μικρό συμβολικό εισιτήριο, αλλά το κύριο ποσό το έβαλε ο Δήμος ο οποίος μας στηρίζει σε κάθε εκδήλωση-δραστηριότητα. Δεν ξέρω κατά πόσο οι άλλοι Δήμοι στηρίζουν τις Βιβλιοθήκες τους, πόση προτεραιότητα δίνουν δηλαδή στον πολιτισμό. Και νιώθω πολύ τυχερή, γιατί οι πόρτες του Δήμου είναι για κάθε βοήθεια.
Ερώτηση: Η Κορησός, έδρα του δήμου Αγίων Αναργύρων, πληθυσμιακά είναι μικρή, πιστεύω πως όσα γίνονται πηγάζουν από αγάπη και δυνατή θέληση, δε συμφωνείτε;
Απάντηση: Από αγάπη διαθέτουμε πολλή, αλλά και θέληση και πείσμα για την επιτυχία του έργου. Μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις τους στόχους που βάζεις. Κι εμείς έχουμε βάλει υψηλούς στόχους. Κάποιους τους έχουμε πετύχει ήδη. Αλλά πάντα καινούργιες προκλήσεις γίνονται σειρήνες μας, όπως να ασχοληθούμε τη χρονιά που έρχεται και με το βιβλίο των ενηλίκων καλώντας κάποιους αγαπημένους συγγραφείς. Να εστιάσουμε και στους ντόπιους συγγραφείς κάνοντας γι΄αυτούς μια τιμητική εκδήλωση. Να μηχανοργανώσουμε τη Βιβλιοθήκη και να δημιουργήσουμε Ιστοσελίδα, γιατί αν δεν υπάρχεις στο Διαδίκτυο σήμερα είναι σα να μην υπάρχεις. (Με το βιβλίο ενηλίκων ασχοληθήκαμε το 2009-2010, αφού συγκροτήσαμε Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων και μας επισκέφθηκε η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου. Σελίδα στο Διαδύκτιο δημιουργήσαμε στο FaceBoοk. Θα τη βρείτε πατώντας στη μαχανή αναζήτησης του Google: Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη).
Ερώτηση: Έχετε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες, σε ποιο επίπεδο;
Απάντηση: Συνεργαστήκαμε αρχικά με τη Βιβλιοθήκη του Άργους Ορεστικού, διπλανού Δήμου. Αλλά φέτος με την επίσκεψη 25 συγγραφέων που διοργάνωσε η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το Γραφείο των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς είχαμε μια πρώτη συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Δήμου της Καστοριάς.
Ερώτηση: Θέλω να σας ρωτήσω πολλά πράγματα, όπως για γιορτές με τα ΚΑΠΗ, για προσκλήσεις συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών, για τη χρηματοδότηση.
Απάντηση: Πέρυσι ξεκινήσαμε δειλά και φέτος συνεχίζουμε μια προσπάθεια προσέγγισης της τρίτης ηλικίας. Πέρυσι καλέσαμε τη χορωδία του ΚΑΠΗ του Δήμου μας και τους διάβασα σε θεατρικό αναλόγιο «Το νησί που διηγείται» της Πόλυς Βασιλάκη που ήταν αφιερωμένο στη Χίο. Ταξιδέψαμε λίγο με το διάβασμα και μετά με τις χιώτικες γεύσεις της μαστίχας. Και φέτος τα Χριστούγεννα εμπλέξαμε στη χαρά του θεάτρου και μέλη του ΚΑΠΗ σε ένα επίκαιρο δρώμενο. Το αποκορύφωμα ήταν πριν το Πάσχα όταν κάναμε ένα αφιέρωμα στο κόκκινο λόγω των ημερών και παρουσιάσαμε ποικίλο πρόγραμμα: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: «Τα κόκκινα παπούτσια», ταινία εποχής (απόσπασμα): “The red shoes”, δρώμενο από παιδιά της Πολιτιστικής Ομάδας: «Τα κόκκινα λουστρίνια» της Ειρήνης Μάρρα, δρώμενο από μέλη του ΚΑΠΗ και παιδιά της Ομάδας: «Τα κόκκινα παπούτσια» της Κικής Δημουλά και «Το κόκκινο φουστάνι» της Λένας Μερίκα από εμένα και ένα μέλος του ΚΑΠΗ. Καλεσμένοι; Τα ΚΑΠΗ της περιοχής. Δήμος Καστοριάς, Δήμος Άργους Ορεστικού, Δήμος Μακεδνών. Κατάμεστη η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου στην Κορησό, ενδιαφέρον το θέαμα. Στο τέλος τα απαραίτητα νηστίσιμα εδέσματα από τις γυναίκες του ΚΑΠΗ μας και τα πασχαλινά δωράκια, αλλά και τα βιβλία που μοιράστηκαν συμπλήρωσαν την πασχαλινή βραδιά.
Ερώτηση: Είστε μια νέα φιλόλογος και Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, πώς σας αντιμετωπίζουνν τα άλλα μέλη του Δ.Σ.;
Απάντηση: Είμαστε ομάδα. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη και σύμπνοια, νομίζω δυσεύρετο για συμβούλια. Να, λοιπόν, ένας ακόμη λόγος, για να νιώθω τυχερή. Συναντιόμαστε μια φορά το μήνα, για να συζητήσουμε τα διάφορα τρέχοντα, αλλά επικοινωνούμε και τηλεφωνικά, αν χρειαστεί.
Ερώτηση: Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πηγαίνετε από την Καστοριά που μένετε στην Κορησό αρκετές φορές την εβδομάδα; Κι όταν μάλιστα υπάρχουν εκδηλώσεις να φεύγετε αργά το βράδυ;
Απάντηση: Πηγαίνω έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα στην Κορησό, γιατί εκεί είναι η δουλειά μου, στο Γυμνάσιο. Η απόσταση δεν είναι και πολύ μεγάλη, 15 χλμ. Όταν όμως πηγαίνω κάποια απογεύματα στη Βιβλιοθήκη, η απόσταση γίνεται ακόμη πιο μικρή, γιατί πηγαίνω, για να χαλαρώσω. Η ενασχόλησή μου με τα βιβλία, η αρχειοθέτηση, το ξεφύλλισμα, η επαφή με τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, η παραμονή μου στο χώρο αυτόν, που έχει τη ζεστασιά του σπιτιού με γαληνεύει. Μου διώχνει τα καθημερινά άγχη και λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά! Όταν διοργανώνουμε εκδηλώσεις, μπορεί να πιεζόμαστε, αλλά το αποτέλεσμα και η ανταπόκριση του κόσμου μας ανταμείβει.
Ερώτηση: Τι πιστεύετε για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες;
Απάντηση: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Να μη λειτουργεί μόνο ως δανειστική, αλλά κι ως χώρος όπου θα συναντιούνται παιδιά και ενήλικες, για να αγγίξουν τα βιβλία, να τα μυρίσουν, να τα ξεφυλλίσουν, να μιλήσουν γι΄αυτά, να τα ζωντανέψουν με δραματοποίηση. Αλλά κι ως χώρος όπου θα συναντηθούν, για να βρεθούν, να μιλήσουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη να είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει και τους συγγραφείς των βιβλίων κι όλοι εμείς θα εμπνευστούμε από αυτούς κι ίσως να προσπαθήσουμε να γράψουμε κι εμείς, έστω και τις σκέψεις μας.
Ερώτηση: Τι εύχεστε για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκηες;
Απάντηση: Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είναι ένα φωτεινό, ζωντανό παραμύθι που με τους ήρωές του, τα βιβλία θα μαγεύει, θα ταξιδεύει, θα συντροφεύει και θα δίνει παρηγοριά σε μικρούς και μεγάλους.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *