header image
 

Βιογραφικό…

BIOΓΡAΦIKO ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κάρκου Αρετής, φιλολόγου

φωτο ΑρετήΓεννήθηκa στο Βόλο. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Καλή Κώμη Αργιθέας και η μητέρα μου από τη Γλώσσα Σκοπέλου.  Αποφοίτησα από το Κλασικό Λύκειο Βόλου με βαθμό «Άριστα» 19,9.

Εισήλθα στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης μεταξύ των πρώτων με βαθμό εισαγωγής 1937 μόρια, γι’ αυτό το ΙΚΥ με επιβράβευσε με υποτροφία. Αποφοίτησα  από το τμήμα Φιλολογίας, με βαθμό «Λίαν καλώς». Έχω γνώσεις Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ έχω παρακολουθήσει για 10 χρόνια μαθήματα βιολιού. Για δύο χρόνια εργάστηκα ως αναπληρώτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Γλώσσας Σκοπέλου και στο Γυμνάσιο Σιάτιστας Κοζάνης. Από το 1997 εργάζομαι ως μόνιμη καθηγήτρια στη Δημόσια Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Κορησού Καστοριάς και από το 2004 μέχρι σήμερα έχω τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας του Γυμνασίου, καθώς και την ευθύνη  της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου. Έχω πιστοποίηση Β΄Επιπέδου στις Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας). Είμαι υπεύθυνη για το ιστολόγιο και την ιστοσελίδα του σχολείου και χρησιμοποιώ τις Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία μου.

Διετέλεσα ταμίας στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς (2001-2005).

Στο Γυμνάσιο Κορησού ήμουν υπεύθυνη για δύο χρόνια του Σχολικού Συνεταιρισμού «Αλληλεγγύη» που ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1999-2000.

Το 2003 σκηνοθέτησα με τη θεατρική ομάδα του σχολείου την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Από το 2005 χρόνια καλώ ως υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης συγγραφείς για γνωριμία τους με τους μαθητές και για πολλά χρόνια με το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Τέλη του 2006 έγινα δημότισσα του Δήμου Αγίων Αναργύρων και την τετραετία 2007-2010 ανέλαβα τη διοίκηση της Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης ( Ν.Π.Δ.Δ.) του Δήμου Αγίου Αναργύρων από τη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ενώ το 2011 είχα την ευθύνη και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς ως μέλος του Νομικού Προσώπου του Δήμου.

Από το 2005  επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μετά από πρόσκλησή μου πολλοί συγγραφείς όπως η Λένα Μερίκα, η Άλκη Ζέη, η Ελένη Δικαίου, ο Φίλιππος Μανδηλαράς και πολλοί ακόμη.  Με την πολιτιστική-θεατρική ομάδα του σχολείου, αλλά και με τη Λέσχη Ανάγνωση Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού, δραματοποίησα βιβλία τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Στην τοπική εφημερίδα «Κορησός» του Επιμορφωτικού Συλλόγου  «Άγιος Διονύσιος»  διατηρούσα από το 2005 τη Μαθητική Στήλη του Γυμνασίου καθώς και τη Στήλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (από το 2007) μέχρι το Γενάρη του 2012 που σταμάτησε η έκδοσή της.

Παρακολούθησα πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια και υλοποιώ κάθε χρόνο στο σχολείο εκπαιδευτικά προγράμματα όπως: Αγωγή Καταναλωτή, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Αγωγή Υγείας, Πρόγραμμα Ισότητας των Δύο Φύλων, το Διήγημα στο Ραδιόφωνο, Κινηματογραφικά Εργαστήρια, Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα (eTwinning).

Την άνοιξη του 2015 παρακολούθησα πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ψηφιακές Τεχνολογίες».

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας  στην Παιδαγωγική σχολή (τμήμα Νηπιαγωγών).

Έχω ένα γιο τον Αχιλλέα Τσοκανάκη, φοιτητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Ρεθύμνου στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας κι Ακουστικής και παράλληλα σπουδαστή στη σχολή μαγειρικής Grand!

Στον ελεύθερο χρόνο μου αρθρογραφώ στα δικά μου ιστολόγια, διαβάζω λογοτεχνία, πίνω τσάι με τους φίλους μου και χορεύω τάνγκο στις αποδράσεις μου από την Καστοριά.

Διακρίσεις:

Το 2000 πήρα μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Νέου Καταναλωτή ως υπεύθυνη της ομάδας Καταναλωτικής Παρέμβασης του Γυμνασίου Κορησού Καστοριάς και η ομάδα μου επιλέχτηκε ως μία από τις 10 νικήτριες. Το έργο της ήταν : «Το σχολικό κυλικείο του 21ου αιώνα».

Το 2008 η Περιβαλλοντική Ομάδα μου διακρίθηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής της ΑΦΗΣ.

Στις 2 Απριλίου 2011 μου απονεμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού  Βιβλίου το Βραβείο σε εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενεργό Γήρανση κι Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών η ιστορία του Αναστάσιου Τσιτσιμίδη  με την οποία συμμετείχα  κατέλαβε την 1η θέση πανελλαδικά. Σχετικό κείμενό μου συμπεριλήφθηκε στην έκδοση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων Καστοριάς με θέμα: Η εθνογραφική μεθοδολογία σε σχολικά προγράμματα τοπικής Ιστορίας Καστοριά 2014. Όλη η έκδοση εδώ.Αφήστε μια απάντηση