Argiro Diamantaki
Just another Blogs.sch.gr site

Δημιουργία άρθρου με συμβουλές προς τους μαθητές

Συντάκτης: ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ | 1 Απριλίου 2015 στο Χωρίς κατηγορία

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για
επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία
Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ωστόσο, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι ανήλικοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση (Ευρωβαρόμετρο 2007).
Οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο είναι τεράστιες. Η αποτελεσματική αξιοποίησή του, όμως, προϋποθέτει την ορθή χρήση του.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται απο τη χρήση του Διαδικτύου είναι:
Ακατάλληλο Περιεχόμενο
Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam)
Αποξένωση
Αποπλάνηση (Grooming)
Βίαια Παιχνίδια
Εθισμός (Internet Addiction)
Εκφοβισμός (Cyberbullying)
Επιβλαβείς Συμπεριφορές
Ηλεκτρονικός Τζόγος
Ιοί (Virus)
Παιδική Πορνογραφία
Παραβίαση Ιδιωτικότητας
Παραπληροφόρηση (Misinformation)
Παραποίηση Γλώσσας
Υποκλοπή Προσωπικών στοιχείων(Phishing)
Φυσικές Παθήσεις

Για να αντιμετωπίσουμε τους παραπάνω κινδύνους ακλουθούμε τις παρακάτω συμβουλές
Προληπτικά
Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε ένα δωμάτιο συνομιλίας. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του συνομιλητή μας.
Δεν συναντούμε κάποιο ξένο, τον οποίο γνωρίσαμε σε ένα δωμάτιο συνομιλίας. Αν μάς ζητηθεί κάτι τέτοιο το συζητάμε αμέσως με κάποιο ενήλικα.
Μπορούμε να αποθηκεύουμε τις ηλεκτρονικές μας συνομιλίες. Αν μια συνομιλία μας έκανε να νιώσουμε άβολα ή μας έφερε σε δύσκολη θέση, κρατάμε αντίγραφο. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταγγείλουμε τον επιτήδειο που προσπάθησε να μας παραπλανήσει.
Διαβάζουμε τους όρους χρήσης, τον κώδικα επικοινωνίας και τη δήλωση απορρήτου στη διαδικτυακή τοποθεσία συνομιλίας, προτού αρχίσουμε τη συνομιλία.
Ως γονείς μπορούμε να μάθουμε τη γλώσσα του Διαδικτύου η οποία χρησιμοποιείται από τα νεαρά άτομα.
Ως γονείς ενημερωνόμαστε για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών μας και αν παρατηρήσουμε κάτι ύποπτο, τα συμβουλεύουμε ανάλογα.
Χρησιμοποιούμε τη δυνατότητα του φυλλομετρητή μας που ονομάζεται “Αγαπημένα” (My Favourites) για να τοποθετήσουμε τις ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς και επισκεπτόμαστε συχνά.
Αυτά που διαβάζουμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε ορθά. Αν συναντήσουμε ιστοσελίδες με περιεχόμενο που μας σοκάρει, τότε το αναφέρουμε σε κάποιον ενήλικα.
Ως γονείς προστατεύουμε τα παιδιά από επισκέψεις σε επιβλαβείς ιστοσελίδες, με τη χρήση προγραμμάτων που φιλτράρουν τέτοιες ιστοσελίδες από το να εμφανίζονται στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, ακόμα και αν τα παιδιά τις ζητήσουν.
Μιλάμε με τα παιδιά μας και περνούμε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Eάν γνωρίζουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και τους βοηθούμε να το ξεπεράσουν σκέψεις όπως αυτές για αυτοκτονία δεν θα περνούν από το μυαλό τους.
Καταγγέλλουμε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα www.cyberethics.info ή στο τηλέφωνο 22674747 (Γραμμή Καταγγελιών HotLine).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Πρόσφατα σχόλια
Kατηγορίες