Το «Μνημόσυνο» στις Ράχες Ικαρίας

Σε δύο συζητήσεις χθες αναφέρθηκε το έθιμο του Μνημοσύνου που τηρείται, αν κατάλαβα καλά, κυρίως στο χωριό Ράχες, στο εσωτερικό του νησιού, στα ορεινά.

Το Μνημόσυνο, που λέτε, είναι έθιμο της Κυριακής του Πάσχα (αν θέλετε και μπορείτε, προλαβαίνετε να είστε σε δύο εβδομάδες στις Ράχες) και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού συνεισφέροντας η κάθε οικογένεια ό,τι μπορεί στο γιορταστικό τραπέζι. Δε μπαίνει θέμα χρημάτων, το τραπέζι είναι «ρεφενέ» θα λέγαμε.

Ξεκινούν από τις 2-3 το μεσημέρι και συνεχίζουν όσο αντέχουν ενώ, φυσικά, το φαγοπότι συνοδεύεται από μουσική και χορό.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το έθιμο ξεκίνησε από την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας των κατοίκων όταν, παλαιότερα, πολλοί δεν είχαν τίποτε να φάνε και φρόντιζαν οι συγχωριανοί τους γι’ αυτό, ενώ τώρα πια, ως έθιμο, θυμίζει στους παλαιότερους εκείνα τα χρόνια.

Αυτά τα λίγα και αν έχω κάνει κάποιο λάθος ή παράλειψη ή αν γνωρίζετε κάποιο παρόμοιο έθιμο, γράψτε ένα σχόλιο.


Προσθήκη (14 Απρ 2019): Σχετικά με το παραπάνω έθιμο, μία φίλη μου είπε σήμερα ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, στο ίδιο χωριό, τρώνε κρέας! Γνωρίζετε αν ισχύει;

Πηγή – περισσότερα: https://aptlogs4evdilos.wordpress.com/2019/04/14/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%ac%cf%87%ce%b5%cf%82-%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82/


Βόλτα στην Ικαρία

Κατηγορίες: Διάφορα άλλα θέματα, έθιμα, Πάσχα, Ράχες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.