Μετατροπή από Vintage Basic σε Basic256

Όταν ξεκίνησε η δημιουργία και διάδοση των σπιτικών μικροϋπολογιστών κάθε μικροϋπολογιστής είχε διερμηνευτή της Basic και μπορούσες να γράψεις εύκολα και άμεσα εντολές και προγράμματα σε Basic.

 

Η  BASIC  δημιουργήθηκε από τους Thomas E. Kurtz  και John George Kemeny το 1964 στο αμερικανικό κολλέγιο Dartmouth προκειμένου να έχουν οι μαθητές μια απλή γλώσσα προγραμματισμού που ήταν εύκολο να τη μάθουν σε αντίθεση με άλλες γλώσσες της εποχής όπως Fortran , Algol που απευθύνονταν σε επαγγελματίες προγραμματιστές.

*TKurtz

Thomas E. Kurtz

*220px-John_George_Kemeny

John George Kemeny

H Vintage Basic είναι μια ελεύθερη υλοποίηση της Altair Basic (της Microsoft) .

Στην Vintage Basic έχουν  γραφτεί τα παιχνίδια του κλασικού βιβλίου Basic Computer Games  , David H Ahl , 1978  (Στο βιβλίο αυτό τα προγράμματα ήταν γραμμένα σε Microsoft Basic v3+)
H Altair Basic ήταν το πρώτο προιόν της Microsoft και χρησιμοποιήθηκε σε έναν από τους πρώτους μικρουπολογιστές τον MITS Altair 8800

Διαβάστε στα αγλλικά ένα εγχειρίδιο της Altair Basic

Μελετώντας σχετικές πηγές από την εποχή των μικρουπολογιστών εντόπισα δυο  ενδιεφέρον ιστορικά στοιχεία 1) η διαμάχη που ξεκίνησε ανάμεσα στον Bill Gates και μέλη του Homebrew Club -κυριώς χομπίστες μικρουπολογιστών – που θεώρησαν δικαίωμά τους να κάνουν αντίγραφα και να διανειμουν μεταξύ τους την Altair Basic χωρίς άδεια από την Microsoft 2) Το πως ο David Ahl έκανε τις συλλογές λογισμικού στα πλαίσια της δουλειά του στην DEC να προωθήσει τις πωλήσεις σε σχολειά.

Το πλαίσιο της εργασίας που σκέφτηκα έχει σαν βάση

Και σκοπός είναι :

  • Η μετατροπή των παιχνιδιών σε Basic256
  • Η δημιουργιά διαγράμματος ροής για το καθένα
  • Η προσπάθεια καλύτερης δόμησης- εμφάνισης του κάθε παιχνιδίου αξιοποιώντας της δυνατότητες της Basic256
  • Η προσπάθεια μεταφοράς των παιχνιδιών σε Python

Βρήκα και εγχειρίδιο προγραμματισμού της Basic για τον Commodore64 (link από εδώ )

 

Καλή άσκηση στο ΛΣ windows είναι η προετοιμασία του περιβαλλοντος ανάπτυξης για την Vintage basic.

1) Χρήσιμη είναι η εγκατάσταση εναλλακτικής εφαρμογής τερματικού όπως πχ το conemu που υποστηρίζει tabs(καρτέλες) και quake-style κρύψιμο-εμφάνιση.

2) Δημιουργία συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας της εφαρμογής τερματικό που θα μας ανοίγει κατευθειάν στον κατάλογο που έχουμε τα αρχεία με τα προγράμματά μας σε vintage basic

3) Ρύθμιση μεταβλητής περιβάλλοντος PATH ώστε το cmd.exe να βρίσκει το εκτελέσιμο αρχείου του διερμηνευτή της vintagebasic ονόματι vinbas σε όποιον κατάλογο και αν βρισκόμαστε

4) Ψάξιμο και εύρεση ενός καλού επεξεργαστη κειμένου (σαν ligth ide) που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε python ίσως μεταγενέστερα. Αλλά είναι χρήσιμο να σκεφτούμε για την  επιπλέον λειτουργικότητα που μπορεί – και θέλουμε να προσφέρει ένας επεξεργαστής κώδικα σε σχέση με έναν είναι είτε απλός είτε μόνο για κείμενο πx edit, notepad κτλ.

Ετικέτες:, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *