Πρόσβαση λογαριασμού ηλ.αλληλογραφίας σχολικού δικτύου μέσω thunderbird

Εισαγωγικά (πρόσβαση στο ηλ.γραμματοκιβωτιό σας από πρόγραμμα πελάτη)

Θα περιγράψουμε τα βήματα προκειμένου να ρυθμίσετε τον thunderbird προκειμένου να διαχειρίζεστε μέσα από’αυτόν την ηλ.αλληλογραφία σας από το λογαριασμό σας του σχολικού δικτύου.

Εφόσον σαν εκπαιδευτικός έχετε προσωπικό λογαριασμό στο σχολικό δίκτυο και χρησιμοποιείται την υπηρεσία της ηλεκτρονικής αλληγογραφίας θα ξέρετε μάλλον ήδη  ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ηλ.γραμματοκιβώτιό σας από την ιστοσελίδα webmail.sch.gr. Όμως είτε για λόγους ταχύτητας στην διεκπεραίωση εντολών διαχείρισης (που πρέπει να γίνουν μέσα από web interface) είτε για λόγους βολικότητας (ιδίως αν έχετε και άλλους λογαριασμούς ηλ.αλληλογραφίας και θέλετε να διαχειρίζεστε όλη σας την ηλ.αλληλοραφία συγκεντρωτικά από μια μόνο εφαρμογή με της οποία τη διασύνδεση είστε εξοικιωμένος) έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα σαν το thunderbird προκειμένου μέσα από αυτό να διαχειρίζεστε την ηλ.αλληλογραφίας σας από το σχολικό δίκτυο.

Γιατί όμως τον thunderbird;

  • Γιατί είναι ελεύθερο λογισμικό που δεν ελέγχεται από επιχειρήσεις και συνεπώς συνάδει πιότερο με την κουλτούρα μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων χωρίς φραγμούς και τοίχοι που συναντώνται συχνά στα επιχειρηματικά περιβάλοντα.
  • Γιατί από τους πελάτες ηλ.αλληλογραφίας που διατίθονται με ελεύθερη άδεια χρήσης είναι ο ποιό δημοφιλής και σαν εγχείρημα υποστηρίζεται από το ίδιο ίδρυμα (mozilla foundation) όπως και ο πλοηγός διαδικτύου firefox ένα από τα ποιό επιτυχημένα εγχειρήματα ελεύθερου λογισμικού.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι εστί thunderbird ακολουθήστε το σύνδεσμο στη λέξη που μόλις διαβάσατε για να μεταφερθείτε στο σχετικό βικιάρθρο στη βικιπαιδειά. Αν βαρίεστε συνοπτικά σας λέω ότι είναι το ποιό διαδεδομένη πρόγραμμα διαχείρισης ηλ.αλληλογραφίας με ελεύθερη άδεια χρήσης.

Ρύθμιση thunderbird για πρόσβαση στο διακομιστή ηλ.αλληλογραφίας του σχ.δικτύου

Διακρίνουμε δυο βασικές περιπτώσεις ρύθμισης:

  • Έχετε ήδη εγκατεστημένο το thunderbird και το χρησιμοποιείται οπότε θέλετε να προσθέσετε ακόμα έναν λογαριασμό.
  • Μόλις εγκαταστήσατε και εκτελείτε τον thunderbird για πρώτη φορά.

Αν μόλις εγκαταστήσαμε τον thunderbird με την πρώτη του εκκίνηση θα εκτελεστεί μια λειτουργία αυτοματοποίημένης ρύθμισης λογαριασμών  η οποιό θα σας ζητήσει το email σας και τον κωδικό σας από το λογαριασμό σας στο σχολικό δίκτυοκαι  θα προσπαθήσει να βρεί τις σωστές ρυθμίσεις  για του διακομιστές εισερχομένων / εξερχομένων του σχ.δικτόυ (ψάχνωντας μια βάση του ιδρύματος). Δείτε τη σχετική εικόνα όπου συμπληρώνω τα δικά μου αυτά στοιχεία. Μόλις τα συμπληρώσουμε κάνουμε κλικ στο κουμπί Συνέχεια. Προσέξτε καθώτι το κουμπί Δημιουργία νέου λογαριασμού θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο που θα σας προτρέψτει να δημιουργήσετε αν δεν έχετε λογαριασμό ηλ.αλληλογραφίας σε κάποιες εταιριές με τις οποίες προφανώς η εταιρική όψη του ιδρύματος(Mozilla corp) θέλει να δημιουργήσει κάποια ροή εσόδων :

Προσθήκη βασικών στοιχείων λογαριασμού

Αυτή η ενέργεια μπορεί να πετύχει μπορεί και όχι ανάλογα με την έκδοση του thunderbird που χρησιμοποιείτε (σε μένα πέτυχε στις 15 και 16) αλλά και από άλλους παράγοντες. Αν είναι επιτυχής   θα δείτε να εμφανίζονται οι πληροφορίες που βρέθηκαν όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Επιτυχημένη προσπάθεια αυτόματης εύρεσης των διακομιστών ηλ.αλληλογραφίας που αντιστοιχούν στην ηλ.διεύθυνσή μας,

Στο στάδιο αυτό έχετε την επιλογή ανάμεσα στα πρωτόκολα IMAP και POP. Σταθείτε και σκεφτήτε εδώ ένα λεπτό καθώτι η επιλογή καθορίζει ένα βασικό πλαίσιο επικοινωνιάς του προγράμματος πελάτη (thunderbird) και του εξυπηρετητή του σχολικού δικτύου όπου βρίσκεται το γραμματοκιβώτιό σας. Και ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον τρόπο δουλειά σας μπορεί να σας βολεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος. Συνοπτικά το IMAP θεωρείται ποιό εξελιγμένο πρωτόκολλο προσφέροντας καλύτερο έλεγχο του κεντρικού σας γραμματοκιβωτίου . Πχ η αλλαγές στις δομές των φακέλων της αλληλογρογραφίας σας θα αντανακλώνται και στο κεντρικό σας γραμματοκιβώτιο και άρα θα ειναι ορατές και σε κάθε σύνδεση από άλλο πρόγραμμα/τοποθεσία. Αντίθετα με το POP πρωτόκολλο απλά ο πελάτης θα κάνει λήψη των νέων μηνυμάτων σας και ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας ενδέχεται να τα διαγράφει Διαβάστε σχετικά και εδώ.  Όμως με το IMAP πρωτόκολλο τίθεται ένα θέμα ασφαλειάς καθώτι αν πχ θέλει ένας εκπαιδευτικός να συνδεθεί στο κεντρικό του γραμματοκιβώτιο από ένα ΗΥ κοινής χρήσης (όπου ίσως για λόγους ευκολίας διαμοιρασμού δεν υπάρχουν ξεχωριστοί λογαρισμοί) τότε θα είναι ορατή όλη η δομή και το περιεχόμενο του κεντρικού του γραμματοκιβωτίου. Αντίθετα με το POP πρωτόκολλο θα βλέπατε μόνο τα καινούργια μηνύματα ελαχιστοποιώντας το ρίσκο διαρροής προσωπικών δεδομένων! . Συνεπώς προσωπικά προτείνω σαν προκαθορισμένη ρύθμιση για το σχολικό περιβάλλον το πρωτόκολλο POP.  Από πλευράς bandwidth δεν είμαι σίγουρος πάντως αν το IMAP είναι καλύτερο αφού μπορεί να προσφέρει προεπισκόπηση μηνυμάτων αλλά η επικοινωνία του με τον κεντρικό εξυπηρετητή είναι ποιό συχνή.

Αν πάλι κατά τη διαδικασία αυτή εμφανιστεί μήνυμα λάθους τότε πρέπει μη-αυτότομα να βρείτε και να εισάγεται εσείς τις σωστές ρυθμίσεις.

Άνοιγμα του παραθύρου διαχείρισης λογαριασμών

Εκκίνηση διαδικασίας προσθήκης λογαριασμού ηλ.αλληλογραφίας.

Βασική οθόνη μετά από την ενεργοποίηση του νέου μας λογαριασμού

Πρέπει να ρυθμίσουμε:

Διακομιστή POP (εισερχόμενης αλληλογραφίας)

Διακομιστή SMTP (διακομιστής εξερχόμενης) .

Ρυθμίσεις POP διακομιστή (εισερχόμενης αλληλογραφίας) thunderbird 3.6

Ρυθμίσεις SMTP διακομιστή (εξερχόμενης αλληλογραφίας) thunderbird 3.6

Αν έχετε ρυθμίσει σωστά τον διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας τότε την πρώτη φορά που θα στείλετε ηλ.μήνυμα θα εμφανιστεί πλαίσιο διαλόγου όπου θα σας ζητείται ο κωδικός του διακομιστή SMTP. Πληκτρολογήστε των κωδικό του λογαριασμού σας του σχολικού δικτύου και θα γίνει η σύνδεση και η αποστολή του ηλ.μηνύματός σας.

Ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα μπορεί να σας δωθεί η επιλογή απομνημόνευσης του κωδικού ώστε να μην χρειαστεί να τον πληκτρολογείται κάθε φορά που θέλετε να στείλετε ηλ.μήνυμα.

Σύνδεσμοι

Οδηγός χρήσης Mozilla thunderbird (βικιβιβλίο)

Ετικέτες:,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *