Tangram – Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό παιχνίδι

Το τάνγκραμ (Tangram) είναι ένα παιχνίδι τύπου puzzle. Πρόκειται για μια πολύ παλιά τέχνη που προέρχεται από ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι το οποίο δεν έχει αλλάξει από τότε που επινοήθηκε στην Κίνα. Φημολογείται ότι εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Σονγκ (960–1279μ.Χ.)  και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω των εμπορικών πλοίων στις αρχές του 19ου αιώνα (Πηγή: Βικιπαίδεια).

Το tangram μπορεί να δημιουργηθεί από ένα τετράγωνο που κόβεται σε 7 κομμάτια (tans – επίπεδα πλακίδια) τα οποία όταν τοποθετηθούν κατάλληλα μπορούν να δημιουργήσουν ποικίλα σχήματα και εικόνες. Ο στόχος είναι να καλύψεις το σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το σχήμα αυτό να περιέχει όλα τα κομμάτια και κανένα να μην καλύπτει το άλλο. Τα 7 κομμάτια είναι: 5 τρίγωνα (1 μεσαίο, 2 μεγάλα και άλλα 2 μικρά), 1 τετράγωνο και 1 παραλληλόγραμμο (πλάγιο).

Τι λέει ένας μύθος για το tangram

Η αρχαία κινεζική ιστορία του τάγκραμ αναφέρει έναν ηλικιωμένο σοφό που έπρεπε να φέρει ένα εύθραυστο φύλλο γυαλιού στον βασιλιά που χρειαζόταν ένα παράθυρο στο παλάτι του. Το τετράγωνο κομμάτι γυαλιού τυλίχτηκε σε μετάξι και καμβά και μεταφέρθηκε στο σακίδιο του γερο-σοφού. Το ταξίδι ήταν μακρύ, ο σοφός διέσχισε μια έρημο και ποτάμια, ταξίδεψε μέσα από δάση και χωράφια. Έφτασε σε μια τραχιά οροσειρά και ανέβηκε στην κορυφή μιας ψηλής, βραχώδους κορυφής. Στην κορυφή του βουνού είδε το παλάτι και υπολόγισε την απόσταση και το χρόνο που θα ήθελε για να φτάσει. Ευχαριστημένος που είχε διασχίσει σχεδόν όλη τη διαδρομή, σκόνταψε και έπεσε. Το γυαλί έσπασε. Όταν συνάντησε τον βασιλιά, του μίλησε για το ταξίδι του και παραδέχτηκε ότι το γυαλί ήταν σπασμένο. Όταν ξετύλιξε το πακέτο, ο σοφός ένιωσε έκπληξη όταν είδε ότι το γυαλί δεν ήταν θρυμματισμένο αλλά χωρίστηκε σε επτά γεωμετρικά σχήματα. Χρησιμοποίησε αυτά τα σχήματα για να περιγράψει στο βασιλιά το ταξίδι του. Έφτιαξε το σπίτι του, μια καμήλα που είδε στην έρημο, ένα μοναχό που συνάντησε, μια βάρκα από το ποτάμι που διέσχισε, τις βουνοκορφές που περπάτησε, τον ίδιο να πέφτει κάτω. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε με όλα τα σχέδια και τις ιστορίες του σοφού και έδωσε εντολή στους ξυλουργούς του, να δημιουργήσουν με ξύλο αυτά τα 7 κομμάτια. Το τάνγκραμ μόλις εφευρέθηκε! (Πηγή: tangram-channel)

Στόχοι Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων “Τάνγκραμ”

  • Να εξασκήσουμε τη μνήμη και την προσοχή μας
  • Να αναπτύξουμε και να εξασκήσουμε τις δεξιότητές μας που έχουν σχέση με την ανάλυση και σύνθεση απλών ή σύνθετων γεωμετρικών σχημάτων, εκτίμηση και σύγκριση επιφανειών και την αντίληψη του χώρου.
  • Να ασκηθούμε σε δεξιότητες οπτικής ανάλυσης και αναλυτικής σκέψης κατά τη συμπλήρωση ενός σχήματος
  • Να προωθήσουμε τη δημιουργικότητά μας

Σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού

Μαθηματικά (B’ Δημοτικού) – Ενότητα 2 – Κεφάλαιο 14 Φτιάχνω Γεωμετρικά Σχήματα

Μαθηματικά (Γ’ Δημοτικού) – Ενότητα 7 – Κεφάλαιο 42 – Παζλ, πλακόστρωτα και μωσαϊκά 

Μαθηματικά (Δ’ Δημοτικού) – Α περίοδος  – Κεφάλαιο 5 – Πολύγωνα , Β περίοδος – Κεφάλαιο 30 – Διακρίνω το περίγραμμα από την επιφάνεια

Tangram… έτοιμα για εκτύπωση! (λευκό, μαύρο, έγχρωμο) και σε pdf

Διαδραστική Παρουσίαση & Διαδραστικό Παιχνίδι tangram

Προτεινόμενα videos

Video – Πώς φτιάχνω ένα tangram

Video – How to make tangrams

Video – Εύκολα tangram για παιδιά

Video – Tangram Animal Puzzles for Kids

 

Φωτόδεντρο και tangram δραστηριότητες

Tangram – Το παιχνίδι της Γεωμετρίας

Πως φτιάχνω ένα tangram- Παραδείγματα: Ο κύκνος, Η γάτα

Παίζοντας με tangram

Πειράματα με tangram, Βάφοντας τα κομμάτια ενός tangram, Κατασκευή τραπεζίων με tangram, Κατασκευάζοντας σχήματα με τα κομμάτια του tangram, Τοποθετώντας στη σωστή θέση τα κομμάτια του tangram

Περισσότερα tangram παιχνίδια

Mathigon , abcya, kidstangram, mathplayground, toytheater, Tangramking(googleplay)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *