ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ—7η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
- Προσπάθεια κατανόησης των τεσσάρων κειμένων του βιβλίου του μαθητή: εντοπισμός του θεματικού τους κέντρου: τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.
- Αναφορά στα μέρη του λόγου (κλιτά-άκλιτα)-γράψιμο στον πίνακα-εύρεση από τους μαθητές. Τα άκλιτα μέρη του λόγου έχουν πάντοτε την ίδια μορφή στο λόγο.
- Αναφορά στο επίρρημα.
Το επίρρημα είναι το σπουδαιότερο άκλιτο μέρος του λόγου.
Άρθρο-ουσιαστικό-επίθετο-αντωνυμία-Ρήμα-μετοχή
Επίρρημα-πρόθεση-σύνδεσμος-επιφώνημα
Όμως, εξαίρεση αποτελούν στα κλιτά μέρη η μετοχή που τελειώνει σε –οντας και ώντας και τα απόλυτα αριθμητικά επίθετα. Π.χ. δύο, τρία , κ.α.
―Οι 2 και 3 ασκήσεις του Ακούω και μιλώ από τις σελίδες 104-105 του βιβλίου του μαθητή: 3β. Xαρακτηρίσαμε ποτέ λανθασμένα αντικείμενο έναν επιρρηματικό προσδιορισμό; Τρόποι διάκρισης:
- Το επίρρημα συμπληρώνει την έννοια του ρήματος, όπως και το αντικείμενο, ώστε χρειάζεται προσοχή στη διάκριση των δύο αυτών συμπληρωμάτων του ρήματος. Προϋπόθεση: η κατανόηση σύνταξης του μεταβατικού ρήματος το οποίο απαιτεί ως συμπλήρωμα αντικείμενο ή αντικείμενα για να ολοκληρώσει τη σημασία του.
- Φωτοτυπία κειμένου με σκοπό οι μαθητές να εντοπίσουν τα επιρρήματα.-(Δραστηριότητα εντοπισμού των επιρρημάτων).
- Εκμάθηση των ειδών των επιρρηματικών προσδιορισμών:
Εκτός από τα επιρρήματα, ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί μπορεί να χρησιμοποιούνται και: 1. προθετικά σύνολα, 2. απλή αιτιατική ή γενική (σπανιότερα) ουσιαστικού, 3. δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις, 4. επιρρηματικές μετοχές και 5. συνδυασμός επιρρήματος με προθετικό σύνολο ή δύο επιρρημάτων μαζί. (παραδείγματα βιβλίου).
- Εκμάθηση των σημασιών των επιρρημάτων:
Τα επιρρήματα λειτουργούν μέσα στην πρόταση ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί και δείχνουν-σημαίνουν: τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, βεβαίωση, δισταγμό ή πιθανότητα και άρνηση.
Όμως επιπλέον, ένας επιρρηματικός προσδιορισμός μπορεί να σημαίνει: αιτία, σκοπό, αποτέλεσμα, αναφορά, προϋπόθεση, εναντίωση ή παραχώρηση, παρομοίωση, συνοδεία, ποσό κατά προσέγγιση, αφαίρεση κ.α.
Ασκήσεις του βιβλίου του μαθητή: 1, 2, 3 και 4.
Τετράδιο Εργασιών: σελ. 56-Τα είδη των επιρρηματικών προσδιορισμών.
Κείμενο 1: δραστηριότητα με την άσκηση 1, ενώ οι 2 και 3 ασκήσεις δίνονται για εργασία στο σπίτι.
Κείμενο 2: λεζάντες φωτογραφιών-δραστηριότητα στο μάθημα.
Κείμενο 3: Μεταλλαγμένα: Tι μπορείς να κάνεις εσύ. Η άσκηση στο μάθημα.
Κείμενο 4: Η Ελλάδα τούς… πληγώνει- Τα άτομα με αναπηρίες.
Άσκηση για εργασία στο σπίτι: Το γράψιμο μιας παραγράφου με αφηγηματικό τρόπο και χρσιμοποιώντας τους επιρρηματικούς προσδιορισμούς του κειμένου 4, σύμφωνα με την άσκηση.
Απόστολος Βετσόπουλος–Σχολικός Σύμβουλος Ν. Αιτ/νίας
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τάξη/Τμήμα: Β1΄ Ημερομηνία: 16/3/2010
Διδακτική Ενότητα: 7η Ενότητα
Διδάσκων: Απόστολος Βετσόπουλος
|
|
|
Βασικές επιρρηματικές σημασίες Μορφές και Σημασίες των επιρρηματικών προσδιορισμών Άσκηση 2 του Ακούω και μιλώ Άσκηση 3 του Ακούω και μιλώ Άσκηση 1, 2, 3 και 4 του Διαβάζω και γράφω Τετράδιο Εργασιών: 4 Κείμενα και ασκήσεις Ο ρόλος των επιρρημάτων στον προφορικό και γραπτό λόγο –Επαγωγική προσέγγιση της λειτουργίας των επιρρημάτων –Διερευνητική μέθοδος |
|
Δύο Φύλλα εργασίας για συμπλήρωση διαφορετικό ανά μαθητή στο ίδιο θρανίο (δραστηριότητα διάρκειας δέκα λεπτών) |
εποπτικά μέσα |
Πίνακας, φύλλα εργασίας, Η/Υ, projector
|
Γυμνάσιο Κατοχής, 16/3/2010
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.