«

»

Απρ 03 2014

«Αν δε σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το!»

 Letsdoit

Αγαπητοί συμμαθητές,
Έξι χρόνια πριν, το 2008, γεννήθηκε στις χώρες της Βαλτικής η δράση «Let’s do it», η οποία έμελλε να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Χιλιάδες ΠΟΛΙΤΕΣ ανέλαβαν εθελοντική πρωτοβουλία, παρακινούμενοι μόνο από τη δική τους θέληση, και αποφάσισαν να καθαρίσουν σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη τη χώρα τους, συλλέγοντας πολυάριθμους τόνους σκουπιδιών όχι μόνο από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και από το φυσικό περιβάλλον. Στόχος τους δεν ήταν απλώς η καθαριότητα και η αισθητική βελτίωση της εικόνας της χώρας τους, αλλά και να δώσουν μία ανάσα στο περιβάλλον. Το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ δηλαδή χώρο, στον οποίο ζουν καθημερινά.
Το έναυσμα δόθηκε. Το μήνυμα εστάλη. Σε πολλά κράτη του κόσμου διοργάνωσαν ήδη το δικό τους «Let’s do it». Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία, ενεργοί πολίτες έδωσαν το παρόν για να αλλάξουν αυτό που τους ενοχλούσε.
Φέτος, λοιπόν, ήρθε και η δική μας σειρά. Σε όλη την Ελλάδα, άνθρωποι όλων των ηλικιών (και οι περισσότεροι νέοι) ανταποκρίνονται θετικά σε ένα αντίστοιχο «Let’s do it Greece», σχεδιάζοντας ποικίλες δράσεις. Πρωταγωνιστές σε πολλές από αυτές είναι φυσικά και αρκετά σχολεία – Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και εμείς με ένα δικό μας «Let’s do it School»!
Με το γενικό σύνθημα «ΑΝ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΙ, ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ!», το δεκαπενταμελές συμβούλιο του σχολείου, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και ο σύλλογος των καθηγητών σάς καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στην αλλαγή αυτή.
Έτσι, την Παρασκευή 4 Απριλίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμβάλουμε ΟΛΟΙ στη μετατροπή του σχολείου, του χώρου που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, σε έναν πραγματικά δικό μας τόπο! Καθαρίζουμε τα θρανία και τις αίθουσες, βάφουμε τους ελαττωματικούς πίνακες, διακοσμούμε τις τάξεις μας και τοποθετούμε με τη βοήθεια του Δήμου κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων σε όλο το κτήριο. Το σημαντικότερο; Δεσμευόμαστε να τα διατηρήσουμε και για το υπόλοιπο του χρόνου!
Επίσης, την Κυριακή 6 Απριλίου (ημέρα κορύφωσης των δράσεων πανελλαδικά) υιοθετούμε το διπλανό skate park, φυτεύοντας αρωματικά και άλλα φυτά, που δωρίστηκαν για το σκοπό αυτό στο σχολείο μας από το Δήμο Αθηναίων.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η κινητοποίηση αυτή θα πρέπει να είναι ΜΑΖΙΚΗ και δε στοχεύει μόνο στην καθαριότητα και τον καλλωπισμό του σχολείου. Πολύ περισσότερο, αποσκοπεί στο να σταλεί προς όλους ένα μήνυμα κοινωνικής ενεργοποίησης και να καταστεί σαφές πως είναι αποκλειστικά στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και οτιδήποτε δε μας ικανοποιεί ή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Οι κοινωνίες αλλάζουν και προοδεύουν, γιατί υπάρχουν πάντα κάποιοι που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα. Θεωρείται, άλλωστε, σχεδόν βέβαιο πως η νοοτροπία και η συμπεριφορά που αναπτύσσουμε κατά τη σχολική μας ζωή και δράση θα μας συντροφεύουν και για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Για το λόγο αυτό, καλούμε ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ΄ τάξης, οι οποίοι έχουν έως τώρα συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικά πρότυπα συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου και τον ερχόμενο Μάιο, σχεδόν ταυτόχρονα με τις πανελλήνιες εξετάσεις, πρόκειται να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας και να αναλογιστούν την ευθύνη τους να κληροδοτήσουν στους επόμενους μία καλύτερη σχολική καθημερινότητα από τη δική τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ.
Το δεκαπενταμελές συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων