«

»

Φεβ 24 2013

Ναρκωτικά και Εφηβεία

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

Η εφηβεία είναι η φάση που το άτομο ξεφεύγει από την παιδική ηλικία και προετοιμάζεται για την ενήλικη ζωή, που απομακρύνεται από τα δεσμά της οικογένειας και αποζητά την παρέα και την ανεξαρτησία. Έτσι, ο έφηβος διαμορφώνει στάσεις, συμπεριφορές και αξίες, οι οποίες εκδηλώνονται μέσα από το ντύσιμο, τη γλώσσα, τη μουσική. Πολλές φορές, όμως, παρασύρεται σε αρνητικές ενέργειες από την πίεση των άλλων μελών της ομάδας στην οποία ανήκει, χωρίς να συμφωνεί πάντα με αυτές, εξαιτίας του φόβου απόρριψής του από αυτή.

Οι περισσότεροι έφηβοι, πλέον, έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά πριν την ενηλικίωση τους. Η παρατεταμένη χρήση των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Με τα χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των θυμάτων που εθίζονται σε εξαρτησιογόνες ουσίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης και νοοτροπίας από την πλειοψηφία των άλλων ανθρώπων. Ως συνέπεια, το άτομο αποξενώνεται από την ευρύτερη κοινωνία και περιθωριοποιείται σε μια υποκουλτούρα, αφού έχει τη δυνατότητα να συνεννοηθεί μόνο με άλλους χρήστες τέτοιων ουσιών.

Τα αίτια του εθισμού είναι αρκετά και πηγάζουν, συνήθως, από το οικογενειακό περιβάλλον. Είναι πολύ συχνό το να αντιδρά το άτομο σε ένα αγχώδες και γεμάτο προβλήματα οικογενειακό περιβάλλον κάνοντας χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Ένα άλλο αίτιο είναι η τάση του εφήβου να πειραματιστεί και να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, τα οποία πιστεύει πως θα του φέρουν ευχαρίστηση. Τελευταίο αίτιο είναι η επιθυμία των εφήβων να νιώσουν πως μεγάλωσαν.

Οι χρήστες στις μέρες μας, πλέον, δεν είναι περιθωριακοί, μιας και δεν ανήκουν σε «ομάδες» που δεν έχουν σχέση με μας, αλλά αντίθετα είναι μέλη του οικογενειακού ή του κοινωνικού μας περίγυρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι μας κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μη δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στους ανθρώπους γύρω μας. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο και η οικογένεια, αφού αλλάζει διαρκώς μορφή και χάνει μέρος του καθοδηγητικού της ρόλου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να επηρεάσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου στο βαθμό που θα έπρεπε, λόγω του φόρτου εργασίας και των δύο γονέων. Τέλος, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα Μ.Μ.Ε., γιατί με την προσπάθειά τους να δυσφημίσουν τα ναρκωτικά καταφέρνουν το εντελώς αντίθετο, προβάλλοντας μέσα από τα προγράμματα το εύκολο κέρδος, δηλαδή την εύκολη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων