«

»

Ιαν 19 2013

Τα άνθη του κακού … πολιτικού συστήματος

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Γιατί ναζισμός στην Ελλάδα; Γιατί ναζισμός γενικότερα; Εύλογα ερωτήματα διατυπωμένα συχνά από τους πλέον ακατάλληλους ανθρώπους. Πραγματικά ελπίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που νοιώθει το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι του όταν βλέπει πολιτικούς του χθες να διερωτώνται πώς μπόρεσε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει τέτοια ακραία, ολοκληρωτικά, βίαια κινήματα.

Μπόρεσε, διότι εκείνοι οι προκλητικοί πολιτευτές που σκορπούν αερολογίες περί δημοκρατίας το επέτρεψαν. Μπόρεσε, επίσης, επειδή οδηγήθηκε στα άκρα και βίωσε, μετά από χρόνια (ψευδούς) ευημερίας, την ανέχεια. Και, όπως έχει αποδείξει η επιστήμη της ψυχολογίας και η πικρή πείρα του παρελθόντος (π.χ. στην δεκαετία του 1930) οι άνθρωποι όταν απελπίζονται και χάνουν την αίσθηση της ασφάλειας απευθύνονται σε ολοκληρωτικά κινήματα. Κρυμμένοι μέσα στη βοή του όχλου και «προστατευμένοι» από Μεσσίες, που τους καθησυχάζουν και τους βεβαιώνουν για το μέλλον τους.

Βέβαια, συνήθως αυτοί οι αυταρχικοί ηγέτες διακρίνονται από κάποια οξυδέρκεια, ικανότητα να χειρίζονται, να «μαγεύουν» τα πλήθη. Στην Ελλάδα σήμερα ούτε αυτό δεν είναι αναγκαίο. Ακριβώς, διότι δεν υπάρχει αντίλογος, μια φωνή λογική ή έστω, για όνομα του Θεού, φαινομενικά λογική. Όχι οι σοβαροί πολιτικοί, ακόμα και οι ικανοί δημαγωγοί μοιάζουν να ελλείπουν. Το πολιτικό σύστημα είναι τόσο διάτρητο, τόσο σαπισμένο που δεν χρειάζεται καν σοβαρή προσπάθεια για να νικηθεί από τον οποιονδήποτε.

Επιπλέον μπόρεσε, γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει παιδεία. Πραγματική Παιδεία. Όχι αυτό το ανάπηρο εκπαιδευτικό σύστημα που ούτε τεχνοκρατικό ούτε ανθρωπιστικό είναι. Δηλαδή, στην ουσία δεν είναι τίποτα. Αν κάποιος δεν προσπαθήσει μόνος του, δεν μπορεί να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να βγει στην αγορά εργασίας ή να μάθει, για παράδειγμα, ΙΣΤΟΡΙΑ, ώστε να γνωρίζει τι πάει να πει φασισμός. Γιατί αμφισβητώ σοβαρά το γεγονός ότι τα εικοσάχρονα παιδιά που απευθύνονται στη «Χρυσή Αυγή» ή σε άλλα ακραία κινήματα ξέρουν πραγματικά τι εκείνα εκπροσωπούν. Ίσως και να μην τους νοιάζει. Σιγά μωρέ…(!)

Είμαι ο τελευταίος που θα ρίξει τις ευθύνες αλλού. Δεν δικαιολογώ κανέναν. Ξεχνάμε γρήγορα εμείς οι άνθρωποι, ειδικά εδώ. Ξεχνάμε τις εξορίες, το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία από τον αυταρχισμό τόσες πολλές φορές. Από την Χούντα μόνο 40 χρόνια πέρασαν. Ακόμα και η οργή, η πενία και η απελπισία δεν δικαιολογούν τη στροφή στον ολοκληρωτισμό. Και η Παιδεία μπορεί να δίνεται με το σταγονόμετρο, μα, ευτυχώς, ακόμα όποιος θέλει έχει τη δυνατότητα να αδράξει την ευκαιρία που του δίνουν οι εκπαιδευτικοί φορείς. Εν τέλει όλα είναι θέμα επιλογής. Όσοι άνανδρα, όπως είχε πει ο Νίτσε, βουλιάζουν στις πλάνες τους, οφείλουν να έχουν επίγνωση, όταν θα ψάχνουν για τέρατα, ότι μόνο στον καθρέφτη δικαιούνται να κοιτάξουν.

Ωστόσο, εκείνοι που έσπειραν τα άνθη του κακού να μην επαγγέλλονται δημοκρατικές αρχές και ήθη και άλλα παρόμοια, που τόσο δεν τους ταιριάζουν. Ούτε να μένουν ενεοί για «τις αποφάσεις του ελληνικού λαού». Οι φωνές τους θυμίζουν άναρθρες κραυγές και έπειτα είναι γελοίο να κατηγορείς ένα λαό για έλλειψη λογικής και κριτικής σκέψης, αφού τον έχεις παγιδεύσει σε έναν λήθαργο καταναλωτισμού και προπαγάνδας.

Η αλήθεια είναι πως ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα χρειάζεται ανανέωση τώρα περισσότερο από ποτέ. Όχι, όμως, λαϊκισμούς και δημαγωγικούς λόγους που χαϊδεύουν αυτιά. Ρεαλιστική πολιτική σκέψη, δίχως πανάκειες στα χέρια που γίνονται σύντομα σκόνη. Δεν θα τολμήσω να διερευνήσω πόσα χρόνια, η μάλλον δεκαετίες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο. Πάντως θαρρώ πως σήμερα, που την έχουμε ανάγκη πιότερο από ποτέ, δεν υπάρχει. Και όσο δεν εμφανίζεται, τα «άνθη του κακού» θα πολλαπλασιάζονται, μέχρι να μας δηλητηριάσουν ως το μεδούλι…

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων