Οι Έλληνες και… οι Έλληνες

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε σπουδαίες επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις καθώς και η αναφορά του ονόματός τους στον τύπο και στα ειδικά επιστημονικά περιοδικά. Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις όχι μόνον ως επιστήμονες, αλλά και ως επιχειρηματίες, ενδεχομένως και ως πολίτες. Με αυτές τους τις διακρίσεις οι Έλληνες του εξωτερικού επιδεικνύουν αρετές και αξίες που ίσως να μη συναντώνται σε άλλους λαούς.

Γιατί όμως αυτή η μορφή κουλτούρας, ηθικής, αξιών και πολιτισμού δε λαμβάνει χώρα σε ανάλογο βαθμό και στην Ελλάδα; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ζήσουν. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, ισχύει το ακόλουθο: οι ανέντιμες συμπεριφορές επαινούνται, ενώ οι ηθικές ‘τιμωρούνται’. Αυτό έχει ως φυσική συνέπεια μια κατηγορία Ελλήνων να προσπαθεί και πολλές φορές να καταφέρνει να κερδίζει μέσα από ανέντιμη δράση.

Σε άλλες χώρες αυτό το πλαίσιο δεν υφίσταται καθόλου ή υφίσταται σε μικρότερο βαθμό. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε και διαφορές στη διαμόρφωση της κουλτούρας κάθε χώρας. Την κατάσταση μάλιστα στη χώρα μας επιβαρύνει η οικονομική αλλά και πολιτική κρίση που διανύουμε εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, η οποία είναι κυρίως συνέπεια της κρίσης ηθικής, πολιτισμού και διαχρονικών αξιών.

Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, ο υλικός ευδαιμονισμός παραμέριζε άλλες αξίες πραγματικά σημαντικές και ζωτικές, όπως την ανιδιοτέλεια και τον αλτρουϊσμό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Έλληνες έχουν πάψει να φέρονται ως Έλληνες στην Ελλάδα, έχοντας τονίσει υπέρμετρα το «εγώ» και υποσκελίζοντας το «εμείς». Τέτοιες συμπεριφορές δεν ευνοούν τις καινοτομίες και τη συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον, πόσο μάλλον αφού σχεδόν όλα και όλοι είναι προσανατολισμένοι στο βραχυπρόθεσμο κι όχι στο μακροπρόθεσμο όφελος.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και ότι οι Έλληνες λειτουργούν περισσότερο διαισθητικά παρά ορθολογικά, με αποτέλεσμα να μην προσεγγίζουν σωστά τα προβλήματα και, συνεπώς, να οδηγούνται σε λανθασμένες επιλογές ή σε βραχύβιες λύσεις.

Ας μην υποκρινόμαστε, λοιπόν, ότι δεν μας αφορά η κατάσταση που ζούμε σήμερα, ας πάψουμε να αρνούμαστε τις ευθύνες μας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί για τη στασιμότητα της χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια για μια νέα Ελλάδα του πνεύματος, του ήθους και της δημιουργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων