«

»

Μαΐ 29 2012

Επαγγελματικός προσανατολισμός

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΜΑΡΤΙΝΑ ΟΛΧΑΒΑ

Ήδη από την πρώτη χρονιά του λυκείου τα παιδιά αρχίζουν να διαλέγουν την κατεύθυνση την οποία θέλουν να ακολουθήσουν, έχοντας ήδη σκεφτεί από πριν το επάγγελμα το οποίο θα ήθελαν να κάνουν.

Στις μέρες μας, όπως όλοι ξέρουμε, ειδικά στη χώρα μας, αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν επηρεάζουν μόνο το σπίτι και την οικογένεια, αλλά και το μέλλον των παιδιών. Πλέον κανένας έφηβος, όταν σκέφτεται το μέλλον του και είναι έτοιμος να διαλέξει το επάγγελμα το οποίο επιθυμεί να ακολουθήσει για όλη του τη ζωή, δεν σκέφτεται τη δική του ευχαρίστηση, αλλά εάν κάνοντας αυτό το επάγγελμα θα βγάλει λεφτά.

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να εξασκεί το επάγγελμα το οποίο θέλει και του αρέσει, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος κάτι που δεν του αρέσει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Είμαστε, όλοι οι νέοι αναγκασμένοι να σκεφτόμαστε για το μέλλον μας υπολογίζοντας μόνο το χρήμα και τίποτε άλλο. Σε αυτή τη δύσκολη θέση μάς φέρνει η κυβέρνηση του κράτους, η οποία μας οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο. Κάθε μέρα ζούμε με τη σκέψη ότι το μέλλον μας καταρρέει και ότι υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε καν δουλειά. Το να βρεις μια δουλειά είναι δύσκολο ειδικά τώρα, αλλά για μένα είναι απίστευτο το ότι εξαιτίας κάποιων λανθασμένων πραγμάτων, που κάνουν οι άλλοι, πρέπει να την πληρώνουμε εμείς, το μέλλον μας και τα όνειρά μας.

Η δουλειά παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι σημαντικό να αγαπάμε αυτό που κάνουμε διότι όταν κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει δεν είσαι αποδοτικός όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, διότι στην πραγματικότητα δεν θέλεις να το κάνεις. Από την άλλη όμως πρέπει να τονίσουμε ότι δεν φταίει μόνον η κυβέρνηση γι’ αυτό αλλά και μερικοί γονείς, οι οποίοι θέλουν να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλό μέλλον και έτσι τα σπρώχνουνε προς τα επαγγέλματα τα οποία έχουν υψηλές αποδοχές, όπως π.χ. γιατρός. Προφανώς είναι μεγάλο κατόρθωμα για κάποιον να εξασκεί ένα τέτοιο επάγγελμα, αλλά εάν το κάνει για τους γονείς του και για τα λεφτά και όχι για τον εαυτό του, τότε ο ίδιος δεν είναι ευτυχισμένος.

Φωτογραφία: http://kalliopisotiraki.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων