«

»

Μαΐ 20 2012

Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΦΑΙΑ ΣΤΑΪΝΕΡ.

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Ενδοσχολικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέδειξαν πως το ταλέντο δεν εξαρτάται από την ηλικία και την εμπειρία ενός ανθρώπου.

Οι κατηγορίες που βραβεύτηκαν ήταν έξι, και στην κάθε κατηγορία δόθηκε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο, ανάλογα με τη βαθμολογία που έβαλαν οι κριτές στο κάθε έργο.

 1. Δοκίμιο

Μεταξύ τεσσάρων συμμετοχών τα βραβεία πήγαν στους:

Α΄ – Φοίβος Ανδρουλιδάκης (Γ΄1), «Από τη “Δημοκρατία” προς τη Δημοκρατία»: Για τον σοβαρό εννοιολογικό εξοπλισμό, τη συγκρότηση και την πυκνή στοχαστική εμβάθυνση, την ευκρίνεια των διανοημάτων, την πολύ καλή δόμηση και τον άψογο χειρισμό του δοκιμιακού λόγου.

Β΄ – Άρτεμις Κολτσίδα (Α΄3), «Γραφή: Σκέψεις»: Για την ποιητικότητα του τίτλου, για τον ευαίσθητο προβληματισμό και την εφηβική ματιά, για την αυθορμησία της σκέψης και τη «χρωματισμένη» βιωματικότητα της ανάπτυξης, χωρίς διδακτισμούς και ωραιοποιήσεις· για την απλότητα και την αμεσότητά του.

Γ΄ – Λευτέρης Τρανάκος (Α΄6), «Γλώσσα και Νέοι» : Για τη συνέπειά του στον τύπο του κλασικού αποδεικτικού δοκιμίου, με σωστό χειρισμό των εννοιών κατά πλάτος και με λόγο μεστό και άρτια δομημένο.

 2. Θέατρο

Παρόλο που οι συμμετοχές ήταν μόνο δύο, βραβεύτηκαν και οι δύο με την αξία τους, καθώς η βαθμολογία ήταν μεγάλη, και οι συντελεστές είχαν συμφωνήσει πως αν κάποιο έργο δεν το άξιζε πραγματικά δεν θα έπαιρνε κάποιο βραβείο, ακόμα και αν ήταν το μοναδικό στην κατηγορία του. Τα βραβεία λοιπόν πήγαν στους:

Α΄ – Γεράσιμος-Νικόλαος Μυλωνάς (Α΄4), «Φόνος με Άποψη»: Για την επιμελημένη δομή και τους πολλούς χαρακτήρες, τους άμεσους διαλόγους και τη ρεαλιστική «ίντριγκα».

Β΄ – Παναγιώτης Σαρδέλης (Β΄4), «Αίθουσα Αναμονής»: Για την ευρηματικότητα του σκηνικού και τους καλά δομημένους χαρακτήρες του, που αποδίδουν μια πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας και υπηρετούν τη σάτιρα με γενναία δόση υπερβολής, αλλά και με νεύρο. [Ο ίδιος, μαζί με τη Μ. Ολχάβα, συμμετείχε και στην κατηγορία του Τραγουδιού].

 3. Ποίηση

Καθώς η κατηγορία αυτή είχε τις περισσότερες (και με διαφορά) συμμετοχές, ήταν και πιο δύσκολη η ανάδειξη των νικητών. Γι’ αυτό άλλωστε το 2ο βραβείο κέρδισαν δύο συμμετέχοντες, αφού είχαν ακριβώς την ίδια βαθμολογία. Τα βραβεία πήραν οι:

Α΄ – Όλγα Μαρινάκη (Β΄3), «Ο Άνθρωπος με τα Διαφορετικά Μάτια»: Για την απλότητα και την πληρότητα με την οποία δίνει τη διττή φύση του ανθρώπου, τη συνύπαρξη του καλού και του κακού, μέσα από τα μάτια και το χρώμα τους, με ισορροπημένο ρυθμό και παλμό και με ιδιαίτερη ευστοχία στα τρία καταληκτικά του ερωτήματα.

Β΄, από κοινού – Χάρης Βασιλόπουλος (Γ΄1), «Το Κόμικ της Ζωής»: Για τη συνέπεια, την αμεσότητα, την καθαρότητα του ύφους του, με μέτρο και χωρίς πλατειασμούς· για την ολοκληρωμένη αντίληψη που κυριαρχεί στην απαισιοδοξία.

Μελίνα Σιώζη (Α΄5), «Είμαι εγώ»: Για την ισχυρή εντύπωση μιας φωνής με εφηβική ορμητικότητα, που καταγγέλλει και διεκδικεί, στηλιτεύει και απειλεί, προβάλλοντας την οντότητά της με απλό, λιτό και άμεσο τρόπο, με δύναμη στη σύλληψη της ιδέας, με βάση το ρήμα «είμαι» και την προσωπική αντωνυμία και με πετυχημένα σχήματα λόγου και εικόνες.

Γ΄ – Αναστασία Ρουσάκη (Β΄3), «Σ’ Αυτή την Πόλη…»: Για τον σύγχρονο προβληματισμό του πάνω στη μοναξιά, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και την αλλοτρίωση από έναν ευαίσθητο δέκτη των κοινωνικών-υπαρξιακών συγκρούσεων, με καλύτερη στιγμή του την τελευταία στροφή.

 4. Σενάριο

Αμέσως μετά την κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές, έρχεται εκείνη με τις λιγότερες, και συγκεκριμένα με ένα μόνο έργο, που πήρε όμως με την αξία του το πρώτο βραβείο, παρότι χωρίς συναγωνισμό, για την εξαιρετική του αρτιότητα:

Α΄ – Δημήτρης Μαύρος (Α΄3), «Θα σε σώσω»: Για τον καίριο χαρακτήρα της θεματικής του και για την ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς κενά και υπερβολές, με καλλιτεχνική ευσυνειδησία και με συγκλονιστική ανθρωπιά.

 5. Διήγημα

Η κατηγορία αυτή έρχεται στη δεύτερη θέση από αριθμό συμμετοχών, αποδίδοντας και αυτή το δεύτερο βραβείο σε δύο έργα, καθώς είχαν την ίδια βαθμολογία. Τα βραβεία πήγαν στους:

Α΄ – Δανάη-Δήμητρα Αγγελιδάκη (Β΄1), «Η Σφραγίδα»: Για την ευρηματικότητα σκηνογραφίας και σκηνικού (χωροχρόνου), την επιδεξιότητα στην τυπικά αστυνομική πλοκή, την ατμοσφαιρικότητα, την αδρή περιγραφή, την ταχύτητα εναλλαγών και την αξιοσημείωτη ανατροπή του τέλους του.

Β΄, από κοινού – Μαρία Μιχαλάκη (Β΄3), «Άρωμα Καραμέλας»: Για την αξιόλογη φιλοδοξία για μεγάλη φόρμα, την πολύ καλή δομή, τον σωστό χειρισμό της αναδρομικής αφήγησης, την ισορροπημένη εναλλαγή αφήγησης-διαλόγων, την αισθηματικότητα της ατμόσφαιρας, που κατορθώνει να συγκινήσει, και τους αξιοπρόσεκτους στοχασμούς που το διατρέχουν. Και Σίντυ Χατζή (Α΄6), «Πέντε»: Για την ευρηματικότητα στην εναλλαγή των αφηγητών και την εστίαση, που αφήνει τον εκάστοτε αφηγητή να γίνεται παρατηρητής της ιστορίας ενός άλλου προσώπου, και για τη διακριτικότητα με την οποία προκύπτει το μήνυμά του.

Γ΄ – Θοδωρής Σπέρτος (Β΄4), «Ο Άνθρωπος που έσπασε τη Συμφωνία»: Για την πρωτοτυπία της σύλληψης και για την αφηγηματική πειστικότητα με την οποία υποστηρίζεται η εξεζητημένη αλλά και με μακρά παράδοση ιδέα, επιλέγοντας εύστοχα την αοριστία ανάμεσα σε όνειρο και πραγματικότητα και ελκύοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 6. Στίχοι Τραγουδιού

Ίσως η κατηγορία που παρουσιάστηκε πιο ευχάριστα από κάθε άλλη, καθώς κάποιοι στίχοι είχαν μελοποιηθεί και παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με τη μουσική τους, κάνοντάς τα ακόμα πιο παραστατικά. Τα βραβεία πήραν οι:

Α΄ – Γιάννης Κούκιος (Β΄2), «78»: Για τον ρυθμό του, βαρύ και συνεπή στο αυθεντικό ερωτικό συναίσθημα, και για την τρυφερότητά του, που αναδύεται από το πλούσιο περιεχόμενο και τις ολοκληρωμένες εικόνες.

Β΄ – Χάρης Μπαμπαλής (Α΄4), «Πηνελόπη»: Για την επάρκεια περιεχομένου στη θεματική παράδοση όπου θητεύει.

Γ΄ – Πωλίνα Γιακίμοβα (Β΄1), «Όταν ο Ουρανός δακρύζει…»: Για την καθαρότητα και το ενδιαφέρον κάποιων εικόνων του και για την ειλικρίνεια της φωνής.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ θετική ατμόσφαιρα, με κέφι και πολύ μεράκι από τους διοργανωτές, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Αρχικά έγινε η παρουσίαση των στόχων του διαγωνισμού, των συμμετοχών και του τρόπου αξιολόγησης. Ακολούθησε το τραγούδι «Περιμπανού» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις) που ερμήνευσε η Ιωάννα Αλεξοπούλου (Α΄ τάξη), με την κ. Ήρα Ζαρείση (καθηγήτρια μουσικής) στο πιάνο. Έπειτα αναφέρθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης, καθώς και διαπιστώσεις πάνω στη θεματική των έργων, και παρουσιάστηκαν οι αξιολογητές και συντονιστές. Αμέσως μετά ακολούθησε το τραγούδι «Kuro Siwo» (σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο), που ερμήνευσε η Ειρήνη Βλαβιανού (Γ΄ τάξη), με την Ελένη Ίσαρη (Α΄ τάξη) στο πιάνο. Κατόπιν ανακοινώθηκαν οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις στις κατηγορίες «Δοκίμιο» και «Θέατρο». Μετά από ένα μουσικό διάλειμμα με το τραγούδι «Άρνηση» (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη), που ερμήνευσε η Ελένη Ίσαρη, με τον Γιάννη Τράπαλη (Β΄ τάξη) στην κιθάρα, ανακοινώθηκαν οι επόμενες δύο κατηγορίες, «Ποίηση» και «Σενάριο». Έπειτα η Ιωάννα Αλεξοπούλου ερμήνευσε το τραγούδι «Χάρτινο το φεγγαράκι» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις), με την κ. Ήρα Ζαρείση στο πιάνο. Ανακοινώθηκε η κατηγορία «Διήγημα» και αμέσως μετά ακολούθησε το τραγούδι «Fata Morgana» (σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Μαρίζας Κωχ), που ερμήνευσε η Ειρήνη Βλαβιανού, με τη συνοδεία του Γιάννη Τράπαλη στο τουμπερλέκι. Τελευταίες ανακοινώθηκαν οι διακρίσεις και βραβεύσεις για την τελευταία κατηγορία, «Στίχοι τραγουδιού», κλίνοντας με μια εκπληκτική παρουσίαση των στίχων που είχαν μελοποιηθεί. Αρχικά η Ιωάννα Αλεξοπούλου ερμήνευσε το τραγούδι της «Μα πώς να σου το πω;», ακολούθησε το «μεγάλο σουξέ» της χρονιάς «Απολλώνια κορμάρα», σε στίχους Παναγιώτη Σαρδέλη & Μαρτίνας Ολχάβα (αξίζει να σημειωθεί ότι ξεσήκωσε όλο το αμφιθέατρο με τον ρυθμό και τους σατιρικούς στίχους του), το οποίο ερμήνευσαν η Ελένη Ίσαρη και ο Γιώργος Παπανικολάου (Β΄ Τάξη), με τον Γιάννη Τράπαλη στο τουμπερλέκι. Τέλος, ο Γιάννης Κούκιος ερμήνευσε το τραγούδι του «78», το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις και εντυπωσίασε το κοινό, όπως και τους αξιολογητές, που δίκαια του χάρισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του. Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Συρέλη και τους συντονιστές, και μπουφέ για όλους τους παριστάμενους.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συντονιστές του διαγωνισμού κ. Στεφάνου, κ. Αρμάο και κ. Γεωργίου για την καλή διάθεση, την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, που τους οδήγησαν σε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, τους αξιολογητές για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην ανάγνωση και δίκαιη αξιολόγηση όλων των έργων, καθώς και τους χορηγούς μας κ. Ελένη Σαμαράκη και Εκδόσεις Gutenberg & Τυπωθήτω, για τα αναμνηστικά των διακρίσεων, και τους δύο συλλόγους, Διδασκόντων και Γονέων-Κηδεμόνων, χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός.

1 ping

  1. Ενδοσχολικός διαγωνισμός δημιουργικής γραφής. Απονομή διακρίσεων » Δίχως Όνομα

    […] και σχετική αναφορά της Φαίας Στάινερ (Β΄5) στο σχετικό άρθρο της στην ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα του […]

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων