«

»

Απρ 25 2012

Ένας ηλεκτρονικός μουσικός δημιουργός

ΓΡΑΦΕΙ: Η ΜΥΡΤΩ ΧΑΡΒΑΛΙΑ.
Για άλλη μία φορά η Ιαπωνία φέρνει μια επαναστατική πρόταση, αυτή τη φορά και στον κόσμο της μουσικής με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα τραγουδιού Vocaloid. Το 2000, στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας, ο δημιουργός του Kenmochi Hideki κατάφερε να φέρει έναν νέο τρόπο σύνθεσης τραγουδιών, που κάνει τη σπουδαία αυτή τέχνη προσιτή σχεδόν για όλους.
Ο χρήστης του προγράμματος έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει εύκολα τη δική του μουσική, αρκεί να έχει φαντασία και καλή διάθεση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να γράψει τους στίχους και να βάλει τη μουσική από τον υπολογιστή. Η φωνή που θα εκτελέσει τα τραγούδια υπάρχει προηχογραφημένη στο πρόγραμμα, και ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη μπορεί να τροποποιηθεί ο τόνος και η χροιά της.
Το Vocaloid, βέβαια, προορίζεται κυρίως για τους λάτρεις την γιαπωνέζικης κουλτούρας και ειδικά των anime, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές τονικότητες, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε διαφορετικές απαιτήσεις και, πολύ πιθανόν, στο μέλλον να υπάρξουν βελτιώσεις και αύξηση των δυνατοτήτων του. Ήδη, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αυτό έχει αναβαθμιστεί, καθώς η αρχική του έκδοση κυκλοφορούσε μόνο στα Αγγλικά και στα Γιαπωνέζικα ενώ σήμερα έχουν προστεθεί και τα Ισπανικά και τα Κορεάτικα.
Γνωστοί συνθέτες που έχουν δημιουργήσει διάσημους ψηφιακούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες είναι η Hatsune Miku και οι Kagamine Rin και Len
Δυστυχώς, οι δοξασμένοι πλέον ‘τραγουδιστές του κουτιού’ στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη, δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, ελπίζουμε όμως πως θα έρθει σύντομα.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων