«

»

Μαρ 26 2012

Πατριωτισμός-Εθνικισμός

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΦΑΙΔΩΝ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο πατριωτισμός με τον εθνικισμό είναι δύο έννοιες, οι οποίες πολλές φορές συγχέονται ή ταυτίζονται λανθασμένα. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο πατριωτισμός είναι η ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο καταγωγής του. Αυτή η σχέση, αναλόγως με τον άνθρωπο, είναι άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο στενή και εκδηλώνεται ως μια μορφή αγάπης, την οποία πολλές φορές δεν κατανοούμε αν δεν υπάρχει η έννοια της νοσταλγίας. Είναι γεγονός ότι από την Ομηρική Οδύσσεια, μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή υπάρχουν ιστορίες στις οποίες εκδηλώνεται αυτή η ιδιαίτερη αγάπη. Η μόνη ειδοποιός διαφορά μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος είναι ότι πλέον η γη δεν αποτελεί γέφυρα για την ένωση των ανθρώπων που την κατοικούν σε κοινούς σκοπούς και επιδιώξεις. Τα τότε όρια του κόσμου ήταν διαφορετικά, τώρα μας χαρακτηρίζει η παγκοσμιοποίηση, ο άνθρωπος είναι πλέον άτομο και όχι ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές αυτή η λέξη, «πατριώτης», ακούσια ή εκούσια παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προκατάληψη εναντίον της έννοιας που πρεσβεύει.

Από την άλλη πλευρά, ο εθνικισμός είναι μία πιο περίπλοκη έννοια, μιας και δεν περιλαμβάνει μόνο συναισθήματα, αλλά και πεποιθήσεις – κυρίως πολιτικές. Αν και η συγκεκριμένη έννοια κατά τον 19ο αιώνα είχε εξ’ ολοκλήρου διαφορετική ερμηνεία, κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και του 2ου παγκοσμίου πολέμου, περίοδο που σημαδεύτηκε από την άνοδο των άκρων (του φασισμού), η λέξη απέκτησε τη σημερινή της έννοια. Εθνικισμός είναι τα συναισθήματα ενός ανθρώπου για τη χώρα προέλευσής του και για τη φυλή του, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως αγάπη, αλλά απέχουν στην πραγματικότητα πολύ από αυτό. Συγκεκριμένα, ο εθνικισμός συνοδεύεται από ακροδεξιές αντιλήψεις, καθώς για τον εθνικιστή οι άλλες φυλές είναι υποδεέστερες, πράγμα που επιδεικνύει μια ανωτερότητα όσον αφορά τη δικιά του (πολλές φορές βασιζόμενη σε ψευδή επιστημονικά, ιστορικά, πολιτικά κ.α. στοιχεία) «λογική» που μιμείται αυτή του ναζισμού. Ως αποτέλεσμα, οι εθνικιστές μπορούν να προβούν σε βίαιες πράξεις για την επιβολή των πιστεύω τους.

Εν κατακλείδι, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι αυτές οι δύο έννοιες εσφαλμένα ταυτίζονται. Αυτό συμβαίνει, διότι ο «εθνικιστής», για να επιτύχει μία εξομάλυνση των ακραίων πράξεων και πιστεύω του, αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριώτης», πράγμα που λειτουργεί αρνητικά για την κατανόηση και το διαχωρισμό των δύο εννοιών.

Εικόνες:
http://farel-newgraffiti.blogspot.com/2011/01/amazing-banksy-graffiti-street-art-by.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων