«

»

Μαρ 05 2012

Κομποστοποίηση

 ΓΡΑΦΕΙ: Η ΜΥΡΤΩ ΒΑΜΒΑΚΑ.

O πλανήτης μας κινδυνεύει καθημερινά από ανθρώπινες δραστηριότητες, που ρυπαίνουν, μολύνουν και καταστρέφουν τους φυσικούς πόρους. Ένα από τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει εντονότερα τον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Στις μέρες μας το πρόβλημα των σκουπιδιών το βιώνουμε περισσότερο από ποτέ, καθώς αυξάνονται οι «λόφοι» σκουπιδιών στις πόλεις. Επιπλέον η συσσώρευση σκουπιδιών, πέρα από ένα αντιαισθητικό φαινόμενο, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία μας, με διάφορες μολύνσεις ή αλλεργίες. Ίσως η αστικοποίηση, η υπερκατανάλωση πλαστικών ειδών αλλά και η έλλειψη παιδείας, πρόνοιας, γνώσης και ενημέρωσης να είναι παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ωστόσο οι λύσεις που προτείνει η πολιτεία δεν είναι οι ιδανικότερες, καθώς αντί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα, καταφεύγει σε επιφανειακές λύσεις όπως η δημιουργία νέων χωματερών.

Μία λύση που θα συνέβαλλε στην μείωση των απορριμμάτων είναι η προώθηση προγραμμάτων Δημοτικής κομποστοποίησης και λειτουργίας αντιστοίχων μονάδων, κυρίως για την εξυπηρέτηση των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Η κομποστοποίηση ή αλλιώς «λιπασματοποίηση», όπως αποκαλείται στην ελληνική γλώσσα , είναι η φυσική μέθοδος, κατά την οποία οργανικές ύλες (υπολείμματα κήπου, κουζίνας κλπ.) μετατρέπονται σε ένα σπουδαίο υλικό, το κομπόστ, με τη βοήθεια της δράσης μικροοργανισμών και συγκεκριμένου είδους σκωλήκων. Η μετατροπή αυτή διενεργείται σε λάκκο, που σκάβουμε στο χωράφι ή τον κήπο ή σε ειδικά διαμορφωμένο κάδο, που έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Όταν ολοκληρωθεί η παρασκευή του κομπόστ, παραλαμβάνουμε ένα βιολογικό λίπασμα, που τρέφει τα φυτά, προστατεύει τη βλάστηση και βελτιώνει το έδαφος κάνοντάς το πιο γόνιμο. Πολλά υλικά, τα οποία τα πετάμε καθημερινά στα σκουπίδια θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν. Για παράδειγμα το γρασίδι, τα πράσινα φύλλα, οι πράσινες σαλάτες, τα φλούδια των λαχανικών και φρούτων, που καθαρίζουμε, ξερά φύλλα, κλαδιά, χαρτί κ.α. Επίσης η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των σκουπιδιών.

Για να πετύχουμε μια σωστή κομποστοποίηση θα πρέπει να διασφαλίσουμε κάποιους παράγοντες, που επηρεάζουν την ποιότητα του κομπόστ μας. Αρχικά τα υλικά, που περιέχει ο κάδος μας πρέπει να τηρούν μια αναλογία άνθρακα προς οξυγόνο, για να έχουν την κατάλληλη τροφή οι μικροοργανισμοί ώστε να αναπτυχθούν. Επιπλέον πρέπει να έχουμε περίπου 55% αναλογία σε νερό, ώστε να έχουμε την κατάλληλη υγρασία στο μείγμα μας. Τα υλικά μας δεν θα πρέπει να είναι συμπιεσμένα, για να μπορούμε να έχουμε παρουσία οξυγόνου. Τέλος θα πρέπει να διασφαλίσουμε ο κάδος μας να βρίσκεται σε θερμόφιλη περιοχή.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν δεδομένου ότι τα φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα και τον κήπο μας αποτελούν περίπου το 1/3 του όγκου των σκουπιδιών, που καταλήγουν στις χωματερές. Έτσι επιβαρύνουν το περιβάλλον και φυσικά καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την αποικοδόμηση τους ή την καύση τους. Επιπλέον η κομποστοποίηση σε επίπεδο Δήμου βοηθάει τους δημότες να είναι ενημερωμένοι και ενεργοί και όχι άβουλοι καταναλωτές, που παράγουν απόβλητα. Επίσης η συνολική διαχείριση με κομποστοποίηση έχει καλύτερες επιδόσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή κατανάλωση, σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης.

Η κομποστοποίηση καθώς και γενικά η ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης και είναι πράξη ευθύνης για όλους. Πρέπει να την στηρίξουμε, γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Σίγουρα οι λύσεις τις Πολιτείας δεν μας ικανοποιούν, αλλά και εμείς οι ίδιοι ως πολίτες, δεν έχουμε δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε για επαναχρησιμοποίηση ορισμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μειώσουμε σημαντικά τη ρύπανση του πλανήτη.

Πηγή εικόνων:
http://www.bloglg.gr/wp-content/uploads/2012/01/434_CompostConverter.jpg
http://www.rackpoint.gr/datafiles/2070l.jpg

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων