apolxen's blog

Ein Weg zum Frieden

Perfekt – Παρακείμενος

Δεκ 201812

 

O Παρακείμενος χρησιμοποιείται για κάτι που έγινε στο παρελθόν και μεταφράζεται με Αόριστο, Παρατατικό ή Παρακείμενο. Σχηματίζεται περιφραστικά με τον Ενεστώτα των βοηθητικών ρημάτων haben ή sein και τη μετοχή Παρακειμένου, η οποία μπαίνει στο τέλος της πρότασης.

haben ή sein?

  • Με το βοηθητικό ρήμα haben σχηματίζουν τον Παρακείμενο τα περισσότερα ρήματα: α) όλα τα μεταβατικά ρήματα: π.χ. finden, essen, machen… β) τα αυτοπαθή ρήματα: π.χ. sich bedanken, sich erholen, sich interessieren… και γ) όσα δε φανερώνουν μετακίνηση από τόπο σε τόπο ή μεταβολή κατάστασης: π.χ. bringen, geben, helfen…
  • Με το βοηθητικό ρήμα sein σχηματίζουν τον Παρακείμενο α) όλα τα αμετάβατα ρήματα που δηλώνουν μετακίνηση από τόπο σε τόπο: π.χ. fahren, fliegen, gehen, kommen… β) όλα τα αμετάβατα ρήματα που δηλώνουν μεταβολή κατάστασης: π.χ. einschlafen, fallen, sterben… γ) τα ρήματα sein, werden, bleiben
  • Ορισμένα ρήματα σχηματίζουν τον παρακείμενο άλλοτε με haben και άλλοτε με sein. π.χ. reiten, ziehen…

Mετοχή Παρακειμένου

  • Η μετοχή Παρακειμένου ομαλών ρημάτων σχηματίζεται με το πρόθεμα ge- και την κατάληξη –t: π.χ. spielen → ge – spiel – t (gespielt)
  • Η μετοχή Παρακειμένου ανώμαλων ρημάτων σχηματίζεται με το πρόθεμα ge- και την κατάληξη –en: π.χ. kommen → ge – komm – en (gekommen), fliegen → ge – flog – en (geflogen)
  • Η μετοχή Παρακειμένου μεικτών ρημάτων σχηματίζεται με το πρόθεμα ge-, την θεματική αλλαγή και την κατάληξη –t: π.χ. nennen → ge – nann – t (genannt)
Δείτε το στο slideshare.net

 

 

από κάτω από: Perfekt, Εκπαιδευτικό υλικό| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Perfekt – Παρακείμενος    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

    Kατηγορίες

    Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

    Σκακιστική άσκηση



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων