Δημοσιεύθηκε στην ΦΥΣΙΚΑ Ε΄

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΟΝΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Τα δόντια είναι τα όργανα του πεπτικού συστήματος με τα οποία κόβουμε και μασάμε τις τροφές. Τα δόντια βρίσκονται στην πάνω και στην κάτω σιαγόνα της στοματικής κοιλότητας. Η οδοντοστοιχία μας αποτελείται από κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους. Στον άνθρωπο αναπτύσσονται δύο γενιές δοντιών. Τα πρώτα δόντια που έχει ένα παιδί ονομάζονται νεογιλά. Περίπου στην ηλικία των έξι χρόνων τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Στη θέση τους βγαίνουν τα μόνιμα δόντια.
Τα δόντια μας είναι από τα πιο ανθεκτικά και σκληρά μέρη του σώματός μας. Η σωστή φροντίδα των δοντιών ξεκινά από τη διατροφή μας. Καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και να αποφεύγουμε τα πολλά γλυκά. Αν φάμε κάποιο γλυκό, είναι σημαντικό μετά να βουρτσίσουμε καλά τα δόντια μας. Όσο ανθεκτικά κι αν είναι τα δόντια μας, υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο οδοντίατρος να συμπληρώσει με συνθετικό υλικό το μέρος του δοντιού που έσπασε, καθώς τα μόνιμα δόντια δεν αναπτύσσονται πλέον. Για να αποφεύγουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, δε σπάμε με τα δόντια μας σκληρά υλικά και επισκεπτόμαστε προληπτικά τον οδοντίατρο. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ένα πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα, αν εντοπιστεί έγκαιρα. 

Ο μεγαλύτερος εχθρός  για τα δόντια μας είναι η τερηδόνα .

Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;  Η τερηδόνα οφείλεται σε  μικρόβια και υπολείμματα τροφών,  όταν δεν βουρτσίζουμε ικανοποιητικά τα δόντια μας. Τα μικρόβια όταν συναντούν μέσα στο στόμα υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο, δηλαδή όχι μόνο γλυκές αλλά και αλμυρές τροφές) πολλαπλασιάζονται. Το προϊόν του μεταβολισμού τους είναι τα οξέα. Τα οξέα μένουν πάνω στα δόντια και διαλύουν το ασβέστιο της επιφάνειας τους και έτσι προκαλούν την εμφάνιση της τερηδόνας. Τα παιδικά δοντάκια είναι πιο μικρά και η αδαμαντίνη (σμάλτο) πιο λεπτή. Τα οξέα πολύ πιο γρήγορα διαλύουν το δόντι και το παιδί πονάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΝΑΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ   ή 

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ