Δημοσιεύθηκε στην ΦΥΣΙΚΑ ΣΤ΄

Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανανεώνονται διαρκώς, και μάλιστα με φυσικές δι­α­δι­κα­­σί­ες, οπότε είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Η αξιοποίησή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον (δεν προκαλεί ρύπανση), η απόδοσή τους όμως με τη σημερινή τε­χνο­λο­γί­α είναι σχετικά μικρή και η εκμετάλλευσή τους ιδιαίτερα δαπανηρή.
 Όσο υπάρχει ο Ήλιος, ο άνεμος και το νερό της βροχής, όσο νέα φυτά φυτρώνουν και αναπτύσσονται, θα έχουμε στη διάθεσή μας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανανεώνονται διαρκώς, και μάλιστα με φυσικές διαδικασίες, οπότε είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Η αξιοποίησή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον (δεν προκαλεί ρύπανση), η απόδοσή τους όμως με τη σημερινή τεχνολογία είναι σχετικά μικρή και η εκμετάλλευσή τους ιδιαίτερα δαπανηρή.

Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργήθηκαν με φυσικές διαδικασίες στη δι­άρ­κει­α χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ετών. Η ανανέωσή τους συνεπώς δεν είναι πρακτικά δυνατή (εξαντλούνται). Τα κοιτάσματα γαιάνθρακα, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν από οργανικές πρώ­τες ύ­λες, οι οποίες καταπλακώθηκαν από το έδαφος πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η ο­λο­έ­να και πιο εντατική εκμετάλλευση θα οδηγήσει σύντομα στην εξάντλησή τους.
Οι πηγές αυτές προκαλούν σημαντική ρύπανση στο περιβάλλον, ωστόσο (και δυ­στυ­χώς για το τελευταίο) έχουν μεγάλη απόδοση. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι παγκόσμιες α­νά­γκες σε ενέργεια εξυπηρετούνται κυρίως από τις μη ανανεώσιμες πηγές ε­νέρ­γει­ας. Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργήθηκαν με φυσικές διαδικασίες στη διάρκεια χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ετών. Η ανανέωσή τους συνεπώς δεν είναι πρακτικά δυνατή (εξαντλούνται). Δείτε ΕΔΩ  ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ! 

ΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ :