Δημοσιεύθηκε στην 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η Σχεδίαση και τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας

  • Οι 9 Οριζόντιες γραμμές
    7Η Ελληνική Σημαία αποτελείται από 9 οριζόντιες γραμμές με εναλλασσόμενο μπλε / άσπρο χρώμα αρχίζοντας και από τα 2 άκρα πάνω και κάτω με το μπλε χρώμα.

        Γιατί όμως 9 οριζόντιες γραμμές, και όχι 7, ή 8, ή 10;

  1. Μια άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των συλλαβών της φράσης

8

“Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ”

που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά της διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 εναντίων της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτή η φράση έδιδε δύναμη και αποφασιστικότητα στην ψυχή των αγωνιζομένων Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο τους γέμιζε θάρρος για να πολεμήσουν και κερδίσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους.

  1. Μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης

Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α  

που είναι βασική πηγή έμπνευσης και αγώνων του γένους των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.

  1. Τέλος μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις 9 (εννέα) μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας.
    Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση), την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία), την Πολυμνία (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλεια (κωμωδία και ειδυλλιακής ποίησης) και την Ουρανία (αστρολογία)

 

  •  Γιατί όμως μπλέ και άσπρο χρώμα;
    Μπλε-γαλανό-κυανό και άσπρο-λευκό. Πολλές φορές η   Ελληνική Σημαία μας χαρακτηρίζεται ως η “Γαλανόλευκη”, ή “Κυανόλευκη”.
    Αυτά τα δύο (2) χρώματα συμβολίζουν:

 Το μπλε της Ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους ,τη σοβαρότητα και τη δύναμη των αγώνων του Έθνους, τον ελληνικό ουρανό και τις γαλάζιες βράκες των θαλασσινών.

 Το λευκό των αφρών των Ελληνικών κυμάτων, την  αγνότητα του ελληνικού λαού, τα χιονισμένα βουνά και τις φουστανέλες των στεριανών αγωνιστών.

1

  • Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός
    Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός στο πάνω αριστερό μέρος της Ελληνικής Σημαίας αποτελεί το εν τέταρτο (1/4) της ολικής επιφάνειας της Ελληνικής Σημαίας. Συμβολίζει την εκτίμηση  και την πίστη των Ελλήνων προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά την διάρκεια των σκοτεινών χρόνων κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία βοήθησε τους υπόδουλους Έλληνες να διατηρήσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά: την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ορθόδοξη Βυζαντινή θρησκεία, τα ήθη και έθιμα, και γενικά την Ελληνική Εθνική ταυτότητα.