«Λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει», είπε κάποτε ο Ισπανός φιλόσοφος Σανταγιάνα. Το «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ‘21» περιγράφει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στους Οθωμανούς, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Η αφήγηση ξεκινάει από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το 1814, και φτάνει ως τον θάνατο του Καποδίστρια, το 1831. Αναφέρει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και οργανώθηκαν μέσω της Φιλικής Εταιρείας, ώστε να αποκτήσουν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Περιγράφει τον αγώνα, ο οποίος από την αρχή φαινόταν καταδικασμένος, διότι ήταν σαν του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ.
Αρχικά, οι Έλληνες ήταν χωρίς όπλα και χρήματα, όμως, κατά τη διάρκεια του αγώνα οι ίδιοι άρχισαν να πιστεύουν στον εαυτό τους και κάποια κράτη στην Ευρώπη άρχισαν να πιστεύουν σε αυτούς, υποστηρίζοντάς τους.
Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ότι μετά τις πρώτες επιτυχίες μπήκε μέσα τους το σαράκι της εξουσίας που προκάλεσε την εμφύλια διαμάχη λόγω της οποίας παραλίγο να χάσουν ό,τι κέρδισαν. Ευτυχώς, όμως, επικράτησαν οι λογικές φωνές και με τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων (ναυμαχία Ναβαρίνου) ο αγώνας τελικά σώθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, καθώς εισχωρεί βαθιά στην ιστορία της χώρας μας και αναφέρει πληροφορίες που πολλοί ίσως δεν ξέραμε. Ωστόσο, για την ανάγνωση και την κατανόησή του χρειάζονται κάποιες γνώσεις ιστορίας. Επίσης, το λεξιλόγιο είναι λίγο ιδιαίτερο οπότε είναι πολύ πιθανό να «ταλαιπωρήσει» έναν έφηβο αναγνώστη του.
Με λίγα λόγια, σαν βιβλίο είναι λίγο απαιτητικό, αλλά οι λάτρεις της ιστορίας είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσουν.