«Είναι η πιο θαυμάσια εποχή του χρόνου» λέει το τραγούδι του Andy Williams. Ο επιμελημένος στολισμός, τα αστραφτερά λαμπάκια που φωτίζουν αδιάκοπα την κάθε οικία και φυσικά, τα δώρα. Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι διακρίνουν απλώς μια μαζική σπατάλη πλαστικού και χαρτιού καθώς και υπερβολική καύση λιγνίτη.
Ο ρεαλισμός τους μπορεί να φαίνεται σε πολλούς απαισιόδοξος. Παρ’ όλα αυτά, αν το σκεφτούμε λογικά, τα Χριστούγεννα ταυτίζονται με την εποχή της υπερκατανάλωσης. Γι’ αυτό και είναι καθήκον μας, μια τέτοια χαρμόσυνη εποχή, να μην οδηγούμαστε σε περιττές σπατάλες, αλλά να διατηρούμε -όπως πάντα- την οικολογική μας συνείδηση!
Δυστυχώς, η προσκόλληση στα χριστουγεννιάτικα έθιμα κάνει το έργο αυτό πολύ πιο δύσκολο. Η ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα επιτρέπει ελάχιστες μεθόδους αντιμετώπισης του υπερκαταναλωτισμού. Μια από αυτές είναι και η καταπολέμηση σπατάλης τροφίμων.
Φυσικά, για την επίλυσή της χρειάζεται κάτι πιο πολύπλοκο από το να μην πετάμε φαγητό στον κάδο. Συγκεκριμένα, απαιτείται οργάνωση στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τα γεύματά μας. Το ψυγείο μας έχει χώρο για υλικά που καταναλώνονται άμεσα. Έτσι λοιπόν, προσέχουμε καθετί το οποίο τοποθετούμε στο καλάθι μας. Εννοείται, δεν παρασυρόμαστε -ακόμα και στις γιορτινές περιόδους- από τις ποικίλες προσφορές. Η στήριξη τοπικών παραγωγών, υπεύθυνων για την πώληση εποχιακών φρούτων και λαχανικών, αποτελεί βασική εναλλακτική για την κάλυψη διατροφικών αναγκών. Κάπως έτσι, το φαγητό στο σπίτι μας δε θα περισσεύει ποτέ.
Συνοπτικά, τα Χριστούγεννά μας θα είναι όμορφα, εάν φροντίσουμε για ένα σωστό τραπέζι. Μακριά από κάθε υπερβολή, παραμένουμε υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον και φυσικά φροντίζουμε τον συνάνθρωπό μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς.