Μοριακή και γενετική βιολογία

ΤΕΡΖΗΣ 1
Γιώργος Τερζής

Ο 21ος αιώνας θεωρείται «ο αιώνας της βιολογίας» και ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, η μοριακή βιολογία, η γενετική αναμένεται να έχουν μελλοντικά καλές προοπτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα στον ερευνητικό τομέα, καθώς στις αναπτυγμένες χώρες δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Μοριακής και Γενετικής βιολογίας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην εκπαίδευση –δημόσια και ιδιωτική-, καθώς εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε.04.04 Βιολόγων, στην έρευνα πάνω σε κάθε γνωστικό αντικείμενο που υπάγεται στον τομέα των βιοεπιστημόνων και ερευνητικά κέντρα, όπως το Ι.Β.Ε.Τ. κ.ά. Επίσης, εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε υπηρεσίες υγείας και σε κρατικές υπηρεσίες, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε νοσοκομεία και διαγνωστικά εργαστήρια. Ακόμα, συνυπογράφουν σε αποτελέσματα, μελέτες και πιστοποιητικά αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού, ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία.

Στη χώρα μας, οι πιθανές θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες και συχνά οι δυνητικές θέσεις απασχόλησης καλύπτονται και από άλλες ειδικότητες, π.χ. βιολόγους. Ωστόσο, πρόκειται για πολλά υποσχόμενους κλάδους ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να στελεχώσουν κυρίως τμήματα του R&D (Research& Development), των κλινικών μελετών, των M.S.L. (Medical Sales Liaison), αλλά και τμήματα μάρκετινγκ φαρμακευτικών εταιρειών, λόγω των εξειδικευμένων γνώσεών τους.

Μετά από δύο χρονιές πανελληνίων, έχοντας ως πρώτη επιλογή την Ιατρική, πέρασα στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Τελικά κατάλαβα ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για εμένα, καθώς οι «μηχανισμοί» που δημιουργούν και διέπουν τη ζωή δε σταματούν να με εκπλήσσουν. Είναι και ένα πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται προσφέροντας αμέτρητες επαγγελματικές διεξόδους.

*Ηλιάνα Πασχαλούδη,

Φοιτήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ.