Υλικό για την καταστροφή της Σμύρνης

Επειδή κάποιοι από μας δημιούργησαν σενάρια που συμπεριελάμβαναν υλικό για την καταστροφή της Σμύρνης, να γνωρίζετε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή διαδικτυακά στη διάθεσή μας μια ακόμη πολύτιμη ιστορική πηγή για το συγκεκριμένο θέμα, που παρέμεινε στην αφάνεια για χρόνια.

Το κινηματογραφικό αυτό υλικό οφείλουμε στον George Magarian, που σε 35mm φιλμ κινηματογράφησε σκηνές στη Σμύρνη, την Αθήνα και τον Πειραιά αμέσως μετά την καταστροφή και το υλικό αυτό παρέμεινε άγνωστο και θαμμένο στο συρτάρι, μέχρι που ο εγγονός του, Robert Davidian, το ανακάλυψε και έδρασε για να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή, ώστε να διασωθεί από την καταστροφή. Το κινηματογραφικό αυτό υλικό θα αποτελεί μέρος του ειδικού αφιερώματος με τίτλο “Σμύρνη”, που έχει οργανωθεί από το Μουσείο Μπενάκη, θα ξεκινήσει στις 15/12/2011 και θα παρουσιάσει υλικό για το θέμα που έχει συλλεχθεί από όλον τον κόσμο με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδος Μ. Ηλιού και του ιδρύματος Πρωτέας.

Χάρη στο διαδίκτυο, εμείς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο υλικό του Magarian από τώρα και μέσα από την τάξη μας. Χρησιμοποιήστε το, ως πρωτότυπη ιστορική πηγή και δώστε στους μαθητές σας την ευκαιρία να μάθουν πώς προσεγγίζουμε και σχολιάζουμε ένα υλικό τύπου ντοκιμαντέρ. Θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση, που θα προετοιμάσει για την εισαγωγή του κινηματογράφου και του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα και με τις προθέσεις των προγραμμάτων σπουδών του Νέου Σχολείου.

Smyrna 1922 from Davidian Video Productions on Vimeo.

Σχετικά με ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Yπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου και της εκπομπής Z-on air στο Εuropean School Radio.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση