ΥΠΕΡΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Για να δείτε ένα παράδειγμα υπερλογοτεχνικού έργου και μάλιστα στα ελληνικά, μπορείτε να διαβάσετε ή να πω καλύτερα να περιηγηθείτε τον Πλανήτη Πρέσπα της Σοφίας Νικολαΐδου (το ομώνυμο μυθιστόρημα της ιδίας κυκλοφορεί από τις εκδ. Κέδρος).

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την εισήγηση που παρουσίασε  η ίδια μαζί με την Τ. Γιακουμάτου σχετικά με την αναγνωστική συμπεριφορά του κοινού απέναντι στα λογοτεχνικά υπερκείμενα.

 

Πολύ περισσότερα δείγματα υπελογοτεχνίας έχουν κυκλοφορήσει στην αγγλική : Τα έργα των M.D. Coverley (Marjorie C. Luesebrink), Califia (2000),Shelley Jackson, Patchwork Girl (1996), Michael Joyce, afternoon, a story (1986) είναι από τα πλέον γνωστά και ιδιαίτερα αυτό του Joyce  θεωρείται “κλασσικό”.

Ενα ενδιαφέρον εγχείρημα στη συγγραφή υπερλογοτεχνικού κειμένου είναι επίσης και το Δαμασκηνός- Μια ιστορία για υπολογιστή και πυξίδες, του Μίλοραντ Πάβιτς, που μέχρι πρόσφατα υπήρχε αναρτημένο στο διαδίκτυο και στα ελληνικά, όχι όμως πια. Ο Μ. Πάβιτς, ο Σέρβος συγγραφέας του Λεξικού Των Χαζάρων, που πέθανε μέσα στο 2009, ενδιαφέρεται ενεργά για μια νέα ψηφιακή προφορική παράδοση η οποία θα οδηγήσει σε έναν διαφορετικό, επαναστατικό τρόπο ανάγνωσης των επερχόμενων βιβλίων, και παρουσιάζει μια ιστορία ειδικά γραμμένη για το διαδίκτυο. Συντεχνίες χτιστών και μεταφυσικοί μάστορες χτίζουν παλάτια, γέφυρες και εκκλησίες σε Γηκαι Ουρανό, για λογαριασμό ευαίσθητων αρχόντων και παράξενων κοριτσιών. Στη δικτυακή ανάρτηση του έργου μπορείτε να χαράξετε την προσωπική σας διαδρομή επιλέγοντας σε δύο κρίσιμα σταυροδρόμια και έτσι να διαβάσετε το μύθο με τον δικό σας τρόπο. “Μια ανάγνωση κάθετη”, με τον τρόπο που πέφτει η βροχή την παρομοιάζει ο ίδιος ο Πάβιτς για να κάνει τη διάκριση με την συμβατική λογοτεχνία που μοιάζει με το ρου ενός ποταμού. Η πρόταση είναι να αρχίσουμε με τους   χτίστες (στα αγγλικά).

Στον ιστότοπο ezone.org μπορείτε εκτός από το έργο του Πάβιτς να βρείτε και 5 ακόμη υπερλογοτεχνικά έργα, κι αυτά στα αγγλικά.

Η σχέση Λογοτεχνία και διαδίκτυο εξετάζεται και στο άρθρο του Δ. Δημηρούλη στο Εnet 1/9/2006, αλλά πολύ αναλυτικότερη πληροφόρηση και θεωρητικά κείμενα για το υπερκείμενο και τη λογοτεχνία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του A. Liu, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Hyperliterature.

Σχετικά με ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Yπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου και της εκπομπής Z-on air στο Εuropean School Radio.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση