Τα κειμενικά είδη στην Πύλη για την ελληνική γλώσσα

Στην  Πύλη για την Ελληνική γλώσσα, στην ενότητα Λόγος και κείμενο, ο φιλόλοφος μπορεί να βρεί θεωρητικά κείμενα που αναφέρονται στα διάφορα γένη και είδη του λόγου και των οποίων η χρήση δεν εξαντλείται στην ενημέρωση. Τα κείμενα αυτά έχοντας οργανωθεί με προσανατολισμό τη χρήση τους στη διδασκαλία,  προσφέρουν χρήσιμο υλικό για παραδείγματα σχετικά με την περιγραφή, την αφήγηση και την επιχειρηματολογία, τα είδη τους, τη γλώσσα τους και το οργανωτικό τους πρότυπο. Εξετάζουν επίσης αναλυτικά το λόγος της πειθούς, τον πληροφοριακό,  εκφραστικό καθώς και  λογοτεχνικό λόγο και παραθέτουν για παράδειγμα σχολιασμένες ειδήσεις ή κείμενα στα οποία εξετάζονται τα εργαλεία της πειθούς και η αποτελεσματικότητά τους.

 

Στα διδακτικά αυτά εργαλεία περιλαμβάνεται εκτενής βοήθεια για τη διδασκαλία της περίληψης  καθώς και διδακτικές δοκιμές, οι οποίες αν και προσανατολισμένες στο Λύκειο, μπορούν με την κατάλληλη προσαρμογή να εφαρμοστούν και σε ενότητες του Γυμνασίου. Δείτε τι υλικό από αυτό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για τα σενάριά σας.

 

didaktikes-dokimes.jpg

Σχετικά με ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Yπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Θεάτρου και της εκπομπής Z-on air στο Εuropean School Radio.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση