Josef Koudelka

Josef Koudelka

Ο Josef Koudelka γεννήθηκε το 1938 σε χωριό της Μοράβιας (Τσεχοσλοβακία) και σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, συνεργάτης για πολλά χρόνια με το γνωστό φωτογραφικό πρακτορείο magnum photos.
Ο Koudelka σπούδασε στην Πράγα και Μπρατισλάβα και εργάστηκε ως μηχανικός αεροναυπηγός μέχρι το 1967. Παράλληλα εργαζόταν και ως θεατρικός φωτογράφος. Ταυτόχρονα άρχισε να μελετά την ζωή και τις συνήθειες των Τσιγγάνων στην Σλοβακία. Η έρευνα του έγινε έκθεση φωτογραφίας και δημοσιοποιήθηκε το 1967 στην Πράγα γνωστή με το όνομα «Gypsies». Ήταν η δουλειά με την οποία προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και άρχισε να γίνεται γνωστός.
Φωτογράφησε τον ξεσηκωμό της Πράγας το 1968 και τις φωτογραφίες του τις έστειλε στην Αγγλία για δημοσίευση, χώρα από την οποία πήρε πολιτικό άσυλο το 1970. Η δουλειά αυτή τον οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Invasion Prague 68».
Από τα ποιο αγαπημένα θέματά του αποτέλεσαν οι εξόριστοι, οι πρόσφυγες, οι περιπλανώμενοι όλου του κόσμου, όπως και ο ίδιος ήταν άλλωστε. Το βιβλίο του «Exiles» αποτελεί την επιτομή του πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους.
Από το 1986 δούλεψε με πανοραμική μηχανή σε θέματα κυρίως νεκρής φύσης, τοπία ρημαγμένα από τη βιομηχανική εκμετάλλευση, στα οποία ανακαλύπτει μια τραγική και αδάμαστη ομορφιά. Το αποτέλεσμα της δουλείας του αυτής είναι το βιβλίο «Chaos».
Αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα φωτογράφου μια και εργαζόταν πάντα εντελώς ανεξάρτητος, σε μια συνεχή κίνηση όπως και οι άνθρωποι που φωτογράφιζε. Ο Koudelka δεν είχε ποτέ δεχτεί να αναλάβει εργασίες για περιοδικά ή διαφήμιση.
Γύρισε πολλά μέρη της Ευρώπης και την Ελλάδα, όπου φωτογράφισε την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» καλεσμένος από τον Θ. Αγγελόπουλο. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία και έχει πραγματοποιήσει σημαντικότατες εκθέσεις της δουλείας του σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην χώρα μας.
Σήμερα ζει στη Γαλλία και έχει αποκτήσει τη Γαλλική υπηκοότητα.

Δείτε το στο slideshare.net
Πηγή:  http://thestoryofphotography.blogspot.com/2015/01/josef-koudelka.html

Οι υπολογιστές και το σήμερα

Υπολογιστικό σύστημα

Η καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων, απαρτίζεται από πολλούς τομείς, την ιατρική, την εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση, τις συγκοινωνίες, τη διασκέδαση και τα διάφορα επαγγέλματα. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς χρήζει αναγκαία τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μιας συσκευής που επεξεργάζεται δεδομένα, αποθηκεύει και εξάγει πληροφορίες. 

Στις μέρες μας ένας υπολογιστής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ότι κι αν κάνουμε, όπου κι αν πάμε υπάρχει ένας υπολογιστής. Το καλό με τους υπολογιστές είναι πως μας δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες.

Ο υπολογιστής είναι ένα επικοινωνιακό μέσο και μέσο απόσπασης πληροφοριών. Με τη βοήθεια του υπολογιστή έχουμε πολλές επιλογές σήμερα όπως είναι η τηλέ-εκπαίδευση, η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η τηλέ-ιατρική. Γεγονός είναι πως ο υπολογιστής στις κοινωνίες σήμερα έχει θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Έχει βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία, στην προώθηση των προϊόντων, στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην έρευνα, στην επικοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει προβλήματα απομόνωσης και αποξένωσης των ανθρώπων, διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα και επικίνδυνους νέους εθισμούς.

Η ορθή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τα παιδιά και τους έφηβους αλλά και για όλους τους μεγαλύτερους έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή τους. Η θεοποίηση της αναμφισβήτητης χρησιμότητας των Η/Υ συχνά μας κάνει να κλείνουμε τα μάτια σε ορισμένες αρνητικές τους πλευρές, που συχνά κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι. Όπως λ.χ. την εξάρτηση των φτωχών χωρών απ’ τις κατασκευάστριες πολυεθνικές εταιρίες, την αύξηση των ανέργων από την εξοικονόμηση θέσεων εργασίας, την έλλειψη εφαρμογών σε τομείς αιχμής, όπως η ιατρική – η έρευνα λόγω έλλειψης στελεχών και πόρων κ.ά. Παράλληλα όμως θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή.

 

Η λογοτεχνία των υπολογιστών

Πηγές

https://sites.google.com/site/kentropliroforikismypc/i-chrisimotita-ton-ipologiston-stin-kathimerinotita

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3640899