Feed
Άρθρα
Σχόλια

Η φετινή χρονιά ήταν για όλους μας πολύ δύσκολη. Κάναμε έρευνα και θέατρο εξ αποστάσεως όσο αυτό είναι εφικτό με κλειστές βιβλιοθήκες, μουσεία και θέατρα.

Έτσι, και το στοίχημα ήταν πιο δύσκολο να κερδηθεί. Όχι μόνο να ολοκληρωθεί η δουλειά μας και να παρουσιαστεί αλλά και να πειστούν τόσοι άνθρωποι να καθήσουν για άλλη μια φορά μπροστά σε μια οθόνη, ενώ έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το σπίτι.

Το αποτέλεσμα ήταν προϊόν μόνο δύο διά ζώσης συναντήσεων. Οι έφηβοι αξίζουν ένα μεγάλο χειροκρότημα, που κατάφεραν χωρίς πρόβες να φέρουν εις πέρας τη δουλειά. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, έγιναν ομάδα μέσα από τις διαδικτυακές συναντήσεις. 10 μαθήτριες και μαθητές από 9 διαφορετικά σχολεία  με επιμονή έδιναν το παρών κάθε Σάββατο πρωί για ένα σχολικό έτος.

Αυτό που προσπαθήσαμε να πετύχουμε είναι να βρούμε το ανθρώπινο μέσα στην Ιστορία, αναδιφώντας τις ιστορικές πηγές, διαβάζοντας τις σιωπές των τεκμηρίων, ακούγοντας την αφήγηση των ηττημένων. Αναζητήσαμε τη σύγχρονη πλευρά της αγάπης για την Ελλάδα. Συνοψίσαμε σε λίγες σελίδες εκείνα για τα οποία ξεχωρίζει η Επανάσταση, με τα οποία είμαστε ακόμα σε ανοιχτό διάλογο, τα οποία έχουν κάτι νέο να πουν στους εφήβους. Γιατί, αν θεωρούμε ότι η Ιστορία είναι βαρετή, κάτι δε γίνεται σωστά…

Ευχαριστούμε το φιλόξενο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στη διευθύντρια του οποίου, κ. Ξένια Καλδάρα, η ομάδα «βλέμμα εφήβων» οφείλει την ύπαρξή της σήμερα. Μας έδωσε στέγη όταν μείναμε ανέστιοι, κι αυτό δεν το ξεχνάμε.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, το ΜΠΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, που μας εμπιστεύτηκε και ενέταξε στις δράσεις του για τα 200 χρόνια την παράστασή μας, και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Και οι τρεις φορείς συνέβαλαν ουσιαστικά και επιστημονικά στην προσπάθειά μας.

Η κ. Γεωργία Οικονόμου, που επιμελήθηκε τη φωτογράφιση, o κ. Τάσος Παπατσώρης, που φιλοτέχνησε την αφίσα, και ο κ. Θωμάς Κυρίτσης, που μας παραχώρησε τη μουσική του αλλά και τραγούδησε για εμάς, ενίσχυσαν καλλιτεχνικά το έργο μας.

Ευχαριστούμε το τεχνικό συνεργείο και το προσωπικό του Ιδρύματος για τη συνεργασία του στην υλοποίηση της δουλειάς μας παρά τα εμπόδια.

Τέλος, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον κ. Μάκη Παπασπύρου όχι μόνο για τις μουσικές του συνθέσεις αλλά κυρίως γιατί με στηρίζει σε όλες μου τις παιδαγωγικές εμμονές.

Ευχαριστούμε θερμά εσάς -και το εννοούμε- για την ανταπόκρισή σας. Αν ήμαστε όλοι εδώ, θα γεμίζαμε το θέατρο και θα είχαμε και λίστα αναμονής. Η φράση του φίλου Τάσου από το Λονδίνο συνοψίζει τη στήριξή σας: «Δεν θα έρθουμε να σας κρίνουμε. Θα χαρούμε να σας δούμε.»

Το πρόγραμμά μας επισκέφτηκαν ομιλητές οι οποίοι, ο καθένας από την πλευρά του και το πεδίο του, μίλησαν με τους εφήβους για θέματα γύρω από την Επανάσταση. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στη συζήτηση που ακολούθησε.

Το έργο μας δομήθηκε πάνω σε ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αν κάτι μάθαμε από την ενασχόληση με τον εορτασμό των 200 χρόνων είναι να θέτουμε ερωτήματα.

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Δείτε το trailer και δείγμα της έρευνας.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου, my1821

Οι έφηβοι απέναντι στην Επανάσταση του 1821, της Στέλλας Πριοβόλου

Γεννιόμαστε ως Ιστορία, Νέα Παιδεία

Συνέντευξη στον Απόστολο Πάππο, Elniplex

Γεννιόμαστε ως Ιστορία, Elniplex.com

Γεννιόμαστε ως Ιστορία, Taλκ

«Βλέμμα εφήβων» απέναντι στην Επανάσταση, Κουτί της Πανδώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων