Feed
Άρθρα
Σχόλια

«Όλα πράγματι είναι ιστορία. Εκείνο που ειπώθηκε χτες είναι ιστορία, εκείνο που ειπώθηκε πριν ένα λεπτό είναι ιστορία.»

Claude Lévi-Strauss

Δείτε την παράσταση.

Στις 16 Ιουνίου 2017, στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», παρουσιάστηκε η παράσταση «Μόνο ένα άσπρο φως», το αποτέλεσμα της έρευνας, της συγγραφής και της σκηνικής αναπαράστασης του θέματος από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Ομίλου Ιστορίας και του Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου του Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη» για το σχολικό έτος 2016-2017.

Πρόκειται για το πρώτο μαθητικό documentary theatre που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Θέμα, η διεθνής τρομοκρατία από την επίθεση στο World Trade Center το 2001 μέχρι τις πιο πρόσφατες.

Αφετηρία στάθηκε η φράση: «Εκείνο που ειπώθηκε χτες είναι ιστορία, εκείνο που ειπώθηκε πριν ένα λεπτό είναι ιστορία». Και επειδή θεωρούμε πως η καινοτομία, για να έχει νόημα, οφείλει να έρχεται σε ρήξη με κάθε προηγούμενη πρακτική και να την τέμνει, στραφήκαμε στην τέχνη του θεάτρου για να ασχοληθούμε με συγκρουσιακά ζητήματα της επικαιρότητας. Επιλέξαμε το είδος του Θεάτρου Τεκμηρίωσης προκειμένου να έχουμε όλοι την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την Ιστορία με διαφορετικό τρόπο, μέσα από έρευνα, όχι πάντα αυστηρά καθοδηγούμενη, πηγών και τεκμηρίων. Σημαντική ήταν η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει μόνο μία ιστορική αφήγηση, μία καθολική αλήθεια, μία ερμηνεία ιδίως όταν πρόκειται για τραυματικά γεγονότα. Μέσα από το ερευνητικό και θεατρικό βλέμμα «χτίστηκε» μια άλλη πραγματικότητα που ανέδειξε τις επιμέρους θεματικές που οι μαθητές θεωρούν πιο ακανθώδεις αλλά και πτυχές που έχουν προβληθεί λιγότερο από τα ΜΜΕ ή τη δημόσια Ιστορία.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη (με αλφαβητική σειρά) Πέτρος Γεωργόπουλος, Άννα Γκβιλάβα, Δέσποινα Κολοκούτσα, Χάρις Κολοκούτσα, Χρήστος Κουτρούμπας, Ίλυα Μικροπούλου, Παντελής Παπαδάκης, Δήμητρα Φραγκούλη, Μαριεύα Χρυσοστομίδου.

Υπεύθυνη Ομίλου Ιστορίας: Φλωρεντία Πίκουλα, φιλόλογος ΝΓΖ

Υπεύθυνη Ομίλου Σύγχρονου Θεάτρου: Νατάσα Μερκούρη, επόπτρια φιλολόγων ΝΓΖ

Γραφιστικά: Αννίκα Καμαρινού, Art Director / Senior Ui – Ux Web Designer

Ενισχύσαμε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Την παράσταση πλαισίωσε συμβουλευτική ομάδα που αποτελείτο από τους: Δημήτρη Αγγελή, θεολόγο, διευθυντή του Γυμνασίου της ΝΓΖ, Απόστολο Βέττα, αρχιτέκτονα, σκηνογράφο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Γιαγκάζογλου, Σύμβουλο A, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Διδάσκοντα στο ΕΑΠ, Μαρία Κόντη, εικαστικό, εκπαιδευτικό και εικαστική θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Αγγελική Λεονάρδου, ψυχίατρο στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, Χριστίνα Μουρατίδου, ηθοποιό, θεατροπαιδαγωγό, Μάκη Παπασπύρου, μουσικό, εκπαιδευτικό ΔΕ, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου, Τριαντάφυλλο Πετρίδη, ιστορικό, εκπαιδευτικό ΔΕ, Βασιλική Σακκά, ιστορικό, Σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας, Ειρήνη Σιώτου, φυσικό, εκπαιδευτικό ΔΕ στη ΝΓΖ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε συζήτηση με τους (αλφαβητικά)

  • Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος A, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Διδάσκων στο ΕΑΠ
  • Μαρία Κόντη, εικαστικός, εκπαιδευτικός ΔΕ και εικαστική θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
  • Αγγελική Κουρούνη, δημοσιογράφος, σκηνοθέτρια, συγγραφέας, ανταποκρίτρια του Charlie Hebdo στην Αθήνα
  • Αγγελική Λεονάρδου, ψυχίατρος στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη
  • Μάκης Παπασπύρου, μουσικός, εκπαιδευτικός ΔΕ, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου
  • Τριαντάφυλλος Πετρίδης, ιστορικός, εκπαιδευτικός ΔΕ

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των φορέων: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άρμα Τέχνης» και των γονέων του σχολείου μας Μαριέττας Κόντου, Στέφανου Διονυσόπουλου, Κυριακής Πετροπούλου, Παναγιώτη Μακράκη.

Θερμότατες ευχαριστίες στα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής, στους συνομιλητές μας, στους φορείς και τους γονείς που μας στήριξαν, και στους Ξένια Καλδάρα, αντιπρόεδρο και γενική διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Δανάη Βαμβακοπούλου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων «Λύκειον η Αθηνά» και ΝΓΖ, Αννίκα Καμαρινού, γραφίστρια και απόφοιτο της ΝΓΖ, Ειρήνη Σιώτου, εκπαιδευτικό της ΝΓΖ, Πέτρο Σταμάτη, εκπαιδευτικό της ΝΓΖ, Κυριακή Κυριακουλέα, εκπαιδευτικό της ΝΓΖ, το Τμήμα Παραγωγής και το τεχνικό προσωπικό του ΙΜΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων