Feed
Άρθρα
Σχόλια

Εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα

Η educartoon-Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό «εργαλείο» για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση. Η ομάδα της educartoon απαρτίζεται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίου, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς.

Πεποίθησή μας είναι η δημιουργική ανανέωση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας και των γνωστών εκπαιδευτικών «εργαλείων». Γι’ αυτό, προτείνουμε την εισαγωγή και την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία ποικίλων διδακτικών αντικειμένων. Πρόκειται για ένα καινούργιο, οικείο, εύληπτο, δημιουργικό και ευχάριστο στα παιδιά τρόπο διδασκαλίας, που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.

Η γελοιογραφία ως εικαστικό είδος έχει συγκεκριμένους κώδικες και, όπως όλα τα είδη τέχνης, για την κατανόηση του νοήματός της απαιτούνται ορισμένα «κλειδιά». Με έναν μαγικό τρόπο, φαίνεται ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας διαθέτουν ήδη αυτά τα κλειδιά και αυτούς τους κώδικες, χωρίς να έχουν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και χωρίς ίσως να ξέρουν τα ίδια να σκιτσάρουν καλά.

Επειδή η γελοιογραφία είναι από μόνη της ελκυστική, γίνεται αμέσως και απολύτως κατανοητή από τα παιδιά, που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης. Όπως έδειξε η έως τώρα αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη, η γελοιογραφία εξάπτει και διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των μαθητών.

Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία δυναμική. Ευελπιστούμε, λοιπόν, στην ανταπόκρισή σας, την ανατροφοδότηση από πλευράς όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών και στον περαιτέρω εμπλουτισμό του υλικού μας.

Το Educartoon μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τους γελοιογράφους Boligan Angel (Κούβα), Πέτρο Ζερβό, Μιχάλη Κουντούρη, Silvano Mello (Βραζιλία), Turcios & Nani (Κολομβία), Βαγγέλη Παυλίδη.

Εκπαιδευτικό υλικό – Θεματικές ενότητες

Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται α) από γελοιογραφίες και β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος.

Στην ιστοσελίδα www.educartoon.gr θα βρείτε γελοιογραφίες που καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές και εμπλουτίζονται σε τακτική βάση:

  • Αγωγή Υγείας – Διατροφή
  • Περιβαλλοντική Αγωγή
  • Κυκλοφοριακή Αγωγή
  • Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή
  • Τηλεόραση
  • Νέες Τεχνολογίες-Ίντερνετ
  • Αθλητισμός
  • Μετανάστευση
  • Τηλεόραση
  • Καταναλωτισμός
  • Αντικαπνιστικά

Η θεματική ενότητα της Περιβαλλοντικής Αγωγής έχει ήδη αξιοποιηθεί σε σχολεία, όπως και η διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία του κειμένου της ενότητας «Ελεημοσύνη, η βασίλισσα των αρετών» (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Β’ Γυμνασίου, ενότητα 5). Για τα παραπάνω υλικό υπήρξε ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς που το αξιοποίησαν.

Δείτε στην ιστοσελίδα www.educartoon.gr την ενότητα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Σχέδια μαθήματος βασισμένα σε γελοιογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη με αφορμή ενότητες από διάφορα διδακτικά αντικείμενα. Για παράδειγμα:

  • Νεοελληνική Γλώσσα
  • Αρχαία Ελληνικά (Γλώσσα και Γραμματεία)
  • Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή

Η πρόσβαση στα παραπάνω είναι ελεύθερη.

Προϋπόθεση, η δωρεάν εγγραφή στην ιστοσελίδα.

Δραστηριότητες

Η Educartoon διοργανώνει και υποστηρίζει εκδηλώσεις, και συμμετέχει σε δραστηριότητες που προάγουν την τέχνη της γελοιογραφίας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

  • Πανελλήνιος διαγωνισμός σκίτσου τη σχολική χρονιά 2011-2012, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την οδική ασφάλεια. Συμμετείχαν 5000 μαθητές από 357 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η τελετή απονομής έγινε σε κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΟΜΙΛΙΕΣ

  • Εργαστήριο με τον Μιχάλη Κουντούρη: «Η γελοιογραφία ως εκπαιδευτικό εργαλείο», 16 Ιουνίου 2012, Ινστιτούτο Θερβάντες, Αθήνα.
  • Συζήτηση με την Νάνι Μοσκέρα και τον Όμαρ Φιγκερόα Τούρσιος: «Η γελοιογραφία και η ισότητα των φύλων», 16 Ιουνίου 2012, Ινστιτούτο Θερβάντες, Αθήνα.
  • Επισκέψεις σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία με ποικίλες δραστηριότητες όπως παρουσίαση του προγράμματος «Αύριο εγώ θα οδηγώ», ομιλίες για την τέχνη της γελοιογραφίας, διοργάνωση έκθεσης γελοιογραφίας

ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟΥ

  • Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος της educartoon «Αύριο εγώ θα οδηγώ» για την κυκλοφοριακή αγωγή και παράλληλη έκθεση έργων γελοιογραφίας του Μιχάλη Κουντούρη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
  • Διοργάνωση διεθνούς έκθεσης με θέμα Είμαστε όλοι Έλληνες – «Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού» με τη συμμετοχή 32 και πλέον καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Η έκθεση παρουσιάζεται σε διάφορους δήμους ή άλλους πολιτιστικούς χώρους (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Δήμος Αλίμου, Ροδίων, Κιλκίς κ.α.).

  • Διοργάνωση διεθνούς έκθεσης με θέμα «Αλληλεγγύη και Ισότητα των Φύλων» με τη συμμετοχή 7 καλλιτεχνών: Βαγγέλη Παυλίδη, Μιχάλη Κουντούρη, Πέτρου Ζερβού, Angel Boligan (Κούβα), Turcios & Nani (Κολομβία) και Silvano Mello (Βραζιλία), 11-24 Ιουνίου 2012 στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο πλαίσιο του 4ου Ιβηροαμερικάνικου Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θερβάντες, το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
  • Συνεργασία με ΕΥΘΗΤΑ (Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου), με στόχο τη δημιουργία υλικού (τετράδια, t shirt, κτλ.) με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.

Αν επιθυμείτε η ομάδα του Educartoon να παρουσιάσει το πρόγραμμα στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου σας, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με τον Νικόλαο Νίκα στο τηλέφωνο 6932344737 ή στο email info@educartoon.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων