(αναδημοσίευση από τα Bugs Bunnies)
Δεδομένων των απεχθών συνθηκών μιας δηλητηριώδους παρωδίας, οι γνωστοί Λαγοί διαβάζουν και προτείνουν τη Γιορτή του τράγου του Μάριο Βάργκας Γιόσα.Όλο το βιβλίο ένα σχόλιο για τον τύραννο, τη δουλοπρέπεια, την υποταγή και τη σιωπηρή συνενοχή του λαού.
“…Για ποιο λόγο λοιπόν; Όχι από φόβο μην πεθάνει, αφού από όλα τα ελαττώματα που παραδεχόταν ότι είχε, ο φόβος του θανάτου τού ήταν άγνωστος. Από την εποχή που ήταν εξεγερμένος και με μια μικρή ομάδα οπαδών του Οράσιο πολέμησε με τα όπλα τον δικτάτορα, είχε παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα πολλές φορές. Ήταν κάτι πιο λεπτό και ακαθόριστο από το φόβο: ήταν η παράλυση, το μούδιασμα της θέλησης, της λογικής και της ελεύθερης βούλησης, που εκείνο το περιποιημένο μέχρι σημείου γελοιότητας ανθρωπάριο, με τη διαπεραστική φωνή και μάτια υπνωτιστή, ασκούσε πάνω στους Δομινικανούς είτε ήταν πλούσιοι είτε ήταν φτωχοί, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, φίλοι ή εχθροί, αυτό που τον έκανε να μένει ακινητοποιημένος εκεί, βουβός, απαθής, να ακούει εκείνα τα μυθεύματα, μοναχικός θεατής εκείνης της παραχάραξης της αλήθειας, ανίκανος να μετατρέψει σε πράξη τη βούλησή του να ορμήσει καταπάνω του και να βάλει για πάντα ένα τέλος σε εκείνη τη σύναξη μαγισσών στην οποία είχε μετατραπεί η ιστορία της χώρας.”
Βλέπουν και προτείνουν Sweet Country του Μιχάλη Κακογιάννη. Δικτατορία στη Χιλή – αλλά ταυτόχρονα πέρα από χώρο και χρόνο.
Δυο τυραννίες ανεξάρτητες από πρόσωπα, κόμματα, ομάδες.
Μόνο το αίτημα για ατομική και συλλογική ευθύνη, πέρα από δήθεν συλλογικότητες.
Words are acts, είπε ο Sartre.
Τhe Bugs
Αφήστε μια απάντηση