Feed
Άρθρα
Σχόλια

Περίληψη εισήγησης στην 3η Εβδομάδα Αρχαίου Δράματος

Αθήνα, 11-13/03/2011

(Το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τετράδια της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=5836&la=1)

The Gospel at Colonus: δωσ’ μου έναν τόπο να ξεκουραστώ

Η παράσταση του Lee Breuer Gospel at Colonus το 1983 αποτέλεσε έργο-σταθμό για τις σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος.  Ο Breuer γράφει εκ νέου το κείμενο της παράστασης. Εμπνέεται από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή και ενσωματώνει αποσπάσματα από τον Οιδίποδα Τύραννο και την Αντιγόνη του ίδιου τραγικού. Μέρος της πρωτοτυπίας έγκειται στη μετατόπιση της δράσης, η οποία εκτυλίσσεται όχι στον Κολωνό, όπως δηλώνει ο τίτλος, αλλά σε μια Πεντηκοστιανή εκκλησία στις Η.Π.Α. Το θεατρικό κείμενο λειτουργεί πια και ως θρησκευτικό κείμενο, απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη, και μέρος του τραγουδιέται ως gospel. Το έργο είναι πλέον θρησκευτική τελετή και ο Χορός των μαύρων Αμερικανών το εκκλησίασμα. Ο Οιδίποδας, όπως και βασανισμένο και για χρόνια περιπλανώμενο εκκλησίασμα, αναζητούν τον τόπο που θα τους καθάρει και θα τους λυτρώσει από τις αδικίες θεών και ανθρώπων. Ο ιερός χώρος λοιπόν διασφαλίζει από τη μια την ένωση με το θείο, με τη βοήθεια της μουσικής και της ψαλμωδίας, από την άλλη την ελευθερία έκφρασης των απανταχού αδικημένων. Η αλλαγή του χώρου σηματοδοτεί τη σκηνοθετική ερμηνεία του σκηνοθέτη, ο οποίος “διαβάζει” το αρχαίο κείμενο, μετασχηματίζοντάς το, με το βλέμμα ενός άλλου πολιτισμού. Έτσι, η παράσταση δεν υφίσταται μόνο ως αυτόνομο πολιτιστικό γεγονός, αλλά γίνεται σχόλιο στη σύγχρονή της πραγματικότητα.

Ο Lee Breuer είναι διακεκριμένος και βραβευμένος σκηνοθέτης θεάτρου.  Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας Mabou Mines, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε το 1970 με συνεργάτες τους Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow και Frederick Neuman. Γνωστές θεατρικές του παραγωγές είναι οιThe Gospel at Colonus, Choephorae, Red Beads, Mabou Mines DollHouse, μια παράσταση που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές κατά την παγκόσμια περιοδεία της, και A Prelude to Death in Venice. Η παράσταση The Gospel at Colonus, βραβευμένη με το βραβείο Tony, αποτελεί έργο-σταθμό στην καριέρα του. Βιντεοσκοπήθηκε για τη σειρά Great Performances από το κανάλι PBS, κέρδισε την υποψηφιότητα για το Pulitzer και βραβεύτηκε με τα βραβεία Obie και Emmy. Ο Breuer είναι συγγραφέας βιβλίων όπως La Divina Caricature, Animations, The Gospel at Colonus κ.α. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια όπως το Yale University School of Drama, το Stanford University, το Harvard University κ.α. Έχει παρουσιάσει δουλειές του στο ελληνικό κοινό. Σκηνοθετεί την όπερα του Θεόδωρου Στάθη Αντιγόνη, που θα παρουσιαστεί το 30 Μαρτίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

www.leebreuer.com

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων