ΚΙΝΗΣΗ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
( Σημειώσεις από σεμινάρια)
1. Περπατάμε…..βάδισμα στο χώρο ελεύθερα, χωρίς κύκλο. Κάθε παιδί ακολουθεί τη δική του πορεία προς διάφορες κατευθύνσεις. Κινείται όπου υπάρχει κενός χώρος, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ο εμψυχωτής δίνει τις οδηγίες και περιγράφει ενώ ταυτόχρονα χτυπά το ταμπουρίνο ή τα ξυλάκια δίνοντας και το ρυθμό:
– Περπατάμε για να φτάσουμε στην Ιθαγδάτη
– Ο ήλιος καίει, κάνει ζέστη, τα πόδια μας πονάνε, διψάμε αλλά συνεχίζουμε να περπατάμε. Κουραζόμαστε. Αρχίζουμε να περπατάμε σκυφτοί από την κούραση, τα γόνατα μας λύνονται, θα πέσουμε……Φρρρρτ! Περνάει ένα πουλάκι. Μας δίνει κουράγιο. Ξαναρχίζουμε. Περπατάμε καλύτερα τώρα.
– Κάνει κρύο. Βρέχει…..Χαλάζι. Ο αέρας είναι δυνατός , μας σπρώχνει πίσω και μας χτυπάει από και από κει. Η βροχή στο πρόσωπό μας, τα ρούχα μας βρεγμένα, κρυώνουμε. Δεν αντέχουμε άλλο, θυμόμαστε όμως το ζεστό μας σπίτι, την οικογένειά μας, το σκύλο μας, τους φίλους μας …..Παίρνουμε κουράγιο και ξαναρχίζουμε να περπατάμε γρήγορα και αποφασιστικά.
– Νυχτώνει….. Περπατάμε με δυσκολία στο σκοτάδι. Σκοντάφτουμε, πέφτουμε ξανασηκωνόμαστε. Νυστάζουμε, θέλουμε να κοιμηθούμε αλλά συνεχίζουμε. Μέσα στο σκοτάδι ξεχωρίζουμε έναν μεγάλο δρόμο και προχωράμε προς τα κει.
Βλέπουμε κάποιον και του φωνάζουμε:
-Για την Ιθαγδάτη, πάμε καλά;
– Καλά.
-Είναι μακριά;
– Μακριά.
Συνεχίζουμε να περπατάμε……..( αυτός που συναντάμε μας δίνει οδηγίες για να συνεχίσουμε το δρόμο μας.)
2. – Στη θάλασσα….
– Τέσσερα παιδιά κρατάνε από τις άκρες δύο μεγάλα και μακριά μπλε πανιά. Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα πανιά σε διάφορες θέσεις ( όρθια, καθιστά, ακουμπώντας το ένα το άλλο κ.λ.π.) Ανάλογα με το ρυθμό που τα παιδιά κινούν τα πανιά, όσοι είναι μέσα συντονίζονται και αντιδρούν σαν να βρίσκονται σε πλεούμενο με θαλασσοταραχή, με απαλό κύμα και ξαφνικά σε πετρωμένη θάλασσα…..
– Το σώμα γίνεται ρευστό και κυλάει….
– Τα παιδιά γίνονται κύματα
– Τα σώματα – κύματα συνθέτουν τη θάλασσα
– Γίνονται ναυαγοί που τους χτυπάει το κύμα.
– Τα παιδιά δοκιμάζουν την κίνηση της γοργόνας.
Εξέλιξη: Η μάδα χωρίζεται. Οι μισοί είναι τα κύματα και οι υπόλοιποι οι ναυαγοί. Ανάμεσά τους κολυμπά η γοργόνα. Αφήνουμε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν ( βάζουμε μουσική και ήχους που έχουν σχέση με τη θάλασσα.
3. Ο Καθρέφτης.
Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Στέκονται αντικριστά σε μικρή απόσταση. Αποφασίζουμε ποιος θα είναι ο καθρέφτης και ποιος ο άνθρωπος μπροστά στον καθρέφτη. Μένουμε ακίνητοι και κοιταζόμαστε στα μάτια. Ο «άνθρωπος» κάνει μια αργή κίνηση και ο «καθρέφτης» του πρέπει ταυτόχρονα να κινηθεί αντιγράφοντας με ακρίβεια την κίνηση. Οι κινήσεις πρέπει να είναι αργές και απλές για να προλαβαίνει ο καθρέφτης να αντιγράφει. Οι παίχτες θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα σημείο να μη γίνεται αντιληπτό ποιος είναι ο οδηγός και ποιο το είδωλο. Με εντολή του εμψυχωτή οι ρόλοι αντιστρέφονται. Όταν το ζευγάρι εξοικειωθεί με την άσκηση, ο οδηγός αλλάζει χωρίς εντολή ή συνεννόηση και οι κινήσεις μπορούν να γίνουν πιο σύνθετες.
Η ίδια άσκηση μπορεί να επαναληφθεί με το ζευγάρι να στέκεται δίπλα- δίπλα.
4. Καθοδηγώντας….
Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ζευγάρια που στέκονται αντικριστά. Ο παίχτης που καθοδηγεί έχει την παλάμη του μπροστά από το πρόσωπο του συμπαίχτη του. Εκείνος ακολουθεί σαν υπνωτισμένος τις κινήσεις που του υποβάλλει το χέρι, μετακινώντας και όλο το σώμα αν χρειάζεται. Αλλάζουμε ρόλους και επαναλαμβάνουμε την άσκηση ( μπορούμε να δοκιμάσουμε να καθοδηγήσουμε το σώμα του συμπαίχτη μας και από άλλα σημεία π.χ. τον ώμο, το γόνατο, το στέρνο κ.λ.π.)
5. Συμπληρώνοντας…..
Τα παιδιά είναι σε ζευγάρια. Το ένα κάνει μια κίνηση και μόλις τη ολοκληρώσει και μείνει ακίνητο, ο συμπαίχτης του τη συμπληρώνει. Το ένα σώμα συμπληρώνει το άλλο χωρίς υποδείξεις. Χωρίς να διακοπεί η άσκηση ο εμψυχωτής δημιουργεί τετράδες που συνεχίζουν να κινούνται με τον ίδιο τρόπο και κατόπιν εξάδες.
6. Σωματοποίηση Λέξεων – Εννοιών
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες που στέκονται αντικριστά. Ο εμψυχωτής λέει εναλλάξ στην κάθε ομάδα μία λέξη και οι παίχτες αντιδρώντας γρήγορα και συλλογικά, χωρίς πολύ σκέψη ή συνεννόηση, ακινητοποιούνται σε μια ομαδική στάση αποδίδοντας τη λέξη με τα σώματά τους. Τα μέλη της άλλης ομάδας λειτουργούν ως θεατές. Παρατηρούν, σχολιάζουν αλλά και επεμβαίνουν στην εικόνα κάνοντας μικρές μετατροπές στη στάση και τη θέση των παιχτών. Στη συνέχεια μπορούν ως ομάδα να δώσουν μια εναλλακτική εκδοχή απόδοσης της έννοιας. Παραδείγματα λέξεων – εννοιών που μπορεί να δοθούν ως εντολές από τον εμψυχωτή:
Παραμύθι
Ταξίδι
Απογοήτευση
Επιμονή
Μαγεία
Μάγια
Λησμονιά
Σοφία
Νοσταλγία.
7. Τα φίδια και τα φύκια
Τα μέλη της ομάδας χωρίζονται σε δύο στήλες παράλληλες. Η μία είναι τα φύκια και η άλλη τα φίδια. Όταν ο εμψυχωτής φωνάξει «φύκια», τότε αυτά κυνηγούν τα φίδια που τρέχουν να ξεφύγουν, δηλ. η μία ομάδα γίνεται κυνηγός της άλλης.
8. Βρες το ταίρι σου
Το κάθε ζευγάρι συμφωνεί σε ένα δικό του χαρακτηριστικό ήχο. Όλοι προχωρούν στο χώρο με κλειστά μάτια, σε διάφορες κατευθύνσεις και καθένας κάνει τον ήχο του, μέχρι να πλησιάσει και να αναγνωριστεί από το ταίρι του. Τότε αποσύρονται.
9. Σωτηρία στην αγκάλη σου
Ένας γίνεται κυνηγός, χτυπάει κάποιον με το χέρι του και φωνάζει: «άλλος». Τότε αυτός γίνεται κυνηγός, Το θήραμα για να αποφύγει τον κυνηγό πρέπει να καταφύγει στην αγκαλιά ενός άλλου παίχτη και να μείνει εκεί για τουλάχιστον 3΄΄(παιχνίδι εμπιστοσύνης – συνεργασίας)
10. Σωματικές εικόνες – Καθρέφτες.
Ζευγάρια. Ο ένας απέναντι στον άλλο κάνουν τον καθρέφτη, αρχικά αντικριστά και μετά παράλληλα. Ενώ εξελίσσεται η κίνηση ο εμψυχωτής ζητάει να γίνεται αργά σε χρόνους 1- 2- 3 και μετά να παγώνει. Έτσι το κάθε ζευγάρι δημιουργεί τ6ο δικό του σχήμα.
Αφήστε μια απάντηση