ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση, πάνω από 4 ώρες, σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, τα δωμάτια συζητήσεων κ.α.

Μπορεί να πει κανείς ότι ένα άτομο είναι εθισμένο, όταν καταναλώνει στο διαδίκτυο υπερβολικό χρόνο ή και χρήμα σε σχετικές δραστηριότητες, όταν παρουσιάζει τα λεγόμενα συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης(π.χ. άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο) ή χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να αποφύγει αυτά τα συμπτώματα. Επίσης, όταν μειώνεται η λειτουργικότητα του ατόμου(π.χ. παραμέληση προσωπικής υγείας ,ανθυγιεινές τροφές, εγκατάλειψη σχολείου, συγκρούσεις, ένταση, θυμός κ.λ.π.).Επιπλέον, όταν συνεχίζει κάποιος να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ενώ βιώνει όλα τα παραπάνω.

Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι συχνότερο σε αγόρια, σε παιδιά με καταθλιπτικά συναισθήματα ή υπερκινητικά και σε παιδιά με οικογενειακά προβλήματα.

Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Απαιτείται ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, χρήση του διαδικτύου με μέτρο, καλλιέργεια ορθής στάσης αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία και ,αν χρειαστεί, αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς.