ΑΠΟΣΤΟΛΗ eTwinning – To κουστούμι του Σωματοφύλακα των Δέντρων!!!

Στα πλαίσια του προγράμματος  του έργου και κατά την διάρκεια της Αποκριάς ζητήθηκε από τα σχολεία να κατασκευάσουμε το αποκριάτικο κοστούμι του σωματοφύλακα των δέντρων: ( The tree masketeers’ fancy costume). Στη συνέχεια και με συγκεκριμένο εργαλείο δόθηκε η κίνηση σε όλους τους πρωταγωνιστές.

   Αυτό ήταν το δικό μας.

IMG 2077 2

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθείτε και απολαμβάνεται τα κοστούμια & των υπολοίπων σχολείων.

 

 

21 Μαρτίου: “Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!!!

Σήμερα η συγγραφέας Κωνσταντίνα Αρμενιάκου μας ταξίδεψε στο σπίτι του Διονυσίου Σολωμού του εθνικού μας ποιητή-μέσω ZOOM. Συνδεθήκαμε και μαζί της ταξιδέψαμε στο σπίτι του στην Κέρκυρα, όπου σήμερα είναι μουσείο. Εκεί είδαμε διάφορα και γνωρίσαμε τον Νικόλαο  Μάντζαρο, σπουδαίο μουσικό & φίλο του ποιητή ο οποίος μελοποίησε τον εθνικό μας ύμνο!!!

IMG 2245IMG 2246IMG 2250IMG 2247IMG 2244 IMG 2251 3IMG 2249IMG 2255 IMG 2256IMG 2253 IMG 2259

Παράταση εγγραφών για τα Νηπιαγωγεία.

Σας ενημερώνουμε πως δόθηκε παράταση για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία μέχρι τις 28 Μαρτίου. 

ΕΞΕ – 31399 – 2022 – Παράταση εγγραφών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23» (1)

2

Ευαγγελισμός!!!!

 Από την Βικιπαίδεια:

Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη (Οδύσσεια, ξ 152-153: ως νείται Οδυσσεύς ευαγγέλιον δε μοι έστω […]).

Φτιάξαμε και εμείς τις δικές μας κατασκευές.

collage 4

Με αφορμή……

Την ιστορία της Ευγενίας Φακίνου ” Τα Ελληνάκια” ξεκινήσαμε το αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 2022!!!

Φτιάξαμε τα δικά μας στεφάνια για τους ήρωες της  Επανάστασης του 1821…………….

Πήραμε τους ρόλους για το θεατρικό ” Οι ήρωες της Επανάστασης” & “Η Ελλάδα και οι κόρες της”

Η Κυρά Σαρακοστή !!!

Η Σοφία και ο Κωστής επισκέφθηκαν την γιαγιά Αδαμαντία, κάπου στην ορεινή Κορινθία. Η γιαγιά περίμενε τα εγγόνια της πάντα με καλούδια. Ένα βιβλίο για το έθιμο της Σαρακοστής από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ. Φτιάξαμε και εμείς την κυρά Σαρακοστή με πολύ μεράκι γιατί πρέπει να μετρήσουμε τις μέρες μέχρι την Λαμπρή .  

Η κυρά Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των παιδιών. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Αλλού την έκαναν πάνινη και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. Αυτός ήταν ο λεγόμενος κουκαράς .
3

 

Το παραπάνω υλικό το πήραμε από τη συν-οδοιπορία.

Φέρτε πίσω την Ειρήνη!!!!

Μια δράση για την ειρήνη και όχι μόνο , στα πλαίσια του έργου eTwinning  και των διαδικτυακών συναντήσεων με τους εταίρους των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών σχολείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Μαρτίου 2022….